“Positivisme”

Det rykker

Jeg bruger med vilje ordet “Positivisme” helt forkert.

Positivisme: videnskabsteoretisk grundholdning som hævder, at al forskning og erkendelse bør være baseret på erfaring og empirisk observation. (Min egen erfaring med dette er primært Alf Ross, der skrev hovedværket “Ret og retfærdighed” – han var en ægte positivist).

Det, jeg derimod mener, er, at der er så mange positive ting p.t., og at jeg sætter stor pris på hver af dem.

P.t. synes jeg, det rykker, og hvis jeg ser et par år tilbage, er der kommet styr på:

 1. Økonomien.
 2. Boligen.
 3. Den bipolare lidelse.
 4. Fortiden. De seks år i helvede svinder langsomt. Jeg får fantastisk hjælp hos psykologen, og det er min fornemmelse, at det denne gang vil lykkes at rejse mig af ruinerne som en anden fugl Føniks. Det er svære emner, men hun følger mig på vej. Jeg stoler på hende, når hun siger, at vi aldrig mere skal betræde disse rum. Det vil være fantastisk, hvis det endelig kan lykkes. Jeg er 53, tænk hvis jeg kan nå at få 25 år i frihed.
 5. Og delvist på arbejdsmarkedet. Når dette kun er “delvist”, skyldes det, at FKN stadig ikke har nusset sig sammen til at finde ud af, om de vil beholde mig efter 31. december 2017. Det står at min kontrakt, at vi skal drøfte fremtiden efter sjette måned 2017, og det er jo lige om lidt. Jeg passer mine opgaver, jeg foreslår nye initiativer, der kan effektivisere arbejdsgange mv. Jeg prøver at gafle mig ind på opgaver, som jeg alene ejer, så de ikke kan undvære mig. Jeg synes ikke, jeg kan gøre mere. Bliver det til endnu en kontrakt på et år, vil jeg begynde at bruge mit (spinkle) netværk og begynde at lede efter noget andet. Indtil videre har de set mig an i 1½ år. Det må være nok! De får ret meget kvalificeret arbejde for brutto ca. 1.200 kr. om måneden.

Noget helt andet

Jeg er begyndt at høre en hel del musik på YouTube, og en af de geniale ting er, at man kan vælge et stykke og herefter vælger tjenesten derefter selv lignende stykker. Fx hvis jeg vælger “Kære linedanser” tilføjer de fx “Livstræet”, “Må din vej gå dig i møde”, “Du som har tændt millioner af stjerner” og “Hil dig frelser og forsoner (salme 192 – teksten er her)”. Det, der forbinder disse, er, et kristent livssyn; evt. står de i salmebogstillægget.

“Hil dig frelser og forsoner” er digtet af Grundtvig, som jeg ellers ikke er så begejstret for, da jeg ikke forstår hans tekster, endsige hvor han vil hen med dem. “Hil dig frelser og forsoner” er en undtagelse herfra. Han har sikkert digtet den en sen nattetime – han var også bipolar. Han må have mange maniske perioder, når han kunne nå at digte det halve af salmebogen 🙂

4 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Det er godt at læse, at du er ved godt mod, helt bestemt. Det, du udtrykker, er dog positivitet, hvilket er uhyre positivt.

  Positivisme er og har altid været et skældsord i min bog. Den positivistiske lærer fx, underviser på samme måde som Pavlov underviste sine hunde. Ikke noget at stræbe efter, selv om det synspunkt er gået hen og blevet umoderne.

  Men nu havde du jo hevet “disclaimeren” frem, så vi lader det gå for denne gang. 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg kendte slet ikke skyggen af ordet “positivitet” – det er altid godt at få udvidet ordforrådet!

   Jeg er for ignorant til at vide på hvilken måde, Pavlov underviste sine hunde. 🙂 Da jeg for utrolig mange år siden læste Alf Ross, var jeg meget fascineret af hans form for positivisme. Jeg så det ikke som noget grimt.

   En disclaimer er altid af det gode.

 2. Birgit
  Birgit siger:

  Dejligt at høre, at du ser positivt på din fremtid. Du fortjener også at få en masse gode år! 🙂
  Og tak for sidst, det var hyggeligt. Vi må aftale noget igen efter sommerferien.
  Knus

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Birgit

   Mange tak skal du have. 25 år ville for så vidt passe godt 🙂

   I må have mange dejlige uger i sommerhuset, og så ses vi, når I er hjemme igen.

   Rigtig god sommer.

   Knus retur.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.