, , , ,

Facebook-juristerne er på overarbejde

Facebook-juristerne er på overarbejde

Træt af minksagen

Facebook-juristerne er på overarbejde

Jeg er allerede træt af minksagen, da det er helt ufatteligt, som Facebook-juristerne er på overarbejde. Hver og en gør sig klogere end medlemmerne af “Granskningskommission om sagen om aflivning af mink“. De burde starte med at lære forskellen på ordene “forsæt” og “fortsæt”. Og for så vidt angår det med forsættet: De forstår ikke, at statsministeren ikke handlede forsætligt, da hun traf beslutningen om aflivningen af dyrene. De udtaler sig på baggrund af små løsrevne citater hid og did, og ingen har læst rapporten.

Jeg har naturligvis heller ikke læst rapporten og er ikke klar over, om det omtales, at statsministeren muligvis handlede groft uagtsomt. En eller anden har lige belært mig om, at grov uagtsomhed også kan være strafbart. Jo, det er jeg klar over, men jeg ved ikke, om det er strafbart efter ministeransvarlighedsloven, og jeg gider ikke slå efter. Det svarede jeg vedkommende, der herefter oplyste, at det kunne være strafbart efter anden lovgivning. Da jeg meget apropos udbad mig hjemlen, døde debatten (heldigvis) ud.

Jeg har respekt for de radikale, der har sagt, at de vil (nær-)læse rapporten, inden de udtaler sig om dens indhold. Det burde gælde alle Folketingets partier.

Pressemødet

Jeg ser som oftest pressemøderne fra Statsministeriet, fordi det er en måde at vide, hvad der foregår i regeringshovederne. Jeg slukker, når ordet gives videre til journalisterne. Dem orker jeg ganske enkelt ikke at høre på, da de er lige så kloge som Facebook-juristerne og dermed også klogere end medlemmerne af “Granskningskommission om sagen om aflivning af mink”.

Det er min opfattelse, at regeringen har håndteret Coronakrisen utrolig godt. Det er regeringens fortjeneste, at Danmark er kommet så godt gennem krisen. Vis mig den regeringsleder, der ikke ville være gået i panik over smitteudviklingen i Nordjylland i november 2020:

Fødevareministeren viste på pressemødet to kort: et fra oktober 2020 og et fra november 2020. Kortene viste smitteudviklingen, og de var uhyggelige at se på. Nordjylland var en stor brun plamage i november og smitten var fuldkommen ude af kontrol. En del af årsagen til dette var, at minkene spredte smitten. Der var risiko for, at den variant, de spredte, kunne ødelægge vaccinernes effekt. Ældre på plejehjem var udsatte. Falckreddere bragte smitten videre til de mennesker, de skulle redde. Det var fuldkommen vanvittigt. Jeg forstår til fulde, at regeringen, og dermed statsministeren, gik i panik.

Selvfølgelig burde hjemmelsgrundlaget have været på plads. Det er klart, og det har regeringen erkendt og undskyldt gang på gang. De har været åbne om den eklatante fejl. Mere kan man næppe kræve.

Hvis regeringen havde ventet fx tre dage på, at hjemlen havde været tilvejebragt, havde resultatet været nøjagtig det samme: dyrene måtte dø til fordel for at de ældre på plejehjemmene kunne leve. Og i øvrigt ville dyrene blive reddet fra deres frygtelige liv i små lukkede bure, mens de ventede på en anden død: pelsning til fordel for rige forstadsfruers overfrakker.

Jeg er træt af at se TV Avisens klip med tidligere minkavlere, der går tudende rundt i staldene med tusindvis af tomme bure. I dag blev der vist klip af en minkavler med en fejekost. Der er nu gået 1½ år siden den ulovlige beslutning, så han burde for længst være færdig med at feje. Og i øvrigt har avlerne fået et hold kæft-bolsje til en værdi af ca. 19 milliarder kroner.

Embedsværket

Som tidligere ansat i centraladministrationen gennem mere end 23 år undrer jeg mig selvfølgelig over, at det ikke lykkedes embedsværket at “kæfte op” på en måde, der gjorde det klart for politikerne, at de nu betrådte umådelig tynd is. Politikernes job er ikke at kende diverse paragraffer. Det har de folk til, og folkene er embedsværket. Meget interessant i den forbindelse er Pernille Boye Koch, forskningschef i Institut for Menneskerettigheder. Hun udtaler blandt andet:

Det må sende nogle rystelser gennem embedsværket den her dag, fordi der er tale om så alvorlig kritik. Noget af det, jeg synes er mest tankevækkende, er, at der er tale om så klassiske og vigtige embedsmandsdyder som lovlighed og sandhed, som så mange af systemets topfolk ikke har holdt tilstrækkeligt i hævd.

Jeg er klar over, at jeg nu selv har tilsluttet mig koret af Facebook-jurister.

10 Svar
 1. Glennie Jensen
  Glennie Jensen siger:

  Jeg er helt enig. Det var en ekstrem situation, som krævede lynhurtig handling til gavn for folkesundheden.

 2. Mia Dahl Gerdrup
  Mia Dahl Gerdrup siger:

  Tak for din kommentar, som jeg er aldeles enig i.
  Jeg slukkede ikke for tv, da det var journalisternes tur.
  Men, men – jeg ved ikke hvad der sker med nutidens journalister! De spørger til ting, som netop de burde vide, at der ikke kommer svar på. Eks. blev MF spurgt til hvad hun havde sagt til Barbara Berthelsen. MF henviste til det personalemæssige og det var et godt svar. For tænk hvad der var sket, hvis MF var begyndt at udtale sig i en personalesag???
  Facebook flyder over med folk, der åbenbart har stor indsigt i jura. Der er virkelig potentiale i den danske befolkning. – ja, det var ironisk ment. Og jeg ved godt, at du har svært ved de ting.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Mia

   Tak for enigheden! Det glæder mig naturligvis.

   Du har fuldkommen ret i, at Mette Frederiksen selvfølgelig ikke skal oprulle en personalesag for rullende kameraer. Jeg er ikke socialdemokrat (længere), men jeg synes, statsministeren virker både dygtig og troværdig på pressemøderne. Jeg er 100 pct. sikker på, at hun er bundærlig. Og i øvrigt tænker jeg: Hvad nu hvis hun ikke var?

   Den ironi, du udfolder her, er dog så tyk og fed, at den “fiser ind” trods alt.

 3. Eric
  Eric siger:

  Jeg er så ganske enig, blot kunne jeg egentlig godt tænke mig, at advokatundersøgelsen blev gennemført. Det ville skrue ned for det blå hylekor, nu og ikke mindst i fremtiden.
  Jeg kender i øvrigt nogen, der fik barn med forsæt. Det var sådan set også med fortsæt, det skete så bare ikke.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Tak – det er jeg glad for. Jeg kan egl. godt se, at der kan være en idé i en advokatundersøgelse på den baggrund, du anfører. Det havde jeg ikke overvejet.

   Jeg er ikke helt med på, hvad du mener med det med barnet og “forsæt”/”fortsæt”. Husk at mine humoristiske kompetencer ligger på et meget lille sted.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] vil være brud på både grundloven og menneskerettighedskonventionen. Men det kan meget vel være Facebookjuristerne, der er på overarbejde igen. En ting er dog sikkert: man kan ikke bare forbyde muslimske piger at […]

 2. […] (ren populisme), i stedet for at der iværksættes en advokatvurdering af det elendige “minkcirkus“, som måske alligevel vil vise, at Mette Frederiksen end ikke handlede groft uagtsomt, når […]

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.