Talgymnastik

Hvis det ikke var så trist, ville det være til at grine af. Jeg sidder og regner på min fremtidige økonomi og på, om jeg på en eller anden måde kan få enderne til at nå sammen. Jeg løser opgaven, som var det en arbejdsopgave, for jeg kan slet ikke forholde mig til, at det er min egen fremtid, jeg regner på.

Lige nu har jeg udbetalt 11.712, som skal reduceres til 60 pct., dvs. 7.057 kr. udbetalt og altså en nedgang på 4.600 pr. måned.

På borger.dk har jeg beregnet, at jeg vil kunne få 700 kr. i boligstøtte. Det ser ud til, at man max kan få til 15 pct. af huslejen, og det passer meget godt med de 700 kr.  Når der tages højde for boligstøtten, har jeg 3.900 i underskud hver måned og det er dette beløb, der på en eller anden måde skal indhentes.

Da huslejen er den største post, kan jeg overveje at flytte. Men regnestykket går kun op, hvis jeg kan finde en lejlighed til 1.900 kr. (5.800 – 3.900), og det er udelukket i Københavnsområdet og sikkert også alle andre steder..

Hvis vi nu lige et øjeblik forestiller os, at eneste faste udgift er huslejen på 5.800, så vil der være 7.800 – 5.800 = 2.000 kr. at købe mad og medicin mv. for.  Realiteterne er bare, at man kun dårligt kan leve for 2.000 om måneden, og at der er mange flere faste udgifter end husleje.

En anden model er at prøve at skære i de faste udgifter: Jeg kan droppe Børnefonden, forsikringer, fagforening, slægtsforskningsforening, tandlæge og vinduespudser. Disse poster giver til sammen 1.051 kr. pr. md. Der er stadig langt op til de 3.900, selv om jeg synes, jeg skærer ind til benet ved at droppe fagforening, forsikringer og tandlæge.

Summa summarum: uanset hvilken synsvinkel jeg ser det fra, er der ikke noget at gøre. Indtægtsnedgangen er simpelthen for stor til, at den kan hentes hjem på andre poster. De poster, der kan gøres indhug i, er ikke store nok til, at det batter noget. End ikke verdens bedste socialrådgiver vil kunne løse denne gordiske knude. Gad vide hvad andre mennesker gør?

46 Svar
 1. Annette (Holland)
  Annette (Holland) siger:

  Huha, det er ikke en rar situation, du står i lige her og nu. Jeg har siddet og kigget de forskellige kommentarer igennem, alle med gode ideer og selv om det selvfølgelig ikke gør dig rig, at droppe en enkelt udgift som fx. vinduespudser, så er der jo det med mange bække små…..
  Det er ikke rart at stå i din situation, det er jeg helt med på og jeg kan også forestille mig, at du måske er lidt låst fast i håbløsheden lige nu.
  Held og lykke med det hele.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Annette

   Tak for din kommentar!

   Problemet er, at jeg faktisk ikke kan finde tilstrækkeligt mange udgifter, der kan stå mål med indtægtstabet, så du har ret, situationen er meget låst, og jeg ved ærlig talt ikke, hvad jeg skal gøre. Foreløbig er jeg sygemeldt og har sygedagpenge, der svarer til arbejdsløshedsdagpenge, så indtil videre går det. Hvad der derefter skal ske, ved jeg ærlig talt ikke.

 2. Mie
  Mie siger:

  Åh, det er jo et umuligt budget du får, men tag kontakt til din Fagforening, i en periode hvor jeg endte på kontanthjælp, betalte jeg 1 kr om måneden i kontingent, i min (Bibliotekarforbundet). Det er en dråbe i havet, men prøv alligevel.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Mie

   Velkommen til min blog! Din kommentar skulle lige godkendes, da det er første gang du kommenterer her; fra nu f vil du gå lige igennem.

   Det er da en rigtig god idé at spørge fagforeningen om nedsat kontingent, det vil jeg prøve.

