WikiTree

WikiTree

WikiTree – et Sydafrikansk projekt

Normalt holder jeg mig langt fra de store internationale (typisk amerikanske) databaser, man kan indsende sine slægtsdata til. Der er mange af disse databaser. Det er der flere grunde til, at jeg ikke vil være med:

 • Det koster en formue, hvis man har en database over en vis størrelse
 • GDPR og andre regler om persondata bliver ikke overholdt; man må fx ikke vise oplysninger om nulevende, men det gør de gladeligt
 • Der er for meget ‘skrammel’ med data uden kilder, ukendte datoer, usikre relationer osv.
 • Mine data skal ikke forurenes med oplysninger, der ikke er verificerede, når jeg har brugt ti år på detaljer, ægthed og kilder
 • Fokus på datoer og et enormt antal personer fremfor validitet og fortællinger

WikiTree er anderledes, de er fx. helt ‘hysteriske’ med privatlivets fred, og det er gratis; derfor har jeg tilsluttet mig siden og uploaded afdøde fra min database. Siden rummer mange muligheder, og det er spændende at udforske dem; det har jeg brugt mange timer på, og jeg er (heldigvis) ikke færdig. Når man én gang har været bidt af en gal genealog, hører det aldrig helt op. Der vil altid være et eller andet, man dyrke yderligere.

Mine biologiske forældre

Inden jeg uploadede filen, tjekkede jeg flere gange på forskellige måder, at min biologiske mor, der formentlig lever, ikke optræder. Arkivalierne fra min adoptionssag, vedrørende hendes rent private forhold, er underlagt en tilgængelighedsfrist på 75 år, jf. arkivlovens § 23. Jeg viser derfor aldrig nogen som helst informationer om hende. Måske kunne jeg vise navn, men jeg tør ikke, da jeg ikke er sikker på reglerne. Da jeg fik adgang til sagen, skrev jeg under på, at jeg ville overholde tilgængelighedsfristen. Det var et vilkår for at få sagen, og det overholder jeg naturligvis.

Én eneste interesse i WikiTrees: Stegemüller

Der er gået virkelig mange timer med at søge efter folk med dette efternavn, og jeg har fundet 30, men det kunne være spændende at dykke længere ned i det, og det er den eneste årsag til, at jeg har tilsluttet mig WikiTrees. Der være flere, men det er et svært navn at arbejde med. Oldefar kom til Danmark fra Frankfurt an der Oder i 1890 som hattemagermester på Brede Værk, den senere Brede Klædefabrik. Og det er det eneste, jeg har om hans tid i Tyskland. Det kunne være spændende at vide, hvad der fik ham til at udvandre.

I profilen på WikiTrees har jeg tydeligt skrevet, at det er dette navn, der interesserer mig, og at jeg er ligeglad med resten. Jeg har rigeligt med Hansen, Nielsen og Kristensen. Det er spændende, om det giver noget. Bare et par personer – og måske nogle fortællinger – ville være en gevinst.

One Name Study

Det er ikke helt klart, hvordan WikiTrees forskellige ‘projekter’ hænger sammen, og siden er uoverskuelig, men de har en spændende mulighed, de kalder ‘One Name Study’. Man kan helt enkelt oprette et studie med fokus på et enkelt navn. Det har jeg skrevet til dem, jeg gerne vil. Det kunne måske også give noget, selvom sandsynligheden er lille.

Billedet

Kvaliteten af billede, du ser i dag, er desværre ringe, men det er også gammelt, over 100 år. Det forestiller min farmor og farfar på udflugt til Tyskland sammen med et vennepar på et tidspunkt før 1922, hvor min far blev født. Personerne er knapt så interessante, men man kan glæde sig over bilen. Det er bare ét af mine 1.500 gamle billeder.

2 Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Villy

   Tak for det.

   Ja jeg er vild med den bil, det er bare ærgerligt, at kvaliteten af billedet er så ringe, men med 100 år på bagen er der ikke noget at gøre ved det.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.