Er psykiatrien på rette vej?
Deadline den 5. juli 2023 kl. 17:00
Indholdsfortegnelse
Er psykiatrien på rette vej?
Selvom dette ikke er en sprogpost, får du alligevel indledningsvist dette, der stammer fra en TV Avis:
Der burde have stået “Mentalerklæring i field’s-sag” og “23-årig vurderet sindssyg”. Suk.
Interesserer du dig for psykiatri eller måske rettere psykiatripolitik, bør du læse med her og se “Deadline” fra den 5. juli 2023 kl. 17:00. Udsendelsen er blevet til på baggrund af dommen over den unge mand, der dræbte tre mennesker i field’s for lidt over et år siden. Han er for syg til straf, så han idømmes i stedet en “foranstaltning”: forvaring på ubestemt tid på Sikringen i Slagelse. Det føles nok nogenlunde ens. Tænk sig 23 år … En anbringelse på Sikringen koster tre millioner kr. om året.
Det var interessant at høre Peder Hvelplund (EL) og Rasmus Lund-Nielsen (M) debattere udrulningen af 10-årsplanen. Der indledtes med et godt interview med formand for Psykiatrifonden psykiater Torsten Bjørn Jacobsen.
Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen udgav i januar 2022 et fagligt oplæg til en 10-årsplan med 37 konkrete indsatsområder. Indtil videre er der nedsat et “Psykiatriråd”, der skal følge implementeringen af 10-årsplanen. Lige nu har rådet ikke noget at lave, for der er – her 1½ år efter – endnu ikke sat initiativer i gang. Som psykiatribruger er jeg stærkt i tvivl om, hvorvidt der nogensinde sker noget.
Det interessante er, at pengene er afsat i regeringsgrundlaget. Citatet herunder stammer fra “Regeringsgrundlag 2022 – Ansvar for Danmark” siderne 18 og 19:
Ny 10-årig psykiatriplan
Psykiatrien skal løftes, og vi skal løfte den samlede indsats på tværs af sektorer, både i forhold til mental sundhed og en styrket indsats til mennesker med psykiske lidelser. På baggrund af Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til en 10-års plan vil regeringen prioritere yderligere 3 mia. kr. til indsatser over den samlede 10-årige periode, således at planen er fuldt finansieret. Bevillingen kommer oven i løftet af psykiatrien i den foregående regeringsperiode. Den ekstra og historisk store investering i psykiatrien vil betyde, at vi om 10 år har øget bevillingen til området med 4 mia. kr. hvert år. Regeringen vil præsentere et udspil og invitere til forhandlinger blandt Folketingets partier.
Gerningsmandens møde med psykiatrien
Betragter man billedet fra “Deadline”, er det muligvis forståeligt, at han gik amok og blev erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket. Det burde have været undgået.
- Har man 13 behandlere indenfor 6 måneder (gennemsnitligt ∼ 13,85 dage hver) kunne man næsten lige så godt lade være at have en.
- Psykiatrifonden lever af private donationer og benytter sig af frivillig arbejdskraft. Der burde være en offentligt finansieret hjælpelinje, hvor folk kan ringe hen, men de er alle privatfinansierede. Jeg har selv benyttet mig af Livsliniens telefonrådgivning flere gange. Rådgiverne er frivillige og gratis arbejdskraft. De er sindssygt dygtige, og det burde være en offentlig opgave.
- Jeg er ikke klar over, hvilket behandlingstilbud den unge mand fik afslag på, men undrer mig over, at der ikke er professionelle, der har råbt vagt i gevær. Det er (vist nok) sjældent, man bliver stærkt psykotisk fra den ene dag til den anden.
- Man bør da især holde øje med et menneske, man trapper ud af den antipsykotiske medicin. Jeg forstår ganske enkelt ikke, at det ikke er sket. Min kontaktperson i Distriktspsykiatrien og jeg har i fællesskab fx “holdt øje med” mig i lige knapt et år, efter jeg egenhændigt stoppede ECT sidste sommer. Men omvendt: når man skifter behandler gennemsnitligt hver ∼ 13,85 dage, er der jo ikke en kat, der ved, hvad de skal holde øje med, eftersom ingen kender normaltilstanden og det, der afviger fra den.
