Webdesign: Jeg lærer bedst, når det er sjovt
Lisbeth Scharlings gennemgang af min side
Indholdsfortegnelse
Webdesign: Jeg lærer bedst, når det er sjovt
For længe siden lærte min ven, der er præst og derfor har undervist 1.500 – 2.000 konfirmander, mig, at man altid skal have en positiv tilgang, når man vil formidle sit stof. Det har jeg taget til mig, når jeg selv skal formidle viden. Ingen lærer godt af at få skæld ud. Min ven og Lisbeth Scharling kender selvfølgelig ikke hinanden, men Lisbeth har også en positiv tilgang, når hun giver feedback på hjemmesider.
Min hjemmeside er lige knapt 20 år gammel og »mit barn«, så jeg var nervøs for »dommen« samtidig med, at jeg gerne ville blive klogere.
Vi havde det så sjovt, da vi i fællesskab gennemgik min hjemmeside, hvilket jeg kan genhøre på Zoom-sessionen, der nu er i min varetægt, så jeg kan se og lytte gang på gang. På den måde får jeg meget for pengene.
Folk browser med deres smartphone
Jeg har altid ment, at en telefon er til at tale i. Vil man besøge hjemmesider, må man tænde computeren.
Det er en antikveret holdning fra min side! Sådan er virkeligheden ikke (længere). Smartphones er i dag så gennemarbejdede og veludviklede, at folk browser med deres telefon. Og det er ikke et generationsspørgsmål. Man kunne tro, at ældre mennesker tændte computeren, mens de unge tændte telefonen, når de vil se noget på nettet.
Det er simpelthen ikke rigtigt. Eksempelvis ejer mange ældre mennesker ikke en computer – de bruger deres iPad (eller en anden tablet).
Det betyder, at jeg skal sørge for at teste min side på telefonen. Det vidste jeg faktisk godt, men jeg har aldrig gjort det, jfr. min antikverede holdning ovenfor, og fordi jeg synes, det er besværligt at taste på telefonen. Jeg er for fummelfingret til at ramme de rigtige taster.
En systematisk gennemgang og formålet med det hele
Jeg er gået i gang med en systematisk gennemlytning af Zoom-sessionen, hvor jeg rubricerer de forskellige emner i kategorier:
- De »lavthængende frugter« ergo: ting jeg bare kan implementere
- Småfejl der bare skal rettes
- Større emner, der kræver mere tid og måske ekstern bistand
- Ting jeg skal huske for fremtiden
Der kommer sikkert flere kategorier til undervejs i gennemlytningen.
Jeg lærte utrolig meget på en times tid, så langsomt – men sikkert – vil du i den kommende tid opdage forandringer på min hjemmeside. Der vil også være forandringer, du ikke opdager; det skyldes sikkert, at du allerede “kender” mig. Så du kigger bare efter det nye indhold i de to »firkanter« på forsiden.
Mit formål er at trække nye læsere til, og det har jeg fået mange tips til. Forandringerne vil formentlig/forhåbentlig kunne ses på besøgsstatistikken, for jeg skriver jo i sidste ende for at blive læst.
Lige nu er der nogle ting, der ser mærkelige ud, fordi jeg troede, jeg bare lige kunne … , men hvad synes du om de hidtidige ændringer?
Man skal ikke forvirre læseren
Et banalt eksempel er, at man bør afholde sige fra at understrege ord, for det er en konvention, at streg under et eller flere ord betyder, at her har vi et link. Ergo giver folk sig til at klikke, hvilket de ikke får noget ud af, for det er jo ikke et link men bare en streg under nogle ord.
Og herudover skal man ikke have for mange »skriftudtryk«, for de kan også forvirre læseren. Jeg har nok 25 eller deromkring …
Det kan man undgå ved at lave et typografiark, hvor man noterer sine beslutninger om tekstens form, farve, størrelse – og når man designer, åbner man arket, og er tro mod beslutningerne. Hjemmesiden modularscale.com kan hjælpe med det.
Har du kommentarer til artiklen?
Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.
Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.
Skriv en kommentar
Vil du deltage i debatten?Du er mere end velkommen!
Så længe der ikke er ting, der bevæger sig, når jeg scroller op eller ned, sort baggrund med lys skrift eller “levende billeder”, lægger jeg ikke mærke til hvordan bloggen ser ud … nej det er ikke den rigtige måde at udtrykke det på. Vel lægger jeg mærke til det, men det betyder ikke noget for mig – det er indholdet, der bestemmer, om jeg fortsætter med at læse en blog eller ej. Layout kan skræmme mig væk, men ikke fastholde mig.
En anden ting, der betyder noget for mig, er et arkiv, der er til at finde rundt i … det mangler du faktisk – er det WP eller hvad, for jeg synes, der er mange WP blogge, der lider af denne mangel?
PS: Jeg går ikke på nettet med min telefon, så jeg aner ikke engang hvordan min egen blog ser ud på sådan én – det var måske værd at tjekke …?