 3. Jette Mejnertsen
  Jette Mejnertsen siger:

  Hej Hanne.
  Mit forslag til dig er, at du bliver selvstændig og hjælper folk/ ofte ældre med elementære pc forståelse, installering af programmer, foto og den slags.
  Det lyder enkelt, men er sikkert bøvlet nok at starte. Jeg ved jo heller ikke, om du har overskud og lyst til det, når du bliver raskmeldt.
  Du kan jo være jobsøgende samtidig.
  Når jeg tør foreslå dig dette, er det fordi, jeg for mange år siden var til undervisning hos dig i FTM, og det gjorde du godt og forståeligt.
  vh Jette

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Hej Jette

   Undskyld min lange svartid – jeg skulle lige samle kræfter.

   Dit forslag lyder rigtig godt, og det var et job, jeg ville elske at udføre. Jeg har også selv haft en anden forretningsidé: at lave websites for lokalarkiver, men problemet er, at lokalarkiverne ikke har nogen penge, så der røg den idé. Jeg tror, der skal et stort drive og overskud til at starte som selvstændig, og det er jeg ikke sikker på, at jeg har.

 4. Ingrid Schmidt
  Ingrid Schmidt siger:

  Kære Hanne
  Det gør mig ondt at læse din beretning. Gode råd har jeg ikke rigtig, men jeg tænker på hvor mange gode projekter, du har sat i gang for os slægtsforskere, og det har ikke hjulpet dig økonomisk.
  Mentalt må det have hjulpet dig, at vi er så mange der er dig taknemmelig, men økonomisk, hvorfor er der ingen støtte til sådan nogen som dig lige som Statens Kunstfond. Alle de ting du har sat i gang er uvurderlig hjælp for mange. En idé: Skriv en bog, søg støtte udgiv den og vi er mange der vil købe den. Skriv den,eventuelt sammen med Leif Sepstrup. At udgive på nettet er godt nok, hvis man har en god pension og ikke skal leve af det. Jeg taler af erfaring. Men hvorfor skal der i Danmark blive stadig mere forskel på rig og fattig. jeg forstår det ikke. Du skal ikke på kontanthjælp!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Ingrid

   Gode råd er ellers vældig velkomne i den aktuelle situation.

   Det er så skønt at lave noget, der glæder andre – også selv om det er et filantropisk foretagende; alle projekterne har Leif og jeg sat i gang, fordi vi synes det var sjovt, og selv kunne have glæde af det. Vores tanke er, at hvis vi selv kan have glæde af det, kan andre også. Med kriminalhistorie.dk er det lidt anderledes; her stod vi lige og manglede et sjovt projekt, og så fandt Leif på de kriminelle fra Horsens Tugthus. Det er et utrolig spændende projekt at være i gang med. Lige nu går vi og venter på kopier fra Rigsarkivet af hele sagen fra Højesteret; den rummer bl.a. kærestebrevene…

   Der er i Danmark snart meget stor forskel på rig og fattig, og jeg begriber ikke, at det skulle være nødvendigt.

 5. Jørgen
  Jørgen siger:

  Dette og det forrige indlæg har rumlet ikke så lidt i hovedet på mig de sidste par dag. I håb om, at jeg kunne finde på et eller andet godt at skrive. Om pension, om svækket arbejdsevne, om ydmyghed i forhold til velfærd, om helbredsskadelig effekt af henvendelser fra det offentlige osv., men jeg synes ikke det lykkes.

  Det eneste der bliver tilbage er: find et eller flere jobs – uanset hvad – der giver en udbetaling efter skat på 10000 eller derover. Det tror jeg du vil have det godt med.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Mange tak for din kommentar. Lige så snart jeg bliver rask, vil jeg atter gå i gang med at søge alt muligt, og jeg er ikke for fin til noget som helst.

