Psykiatribrugerne kan hjælpe de professionelle

Psykiatribrugerne kan hjælpe de professionelle

Har de professionelle behov for sparringspartnere?

Psykiatribrugerne kan hjælpe de professionelle

Hvis jeg havde alle de kræfter og alt det overskud, jeg kunne tænke mig at have, ville jeg gå i gang med at kontakte forskellige fagpersoner inden for psykiatrien og spørge dem, på hvilken måde et netværk af psykiatribrugere kan understøtte deres arbejde?

Ville det være interessant?

Jeg har i årevis skrevet om psykiatripolitik, da jeg er interesseret i både psykiatri og politik, men det er som at slå i en dyne, når man bare er bruger.

Det flyttet intet. Jeg kommer ingen vegne og er på vej til at mene, at jeg spilder min tid. Det er umuligt at trænge igennem til det politiske niveau både på kommunalt, regionalt og nationalt niveau. Det højeste, jeg måske opnår, er, at et par stykker trykker på en knap på Facebook. Det er ikke nok.

Jeg kan ikke drive og lede et sådant netværk alene. Der må da bare være andre psykiatribrugere, der er interesserede i politik?

Min vision

  1. Meningsdannere og/eller professionelle (men de falder heldigvis som oftest sammen) inden for psykiatrien har en idé og et budskab, de gerne vil have hjælp til at “markedsføre”. Et dugfrisk eksempel kunne være budskaber i relation til 10-årsplanen ⇒
  2. Meningsdannere og/eller professionelle retter henvendelse til et sådant netværk af politisk interesserede psykiatribrugere, der gerne vil hjælpe med egne erfaringer fra psykiatrien ⇒
  3. Netværket kontakter politikere, interviewer andre meningsdannere mv. ⇒
  4. Netværket leverer input, skriver artikler mv. ⇒
  5. Meningsdannere og/eller professionelle har fået fornyede input, som de kan arbejde videre med.

Jeg vil vende bøtten rundt

Hele det etablerede “setup” er baseret på, at interesseorganisationerne og deres medlemmer – altså psykiatribrugerne – skal hjælpes af de professionelle.

Jeg vil vende bøtten rundt: psykiatribrugerne kan hjælpe de professionelle.

Vi har masser af erfaringer og ressourcer, hvis vi slår os sammen og hjælper hinanden. Vi kan også levere empiri, der kan understøtte den kliniske empiri, som de professionelle har qua forskning, professorater og patientkontakter. Vi har tilsammen masser af ressourcer, og de må simpelthen kunne bruges til noget.

Baggrund

Interesseorganisationer som fx både SIND og Depressionsforeningen har været anonyme i debatten om 10-årsplanen for genopretningen af psykiatrien. De var lidt i vælten efter de forfærdelige hændelser i field’s, men det var en døgnflue, da det var en enkeltstående hændelse og den slags dør ret hurtigt ud. Men 10-årsplanen var det rigtige tidspunkt at markere sig på.

Det er den, der peger fremad og vil tegne psykiatrien i de kommende år. Det er den, der har betydning for om jeg skal ligge på en to-, tre- eller firsengsstue de kommende ti år. Det er den, der bestemmer, om jeg uden videre bliver sendt hjem efter et selvmordsforsøg.

Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere (LAP) hører man heller ikke meget til. Faktisk kendte jeg dem ikke før i sidste uge.

Lige nu er der masser af “psykiatrivalgflæsk”. Nogle mener det måske seriøst, mens andre ikke gør. Ingen nævnt, ingen glemt … Det vil et netværk kunne være med til at afdække.


Her kommer du til menupunktet “Psykiatri”, hvor du kan navigere mellem alt, jeg i årenes løb har skrevet om bipolar affektiv sindslidelse og Aspergers syndrom.

Har du en mening om hjemmesiden?

Hvis du mener noget om hjemmesiden, kan du blive hørt her. Din IP-adresse vil blive gemt og cookies gemmes, hvis du tillader det.

Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt i bunden af denne side og ikke på Facebook. Jeg svarer dig også relation til artiklen og ikke på Facebook. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] vil så gerne skabe et forum, der kan understøtte de professionelle på området. Et sted, de professionelle kan rette henvendelse og bede om input, empiri, hjælp, […]

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *