, ,

Sjov med Excel mv.

Sjov med Excel mv.

Der er kuk i det hele

Det er blevet så moderne at sige, at man har “psykisk stress”. Jeg er fuldt ud klar over, at kroppen også kan være stresset, men tidligere kaldte man bare stress for stress.

Hvis jeg imidlertid skal overgå til nutiden, så har jeg lige p.t. psykisk stress. Jeg er så uendeligt træt af hele kontraktscirkusset, hvor jeg til tider føler, at jeg er budbringeren melle de mange kokke i maden. Jeg orker det ikke – samtidig giver jeg ikke op. Jeg helmer ikke, før tingene er rigtige og også fagretligt korrekte.

Jeg kontrollerer og undersøger. Det giver mig en kortvarig følelse af kontrol over situationen, velvidende at jeg ikke har kontrollen, hvor et bedre ord er “magten”. Min bisidder siger ganske rigtigt, at jeg balancerer på en knivsæg.

Hvis arbejdsgiver på et tidspunkt får nok af mig og alle mine tal og paragraffer, kan de ombestemme sig og sige “Tak for det du har lavet, det var fint, men vi synes, dette er alt for besværligt. Farvel”. Jeg løber imidlertid risikoen. Det skal foregå ordentligt og lovmedholdeligt også selv om det er et fleksjob.

Herudover har kommunen forhåbentligt klokket i min udbetaling for marts. Den lyder netto på ca. 1.200 kr. Så ny mail til dem, der sikkert holder fri næste uge, nyt check af beløbet for februar, ny hovedregning, kan det overhovedet passe?

Derudover har de pludselig sendt mig 92,33 øre i § 34, som er en bestemmelse, hvorefter man kan få støtte til særligt høje boligudgifter. Jeg ser dem ganske vist ikke, da Udbetaling Danmark udbetaler -92,33 kr. og så går det jo lige op.

Jeg har bare aldrig haft noget med § 34 at gøre, udover at min bisidder søgte det for mig for flere år siden, da jeg var på sygedagpenge. Vi fik afslag, da jeg “tjente” for meget…

Øv – min psykiske habitus har det ikke godt med sådanne trakasserier.

Sjov med Excel

Og her kommer så endelig det sjove: Jeg “elsker” Excel, og jeg er ret god til det, da jeg har levet af det i mange år. Men ret beset har jeg primært brugt det til avancerede plus- og minusstykker.

Excel kan så meget andet, som jeg aldrig har sat mig ind i. Man skal jo vide funktionerne er der for at bruge dem, så det bider sig selv i halen og resulterer i, at man/jeg aldrig kommer videre.

Der er fx omkring 300 funktioner, og jeg kan bruge ti eller deromkring. Jeg har lavet én makro, velvidende at det er et genialt værktøj, men jeg ved ikke, hvordan man gør det på den smarte måde. Der er muligheder med VBA, men jeg kender det ikke.

Det korte af det lange er, at jeg har investeret i et onlinekursus bestående af adskillige timers video og ditto antal øvelser. Jeg er gået i gang og opdagede, at “betinget formatering” er meget mere interessant og virksomt, end jeg var klar over.

Weekenden skal gå med at komme i gang med videoerne og hygge mig med det. Jeg vil lave øvelserne og herefter tage nogle af mine eksisterende ark og bruge det indlærte på at gøre dem bedre. Det bliver sjovt! Og så må kontraktsret, fagret og § 34 sejle i deres egen sø. Jeg orker det ikke længere.

Post scriptum

Min cyberven oppe på Mors har en ven, der har behov for en hjemmeside. Den har jeg sagt ja til at lave. Lige nu er vedkommende ikke helt klar over, hvad siden skal kunne, men når hun er klar, er jeg også klar. Det bliver også sjovt.

 

4 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Excel og VBA er sjovt, men sjovest når man kan løse en konkret opgave. Det er med VBA som at spille klaver – det kommer med øvelsen. SHIFT + F3 giver adgang til oversigten over regnearksfunktioner, men man kan også skrive sine egne i VBA. Jeg har fx laver et tilføjelsesprogram med regnearksfunktioner, der er relevante for mit arbejde med kemiske formler og den slags, som er svære at huske.
  Pøj-pøj med paragrafrytteriet.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Jeg vil så gerne spille klaver, 🙂 og efter selv at have lavet én lille makro, og set nogle af dine i funktion, VIL jeg lære det selv bare sådan til husbehov. Indtil videre har jeg endelig knækket koden til syntakserne i funktionerne. Jeg kunne tidligere ikke “huske”, hvor der skulle være semikolon og parentes. Nu giver det pludselig mening at sætte ; og ) Jeg har allerede lært nogle virkelig god ting i kurset; nu skal jeg ikke længere “huske”, jeg “kan” i stedet.

   Nu ser jeg frem til VBA, når jeg lige er færdig med funktioner. Og i øvrigt tak for shift F3, den kendte jeg ikke.

   God søndag.

 2. Jørgen
  Jørgen siger:

  Der er meget at bøvle med, har jeg forstået på de sidste indlæg. Jeg håber det ordner sig – og at du fornøjer dig med Excel i mellemtiden.
  Her muntrer jeg mig med et kloakfirma, der skriver 45 kr på i adm.gebyr på hver regning. De kunne mageligt have slået et par sammen. Jeg skal i øvrigt ringe til dem mandag for at drøfte hvorfor de sender en regning inden hele købet er leveret (rapporten efter tv-inspektion er endnu ikke fremkommet, men regningen er).
  Konklusion: det lader sig vist ikke gøre ikke at skulle holde øje med elt eller andet i det moderne samfund. Jeg gider heller ikke, men …

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Ja det er bøvlet, og ja jeg fornøjer mig med Excel (heldigvis).

   Det er da rene optrækkeri at skrive 45,- kr. på til administration på hver regning. Var du informeret om det på forhånd? Jeg vil da mene, at den slags er en del af “handelsbetingelserne”, og dem skal man jo acceptere for at være bundet af dem, i hvert fald hvis man handler på nettet.

   Du skal ikke betale regningen, før du har fået ydelsen = rapporten, med mindre I har indgået aftale om andet.

   Jeg forstår fuldt ud, at du ikke gider. Det gør jeg heller ikke.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.