 6. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Ikke fordi det vil give de store summer, men hvis du ikke ønsker at skippe fagforeningen fuldstændig, kan du spørge dem, om du kan få dit kontingent nedsat. Selv betaler jeg kun halvt fagforeningskontingent, fordi jeg er på sygedagpenge. De er jo som bekendt heller ikke vildt festlige.

  Jeg tror, lige som de fleste andre kommentatorer, at du kommer til at måtte flytte, hvis du skal gå på kontanthjælp i længere tid. Det er både surt og dyrt, når du er glad for din lejlighed, men det kan desværre blive nødvendigt. Hvis du bestemmer dig for dette, må du undersøge, om socialforvaltningen kan hjælpe dig med et indskudslån. Det er normalt betydeligt billigere at låne af kommunen end af banken.

  Men, Hanne, jeg ved godt, at det er svært. Min situation er ikke stort bedre end din.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Det er en god idé at spørge fagforeningen om nedsat kontingent, det vidste jeg ikke, at man kunne. Nej jeg kan godt forestille mig, at det ikke er en fest på sygedagpenge. Er beløbet ikke svarende til beløbet fra A-kassen?

   Jeg vil hade at flytte fra min kære lejlighed, da det er her, jeg føler mig tryg og godt tilpas. Og i min nuværende situation kan jeg slet ikke overskue alt det praktiske, der er med en flytning.

   Jeg tænkte nok, at vores situationer lignede hinanden. Det er noget skidt for nu at sige det mildt.

 7. Pia
  Pia siger:

  Det er bestemt ikke nogen sjov situation, og det er ikke rart at blive tvunget til at ændre sit liv drastisk med nedskæringer alle vegne samt flytte fra det man har kært. Jeg kan ikke se nogen anden udvej end at følge Erics råd. Du kan måske fremleje din lejlighed? Jeg ved godt det ikke er alle steder man må, men prøv at forhøre dig. Det gør ondt når man skal ændre sit liv mod sin vilje, men det er der mange af os der har måtte igennem tiderne. Dette er ikke skrevet i nogen ond mening. Jeg vil dig kun det bedste.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Jeg er så lykkelig for min lejlighed, så det vil være meget vanskeligt at flytte fra den, både mentalt og praktisk, men hvis det er det, der skal til, må jeg selvfølgelig gøre det.

   Jeg har nærlæst lejekontrakten, og man må ikke fremleje her hos mig. Det kunne ellers have været en god løsning for en periode.

 8. Eric
  Eric siger:

  Har søgt, bl.a. på http://www.kab-bolig.dk/, og dit udsagn om, at en væsentligt billigere bolig: “er udelukket i Københavnsområdet og sikkert også alle andre steder..” holder simpelthen ikke vand. Langt fra endda, og jeg køber ikke din præmis om, at den max må koste 1900 kr. Der ER væsentligt billigere boliger, end den du har, og dødtiden taget i betragtning er det med at komme i gang.
  Det er din husleje, der spænder ben for alt, og det må du se i øjnene. Jo før jo bedre. Det er noget shit, men fakta er fakta.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Tak!

   Så er det den vej, jeg går, og det er godt at få sat retning på. At fumle rundt uden retning er ikke godt.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge

   Du har ret i, at det er et svært regnestykke. Jeg brugte hele søndagen uden at blive ret meget klogere.

 9. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Helle

  Er han på uddannelsesydelse eller på midlertidig arbejdsmarkedsydelse?
  Varigheden af arbejdsmarkedsydelsen er forskellig alt efter hvornår man faldt ud af systemet. Så vidt jeg kan se, kan jeg få arbejdsmarkedsydelsen i 15 måneder, og derefter hedder det kontanthjælp…. Jeg beder min højere magt om, at dette ikke sker.

  Næh du har ret i, at man ikke kan komme til samtale i gammelt brugt tøj, det kræver noget at begå sig på arbejdsmarkedet.

  Godt at I har din gode løn, ellers så det ikke godt ud. Hvad hvis du skal forsørge ham – vil I så blive nødt til at blive skilt?

