Vågner ved tilsyn

Vågner ved tilsyn

Tusind stykker

Vågner ved tilsyn

Nattevagterne skal gå rundt og tjekke, om patienterne sover/er vågne osv. Det kaldes “tilsyn”. Mit problem er, at jeg sover så let/overfladisk, at jeg “vågner ved tilsyn”. Så jeg har været på højkant siden ca. 03:30. Nåh, pyt det gør ikke noget, jeg må bare finde en stille aktivitet. Tastaturet klaprer ikke, for jeg hader tastaturer, der klaprer. Her gør det eksterne, næsten rigtige, tastatur stor gavn. Det bliver aldrig rigtig mig at sidde og fedte på skærmen med to fingre.

Dagen bliver bare lidt lang.

Fuglene ovre i den dejlige skov er åbenbart også “vågnet ved tilsyn” og holder allerede en fin morgenandagt.

Min musiksmag gik i stå engang i 80’erne

Jeg kan ikke tale med om rap, Heavy, Death Metal osv. Jeg kan til gengæld adskillige tekster fra 80’erne udenad: Anne Linnet, Bjørn Afzelius, Bruce Springsteen, Mark Knofler, Leonard Cohen, Dire Straits, Mike Oldfield mv.

Jeg faldt over dette første vers fra Anne Linnets “Tusind stykker” (LP’en er fra 1988)

“Man sir’ at over skyerne er himlen altid blå
Det kan være svært at forstå når man ikk’ kan se den
Og man sir’ at efter stormens pisken, kommer solen frem
Men det hjælper sjældent dem der er blevet våde”.

Det passer sådan set meget godt.

Jeg er glad for at kunne teksten udenad, for søger man med google efter teksten, får man en del vrøvl med i købet. Eksempelvis synger hun:

 • “når livet er betrængt” og ikke “når livet er blevet træt”.
 • “Sjælden mærker illusionen briste“ giver ikke mening, og derfor synger hun “Sjælen mærker illusioner briste”.

Det må være AI, der har lavet de lyrics. AI kan meget, men nuancer kan de ikke “høre”. Der må mennesker til.

Flere tankespor

Jeg spurgte sygeplejerske K, om hun havde hørt om det med flere tankespor tidligere. Det havde hun heldigvis. Og jeg har heldigvis blandt andet hende som kontaktperson. Jeg har fået alle de gode (men det er de alle) … Jeg er heldig … 

Jeg tror, jeg har haft dem – altså tankesporene – lige så tydeligt tidligere, men er usikker.

 • På den ene side kan man sige, at de peger mod en vis mental spændvidde i behold.
 • På den anden side kan man sige, at det tyder på et overbelastet nervesystem og en overloaded hjerne.

Musikken på fuld knald kan delvist overdøve rumineringen. Jeg kan sgu da ikke tænke i al den larm. Og det er bestemt ikke dårligt.

At se tilbage – minder

Den gamle dame, jeg kender (min fars ungdomskæreste på 98 år), siger altid “Jeg har kun gode minder”. Jeg kender ingen andre med så positivt et livssyn, og ønsker det var mit. Jeg er født sort indeni.

Den gamle musik er dejlig, men minder også om en tid, der er væk og aldrig kommer tilbage – men sådan er det selvfølgelig med alles tid. Det er ikke, fordi jeg tror, jeg er noget specielt.

Jeg tænker tilbage på Amagerkollegiet og venskaberne, der blev knyttet der. Jeg har ikke tal på alle de kander te og kolde bajere, der røg gennem svælget. Det var en fantastisk tid. Jeg var bedre til det relationelle dengang.

Jeg havde en fantastisk veninde fra 1981 til 2015 – det er 34 år. Jeg vil aldrig rigtig komme over den formiddag i sommeren 2015, hvor jeg sad på græsset ude foran 808 og talte i telefon med hende. Der havde jeg været syg et år. Hun sagde “Du er blevet din sygdom”. Jeg blev virkelig ked af det. Det var det sidste, vi sagde til hinanden.

Hun døde i 2016. Det burde have været omvendt, idet hun – trods mange ups and downs – havde et lysere sind og en større livsvilje end mig.

Vågner ved tilsyn Vågner ved tilsyn


Her kommer du til menupunktet “Psykiatri”, hvor du kan navigere mellem alt, jeg i årenes løb har skrevet om bipolar affektiv sindslidelse og Aspergers syndrom.


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

6 Svar
 1. Glennie Jensen
  Glennie Jensen siger:

  Det, med flere tankespor ad gangen, kan jeg også udmærket genkende. Især fra perioder, hvor jeg har været meget stresset. Jeg vil også kalde det en form for tankemylder, og det kan være stærkt ubehageligt. Du beskriver, at du kan “overdøve” det med musik – jeg bruger lydbøger. Jeg har altid elsket at læse, men efter en periode med en stress sygemelding og et dødsfald i den allernærmeste familie for et års tid siden, kunne jeg simpelthen ikke koncentrere mig om det. Tankerne tog hele tiden over, og jeg havde også svært ved at sove. Så begyndte jeg at ligge og høre hyggelige gamle krimier, når jeg gik i seng, og det var simpelthen så afslappende. Jeg tror, det har sparet mig for at skulle have sovepiller i en periode.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Glennie

   Det glæder mig for så vidt, at du kan genkende det. Men selvfølgelig ikke, at du har været udsat for massiv stress og et dødsfald. Du har sådan set ret i, at det minder om tankemylder. Når jeg har tankemylder, er der bare ca. 325 spor, lige nu er der dog kun to, og det er jeg da glad for. De er fordelt med 25/75 pct. 25 pct. til den nogenlunde normale samtale og 75 pct. til de øvrige tanker.

   Jeg har også prøvet lydbøger, da jeg før i tiden altid var i gang med en bog. Men jeg kan ikke længere læse, hvilket er en sorg, men den har jeg vænnet mig til gennem alle årene siden 2014. Men både med fx lydbøger og film er det sådan, at koncentrationen ryger efter ca. 30 minutter, med mindre fx filmen er højinteressant.

   Det efterlader mig sådan set med podcasts, der ofte er ca. 30 – 35 minutter. Jeg har prøvet at høre en del på DR Lyd. Lige nu fungerer det ikke, men det kommer det til igen.

   Det er egl. sjovt, hvad man hører: Du hører krimier. Jeg hører nogen af de 93 optagelser med psykologen. Der er noget enormt beroligende over hendes stemme og det menneske, jeg kender så godt.

   Svar
 2. Charlotte
  Charlotte siger:

  Flere tankespor … er det ikke noget, alle mennesker har? Bare bed nogen om at tænke på ingenting, så kan de se dem. Et spor der tænker på alt muligt, og et andet spor der siger: “Du skulle jo ikke tænke på noget.”

  Svar
   • Charlotte
    Charlotte siger:

    Jeg synes egentlig du forklarede det så fint i går: “Det er de spor, der gør, at jeg kan sidde og tale forholdsvis fornuftigt og normalt om pixels, sort/hvid fotos og computere med H over maden, samtidig med at de andre tanker ruller uforstyrrede videre. Det er svært at forklare og sikkert endnu sværere at forstå.”
    Der tænkte jeg i hvert fald. Jeps, det kender jeg, og som sagt tror jeg det er helt normalt, men at de fleste bare ikke er bevidste om de to spor, og det der “tænk ingenting”-trick kan vise dem det … om det så er en god idé eller ej, kan jeg ikke svare på.

    Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *