, , , , , ,

Digital post

Fagre “nye” verden

Fra 1. november 2014 skal man kunne modtage Digital Post fra det offentlige, hvis man er over 15 år og har et CPR-nummer. Århundredets digitale satsning, der kommer i halen på NemID, der overhovedet ikke er nemt.

Mange steder kan man søge om fritagelse; man skal henvende sig i Borgerservice og anmode om det, og man behøver ikke engang angive årsagen. Der er otte fritagelsesgrunde, og det er tilstrækkelig at være omfattet af én af dem. Skemaet til anmodning og fritagelse ligger fx i en stor stak inde i Distriktspsykiatrien på Gammel Kongevej, og der er garanteret mange psykiatribrugere, der ikke sådan lige kan håndtere en PC, NemID og digital post.

Kommunerne skønner, at mere end en halv million vil søge om fritagelse fra Digital post. Allerede i juli måned var tallet oppe over 200.000.

Man skal være opmærksom på, at selv om man har fået fritagelse, er der alligevel en række områder, hvor den ikke gælder: Hvis man vil have nyt sygesikringskort eller vil melde flytning gælder fritagelsen ikke, og vil man søge fritagelse for disse områder, skal man have en fritagelse for hver af dem. Den generelle fritagelse gælder der, hvor kommunen vil en noget, men hvis man selv vil kommunen noget, skal man have en fritagelse pr. forvaltning.

Jeg kan ærlig talt være bekymret for om den halve million, der bliver fritaget, er samfundets mest sårbare, og at vi endnu engang svigter dem, men vi har måske allerede tabt dem med NemID? NemID er egentlig praktisk, men man kan undre sig over, at en stor digitaliseringssatsning er endt med et papkort 🙂 Og så min personlige kæphest: Det er komplet umuligt at se de små tal på nøglekortet. Jeg bruger briller, men må alligevel have en lup frem. Nu har jeg af samme grund investeret i en Nøgleviser, der går det en del bedre..

Fagre “nye” verden for det er overhovedet ikke nyt, men har været undervejs i mange år, og personligt synes jeg, det er fedt. Jo mere på nettet jo bedre, jo flere apps jo bedre, jo federe en smartphone jo bedre, for nu slet ikke at tale om en lækker tablet. Det er bare tilladt også at tage hensyn til dem, der hverken kan eller vil leve i den fagre nye verden.

11 Svar
  1. Ellen
    Ellen siger:

    Hvis der virkelig skulle komme den slags voldsomme naturkatastrofer, går det da også ud over papirerne, som Donald og Rasmine så nødigt vil af med 🙂
    Papirer kan ikke retableres, men ansvarlige instanser sørger vel for at have en tilstrækkelig elektronisk backup, vil jeg helst tro.
    Man må imødegå den sårbarhed – det har farmaceutiske virksomheder været nødt til i årevis. Fremskridtet kan man ikke stoppe, og der er vel ingen der ønsker os tilbage til runestenene, fordi de kan holde til orkanerne? 😉

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Ellen

      Åh ja det har du da fuldstændig ret. Damn at jeg ikke kom på det argument 🙂

      Forgængeligheden: Fra et område jeg ved noget om: På arkiverne digitaliserer man mest muligt, men samlingerne er så store, at man ikke kan nå at digitalisere alt i vores levetid. Herudover er mange af arkivalierne så skrøbelige at de ikke må digitaliseres – vist nok noget med det lys, der kommer fra scanneren. Så hele den ikke-digitaliserede kulturarv er uhyre sårbar og må fx ikke engang hentes frem til læsesalen, da fedtet fra fingrene kan ødelægge arkivalierne.

      Hele den offentlige forvaltning har afleveringspligt, men problemet er, at der er tale om så mange hyldemetre, at man umuligt kan bevare det hele. Derfor vælger man fx at bevare alt med fx fødselsdagen den 23., og så bliver resten sikkerhedsmakuleret.

      Nu om dage med ESDH vil jeg da bestemt tro, at alt materiale gemmes elektronisk, og at lagringsmedierne gemmes i forvaltningerne og at der afleveres en kopi til arkiverne.

      Jeg ønsker mig heller ikke tilbage til runestenene. Jeg er glad for de elektroniske landvindinger. Som eksempel læste jeg i går, at Hvidovre Kommune er den første kommune i landet, der tilbyder betaling med en app (jeg kan ikke huske dens navng), når man skal have nyt sygesikringsbevis eller ny pas. Jamen det er jo oplagt.

  2. Jørgen
    Jørgen siger:

    Jeg synes ikke du nævner problemet med at huske at læse den digitale post. Da breve kom med posten lod det sig fint gøre at følge med, men nu kræves det at man etablerer den vane at se efter i den digitale postkasse jævnligt. Hos mig er vanen ikke skudsikkert etableret endnu, men det kommer, det kommer.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Jørgen

      Næh det har du da ret i. Jeg har nok overset det, fordi det for mig er så naturligt at have styr på alle mine mailbokse, og man får jo en underretning, når der er ny besked i den digitale postkasse.

      Jeg er sikker på, at du får styr på din digitale post.

  3. Eric
    Eric siger:

    Digital post er praktisk for de fleste. Man sparer en masse papir, og det er nemt at organisere og finde ting. Som du skriver, kan man blive fritaget, men for dem (min gamle mor fx) besværliggør digitaliseringen tilværelsen. Konceptet bag NemID er OK, men det er en skandale, at man baserer det på notorisk usikker software (Java) fra et amerikansk firma, som installerer ragelse på din PC, hvis du ikke er opmærksom og fjerner “flueben”.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Eric

      Nemlig, det er praktisk, fx fordi man kan søge i det, og ikke skal til at lede i ringbind efter hukommelsen; det er derfor, man har en PC! Der er så skønsmæssigt 500.000 gamle som din mor, der ikke in the mood for digitaliseringen, og dem skal der være plads til. Jeg tror nu ikke, det udelukkende handler om alder, når vi taler teknologi: Når jeg ser slægtsforskere – og det er typisk det ældre segment -pakke IT-udstyr ud af tasken, er jeg tit imponeret over, hvad de mestrer.

      Jeg er enig med de i utilfredsheden over Java, og alt deres crapware. Det er en skandale. Hvis du henter den med Ninite, som jeg skrev om i går, er du på den sikre side.

  4. Ellen
    Ellen siger:

    Der mangler vist noget tekst i dit indlæg.
    Jeg synes også, at verden er blevet nemmere med digitaliseringen; synes dog også det er i orden, at nogle kan blive fritaget for digital post, men jeg er ikke enig i, at det også skal omfatte dem, der ikke vil. Kan de ikke, er det noget andet, men det med bare at sætte hælene i, fordi man er modstander af “alt dette nymodens pjat”, er ikke et argument i mine øjne.
    Jeg vil heller ikke betale skat, men det hjælper ikke meget at sige det 🙂
    Fremskridtet er kommet for at blive – måske går det lidt hurtigt indimellem, men man kunne jo give det en chance.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Ellen

      Jeg ved ikke, hvad det er, der sker for WP, men man skal hente en sikkerhedskopi af indlægget, inden men udgiver det. Det, der er på skærmen (med hele indlægget), er af en eller anden grund ikke med når man udgiver. Jeg får lige set på det, tak fordi du var opmærksom!

      Jeg er personligt fuldstændig enig med dig i, at det ikke er i orden ikke at ville, men der er bare mange, der ikke vil. Det er simpelt hen ikke et validt argument ikke at ville.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.