  • Helle
   Helle siger:

   Må indrømme jeg ikke helt har styr på hvad den hedder 🙁 Men tjaa… vi vil få noget mindre, hvis det kun er min løn vi skal leve af. Det ved jeg pt. ikke om vi kan 🙁 Jeg magter ikke at regne på det, og håber på at Gud snart gør en forskel. Men jeg tjener formeget til at han kan få noget – tror jeg.

   • Stegemüller
    Stegemüller siger:

    @ Helle

    Nej det er heller ikke til at holde styr på alle de ordninger. Det er nok svært at holde en hel familie kørende på kun en løn, men jeg forstår godt, du ikke magter at regne på det. Det er heller ikke særlig sjovt. Gud må gribe ind.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Du har helt ret; jeg har prøvet flere gange men det er aldrig lykkedes mig at finde det sted man gør det. Jeg synes, den står til den rigtige tidszone, men et eller andet gør jeg forkert. Jeg troede, den skulle stå til UTC-2, men kan ikke få det til at virke.

 10. Eric
  Eric siger:

  Ikke for at gnide salt i såret, men 60 % af 11.712 er faktisk 30 kr. mindre end 7057, nemlig 7027 kr., men nu til det konstruktive:
  Huslejen er afgjort den fæleste post. Bare for at teste, søgte jeg på boligforeninger i Aalborg (fx https://www.abhim.dk/S%C3%B8g-bolig), og der er faktisk små lejligheder på ca. 40 m2 til knap 2500 kr./md., og noget lignende må findes andre steder uden for København.
  Det kræver selvfølgelig kapital til flytning og indskud, men en lav eller væsentligt lavere husleje er ikke uden for rækkevidde.
  Fagforening og vinduespudser kan du snildt undvære. Vinduerne kan du for pokker pudse selv, og hvad gør fagforeningen for dig, når du ikke har arbejde og er smidt ud af A-kassen?
  Forsikringer er nødvendige, men ikke alle. Har du rejseforsikring og råd til at rejse? Har du undersøgt, om du kan få de nødvendige forsikringer billigere?
  Hvad med web-hotel? Jeg ved, at slægtsforskningssiderne og bloggen er hjerteblod, men der må kunne findes en billigere og måske endda gratis host. Billeder og den slags kan lægges på gratis eller næsten gratis services, og ellers kan jeg stille en begrænset plads til rådighed.
  Hvad med IT, mobil & fjernsyn? Hvor mange Wurstkanaler med Lederhosen und Gesang skal du ha’?
  Jeg har en gammeldags mobil (læs: ikke smartphone), og den koster mig 10-20 kr. om måneden, fordi jeg holder mig til korte samtaler. Fjernsynet kunne jeg sagtens undvære, det ville være en fornøjelse, men det er jeg ikke ene om at bestemme.
  Er din Internetudbyder den billigste, eller kan du fx spare ved at gå ned i hastighed fra overhalingsbanen til lastbilssporet?
  Hvad med el-, vand- og varmeforbrug? Er der vaner, som kan lægges om? Slukker du lyset efter dig? Kan du købe elektricitet billigere, end du gør, eller er du af bekvemmelighed bare blevet i en gammel ordning?
  Kære Hanne, misforstå mig ikke. Jeg ønsker ikke at prædike, men dit indlæg var et nødråb, og det satte tankerne igang. Jeg fyrer bare ideer af.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Erik

   Tusind tak for al inspirationen! Der er noget at tage fat på at undersøge, og en af dagene vil jeg sætte mig ned med det hele, og prøve at gå det hele igennem punkt for punkt.

   Fjernsyn: Jeg har kun den lille pakke og ser det næsten aldrig bortset fra en TV-avis i ny og næ.

   Telefon: er min livline til omverdnen, og hvis jeg ikke skal blive helt syg inde i hovedet er jeg nødt til at kunne ringe og tale med nogen ind i mellem.

