,

Mordstedet

Leif Sepstrup og jeg arbejder stadig hårdt på sagen om den dræbte Husmand Mads Hansen, hans efterkommere og gerningspersonerne.

Gerningspersonerne er vi ved at have styr på, idet vi har gennemgået alle akterne fra kommissionsdomstolen, der nu kun mangler kontrol hos Jytte og/eller Alice. Jeg var på Rigsarkivet forleden dag og fandt Højesteretsdommen fra 27. oktober 1868, hvor Peder Pedersen Skjødte og Ane Pedersen bliver dømt til døden for mordet på Mads. I sagen lå der mange spændende bilag, og derfor har vi nu bedt om at få det hele kopieret og tilsendt. Det bliver sikkert dyrt, men pyt… vi går jo ikke engang i biografen, men sidder hjemme ved computerne og nørder.

I Højesteretssagen lå bl.a. nedenstående flotte farveskitse af mordstedet, af Mads Hansens hus og af ruten, de gik (hvis du klikker bliver skitsen større):

Skitsen kan vi nu sammenholde med et kort fra 2001, hvor Leif har indsat mordstedet, Mads Hansens hus, Ferupvejen og Engen, som Mads og Skjødte gik tværs over for at komme ud til mordstedet (også her kan du klikke for at få det vist i større format):

Sagen optager os vældig meget, og vi prøver med alle mulige midler at fortælle historien sådan at mange vil synes, det er spændende at følge med i den. Som et led i det med at formidle har jeg ved hjælp af værktøjet Prezi skabt to udgaver af Kolding Avis fra tiden omkring gerningstidspunktet. Den første avis finder du her, og her er den anden. Alle oplysningerne i aviserne er skabt ud fra retssagerne – intet er fri fantasi. Jeg har lavet endnu en Prezi, der gør læseren i stand til at forstå sagen på 10 minutter eller mindre; her introduceres læseren for alle de implicerede i sagen.

Ane Pedersen var den egentlige skurk, og den der pressede Skjødte til at begå mordet for 300 Rigsdaler, og nu jagter vi så hendes søns efterkommere. Det er Leif, der er sat på opgaven som sporhund, og det er han rigtig god til. Vi kan følge familien op til folketællingen 1930; det er Johanne Sørine Hansen, der især interesserer os lige nu. Johanne Sørine er barnebarn af Ane Pedersen, så relationen er tæt på, og vi skal nok finde nogle levende efterkommere, som vi så kan overraske med, at oldemor ikke var helt fin kanten. Gad nok vide om de i det hele taget kender noget til historien? Hvis ikke så kan vi i hvert fald komme med spændende nyheder.

Alle interesserer sig altid for gerningsmændene, så for nu at gøre noget andet, vil vi også interessere os for offeret Mads Hansen. Mads havde en formue på 2.000 Rigsdaler (det var grunden til at han blev gift med Ane), og vi vil forsøge at finde ud af, hvor han havde alle de penge fra. Arvede han dem? Vi vil også gå ind i ligsynsrapporten, der lå som en del af Højesteretssagen, hvor man blandt andet kan se, hvad han fik at spise som sit sidste måltid .

Jeg skal nok fortælle mere her på bloggen, når vi ved mere.

Du kan også følge med via nyhedsbrevet, som du kan tegne abbonement på her.

4 Svar
 1. Pia
  Pia siger:

  At forske i kriminalsager er som at være ansat som kriminalbetjent. Et meget flot kort over gerningsstedet. Jeg prøvede at åbne Prezi, men der et tilsyneladende noget jeg skal have installeret, for at få adgang til det.
  Spændende er det, og det bliver måske endnu mere, hvem ved 😉

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Ja det er superspændende med alle disse sager; for hvert afsnit vi transskriberer, vælter der nye skeletter ud af skabene. Hold da op hvor vi efterhånden glæder os til at offentliggøre vores store historie.

   Det var da underligt, at der skal installeres et eller andet for at se Prezi, jeg troede bare, man skulle have netadgang. Er du sikker på at det ikke bare er Flash, den beder om? Men hvis det er Prezi kan du roligt sige ja til det.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.