Nordstjernevej er nedslidt
Da ECT ikke længere er en mulighed på Brøndbyøstervej, er jeg p.t. indlogeret i Glostrup. Det er utrolig nedslidt. Brøndbyøstervej er moderne og lækkert i sammenligning hermed. I Glostrup mangler fx den “arm”, man presser håndsæben ud af en pose med. Det er ellers ret essentielt på et hospital. Vinduerne kan ikke lukkes ordentligt osv.
Nåh, men jeg er der udelukkende for ECT, og jeg er indtil videre vågnet hver gang. J holder i hånd, så det går planmæssigt. I går trillede tårerne mindre, og det var rart.
Weekendorlov
Lige nu sidder jeg hjemme hos mig selv, og det er ganske vidunderligt at være i mine egne rammer igen; jeg elsker mit hjem. De opfordrer til, at man gør det, så overgangen mellem indlæggelse og udskrivelse bliver mindre brat. Det kan jeg godt se fornuften i. Jeg har lavet en liste med gøremål. Den er alenlang, så jeg når ikke det hele denne weekend, men så er der noget til næste weekend. Foreløbigt snurrer vaskemaskinen.
Har du kommentarer til artiklen?
Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.
Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.
Det lyder som om, at du har haft det noget bedre med at være hjemme end sidst, du var “på udgang”. Det er da positivt, måske er der allerede effekt af behandlingen….
@ Glennie
Du har fuldkommen ret! Det er gået meget bedre. Jeg vil tale med dem om at blive “sendt tilbage” til Brøndbyøstervej allerede på fredag, da jeg faktisk synes, jeg har det rigtig godt.
Det er godt at høre! Så går det endelig den rigtige vej for dig!
@ Henny
Du har fuldkommen ret. Verden ser faktisk fuldkommen normal ud – endelig. Det glæder mig meget.
Ja det er det glade vanvid. Men jeg er bange for at psykiatrien ikke er det eneste sted, der er på vej mod afgrunden. Og jeg skyder mestendels skylden på “cover my ass” syndromet. Hver evig eneste gang, der sker noget som helst, nedsættes der en kommission, et udvalg eller et råd til at se på det, for skylden skal med djævelens vold og magt placeres, og nogen skal lide eller fyres eller sige undskyld. For Hulan!! Det er i den grad spild af tid og penge. Vi må indse at der sker, er sket og vil ske fejl, vi er alle sammen mennesker (folk, der svindler, bedrager og misbruger skal naturligvis straffes – det er ikke det, jeg mener).
Jeg ved ikke, hvad løsningen er, med den politik paralyserer alt og alle. Lederne tør ikke lede, sagsbehandlerne ikke behandle, og lægerne dårligt nok udskrive en pille, uden at have tjekket diverse paragraffer og allerhelst have spurgt hele sagkundskaben til råds.
@ Charlotte
Nej, nemt er det bestemt ikke.
Psykiatrien er bare det sted, der primært er på vej mod afgrunden idet området har været forsømt i minimum 30 år (fremgår af “Deadline”). I realiteten kan man sige, at psykiatrien har være på vej mod afgrunden siden 1/1-1980, hvor “Særforsorgen” blev nedlagt med bistandslovens vedtagelse. Ergo er der gået ca. 43 år – og det er længe.
Jeg forstår faktisk vældig godt alle de specialer, der ikke uden videre agerer på egen hånd nu, idet det, der før hed “Embedslægeinstitutionen” nu “Styrelsen for Patientsikkerhed”, ellers kommer efter dem, og det er jo sådan set også rigtigt, og garanterer vi patienters retssikkerhed. Jeg har naturligvis heller ingen løsning – jeg tror, det er vældig kompliceret. Ingen skal tro, det er simpelt.