   Rejseforsikringerne kan let droppes, jeg har alligevel ikke råd til at rejse nogen steder hen. Hvis jeg dropper alle forsikringer, sparer jeg 250 om måneden.

   El: jeg skiftede faktisk på et tidspunkt til Modstrøm, men det gik op for mig, at jeg kun sparede 10 kr. pr. måned, og fik en masse bøvl. Derfor gik jeg tilbage til Dong. Jeg har kun tændt i det rum, hvor jeg er.

 11. Ellen
  Ellen siger:

  Det er noget værre skidt, kan jeg godt se. Bortset fra, at jeg ikke ville have skrupler over at forkaste fagforeningen, men det er nok et punkt, vi aldrig bliver enige om 🙂
  Og selv om så var, er det jo slet ikke nok … vil dog tillade mig at mene, at en vinduespudser nok er lidt luksus i din situation, men er selvfølgelig helt enig i, at det er meget uholdbare fremtidsudsigter, som sætter flere og flere i en særdeles kedelig situation for øjeblikket.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Vinduespudser er vild luksus, det er jeg helt enig i, men problemet er, at det ikke hjælper en pind at skære ham fra. Det giver 167 kr. pr. måned og forslår således som en skrædder et vist sted. Indtægtstabet er simpelthen for stort til at jeg kan finde nogle udgifter, der kan opveje det.

   Jeg tænker på, hvad alle de andre, der ryger ud af systemet gør? Måske skulle jeg lave en Facebookside for alle os, så vi kunne hjælpe hinanden?

   • Helle
    Helle siger:

    Hvordan ville du have det med at flytte, selvom jeg ikke kan tænke mig der er penge til det???
    Men prøv at undersøg nogle af de forslag som Eric kommer med, måske kan du lærer at leve med nyhederne på nettet? Mindre til forsikring, de fleste er overforsiket alligevel. Nu går jeg i seng, og satser på mandens samtale imorgen går SÅDAN !!!

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Helle

     Det ville være frygteligt for mig at flytte, for jeg elsker min lejlighed, som jeg flyttede ind i for 8 år siden efter at have boet i en lille to-værelses i Vanløse i 18 år. Jeg har ingen penge at flytte for. Det er sindssyg dyrt.

     Held og lykke med manden din – jeg krydser fingre.

 12. Helle
  Helle siger:

  Om jeg begriber hvad de kære politiker har tænkt på dengang de lavede den udd. ydelse :-/
  Min mand er på samme ordning, og jeg må da indrømme nogle måneder er det meget stramt. Vi har da også to børn at skulle forsørge med tøj, mad osv. Men hos os er tandlæge også luksus, og han har også været ude af fagforeningen.
  Jeg aner ikke hvad jeg skal råde dig til Hanne… jeg er bare så tavs for ord for denne ordning, og jeg fatter ikke man kan kalde det velfærd. 🙁

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Helle

   Velkommen også til min blog. Din kommentar skulle lige godkendes, da det er første gang, du skriver her. Fra nu af vil du gå direkte igennem.

   Er din mand allerede på den nedsatte ydelse? Jeg troede først, han ville falde ud senere.

   Jeg synes, det er helt galt, hvis man ikke kan få lov at passe sine tænder og at være i en fagforening! Danmark er ikke længere en velfærdsstat.

   • Helle Kundal
    Helle Kundal siger:

    Min mand kom på ydelsen for noget tid siden, jeg kan ikke huske hvornår. Men han er så løbende blevet forlænget, så han ikke er faldet ud af systemet. :-/
    Men hvis ikke han kommer i job, så falder han ud marts 2015. Der er forskel på dem som bliver ledige nu, og dem som har været ledige længe.
    Men der er ikke længere noget som hedder “ret til” i dette land, og tandlæge, nyt tøj osv. er luksus i år 2014. Så er det jeg tænker, hvordan skal en ledig nu komme til samtale, når det koster penge – som de ikke er i besiddelse af?
    Her er min mand godt hjulpet af min gode løn, men det er på bekostning af mine børn 🙁

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.