@ Charlotte
Ja, det må du nok hellere.
@ Charlotte
Det glæder mig, at vi så er mindst to, der ikke bryder os om ting, der hopper og danser (jeg har dog en på forsiden, og en på TNG-siden (https://tng.stegemueller.dk).
Jeg kunne nemt lave et arkiv med mit tema, der hedder »Enfold«. Mit problem er, at min hjemmeside er 20 år gammel. De fleste »Arkiver« viser alle sidens poster – dvs. jeg skulle vise 2.073 links … og det går ikke.
Jeg har valgt en anden løsning, som du ser i bunden: »Mest læste de seneste 30 dage« og »Nyeste artikler«. Men din kommentar gør, at jeg vil se på hvilke muligheder, der måtte være for at implementere et fornuftigt arkiv af en slags. Af Lisbeth Scharling lærte jeg nemlig, at hvis man browser med en smartphone, hvilket majoriteten gør, at når man kommer ned til en traditionel footer, så svarer det egl. til, at man har spadseret på en villavej, men når man kommer ned til footeren, er det som at komme til enden af en blind vej, og så er der på en smartphone pokkers langt tilbage til toppen, hvilket bevirker, at mange læsere flygter.
Hvad tænker du om de ændringer, jeg har lavet?
Arkiv: Sådan en rullemenu med måneder er det bedste, synes jeg. Jeg kan godtr lide at gå tilbage til begyndelsen og se, hvordan folk fandt på at starte en blog, hvad de skrev om, til start og så følge udviklingen fremover. “30 udvalgte …” det springer jeg bare over, ligesom irrelevante vejskilte.
Ændringerne er ikke særligt iøjnefaldende, når man som jeg læser på en computer, og de karakteristiske elementer er der stadig, så det ser fint ud.
Kunne du ikke installere sådan én “gå til toppen” pil til telefonen også? Den virker jo fint her på skærmen.
Ps, undskyld fejl, jeg har brændt fingrene, plaster, pølsefingre og dårligt syn = vvirkelig mange fejl 😉
@ Charlotte
Din stakkel. Det lyder ikke rart. God bedring.
Skal jeg rette dem for dig?
@ Charlotte
Jeg har luret hos dig og har set dit/dine arkiver, som du jo så nok kan lide, og der kan selvfølgelig være noget i det med tidsperspektivet. Men det bliver for langt, når jeg skal dække 20 år, og – synes jeg hos mig – ikke videre kønt. Jeg foretrækker at fokusere på emner, hvilket jeg fx gør i »Jeg skriver om«.
Det er godt, jeg ikke har skræmt dig væk.
Jeg ved faktisk ikke om mit tema understøtter en “retur til toppen” på mobilen. Den jeg har på computeren, kan jeg ikke selv tage æren for. Den fulgte bare med temaet.
Når man vælger et tema, for eksempel “Artikler om sprog” så er der nederst sådan en med runde numre og siger side 2 af 40, kunne du ikke bare insatllere den på selve bloggen også? Den er ret diskret.
Ellers vil jeg sige, at dit nye layout er fint, det hindrer ikke læsningen, og mens “Måner har den farve …” ganske vist er sandt, siger et andet ordsprog: Forandring fryder … 😉
Stavefejl – du behøver ikke rette, bare bær over med mig en uges tid 😉
@ Charlotte
Næh, det er ikke en mulighed.
Tak. Det glæder mig.
Det gør jeg.
Interessant.
Umiddelbart troede jeg, at der var gået ged i et eller andet, da jeg så din hjemmeside i morges, men heldigvis et det en villet ged, der er tale om.
Jeg får selvfølgelig straks aktiveret min nysgerrighed og glæder mig til at se, hvilke justeringer, der følger.
Og det er naturligvis soleklart: hvis ændringer og justeringer kan medføre flere læsere, der bliver lidt længere og dermed læser lidt mere, så er tiden der medgår til justeringerne jo givet godt ud.
@ Jørgen
Jeg forstår selvfølgelig din forvirring, og den er du sikkert ikke ene om!
Som Fakta (var det vidst) i gamle dage: »Vi vil så gerne have, du bliver lidt længere«, vil jeg jo også gerne have mange (og endnu flere) læsere. Og Lisbeth mener, at dette er vejen frem. Jeg har helt typisk haft 125-150 besøgende inden for de seneste 24 timer uanset hvornår, jeg tjekker tallet. Det kunne jo være spændende, hvis dette tal kan øges. Fx har jeg ca. 200 følgere på Facebook. Det kunne da være fedt at lokke dem herhen også (om de allerede er her, ved jeg ikke).
Jeg har ikke været god til at designe med mobilen ved hånden, da jeg har ment, det var noget pjat … De største ændringer vil du se på din smartphone. Har du ikke tidligere browset her med din smartphone, ser du selvfølgelig ingen ændringer …
Det er rigtig hyggeligt og lærerigt.
Kan du lide det, du ser?