,

Panik i undermunden

Panik i undermunden

Panik

Panik i undermunden

Da jeg ordnede tænder i morges, så jeg noget, der så helt forkert ud i højre side af undermunden. Jeg fik fornemmelsen af Caries og har været rystende af angst hele dagen, til jeg heldigvis kunne komme til tandlægen 15:30 på en akuttid.

Nadia (tandlægen) er så sød, og jeg sagde lige ud til hende, at jeg rystede af angst for hendes svar.

Der er absolut ingenting galt overhovedet, og hun tog endda et røntgenbillede for at være helt sikker, og hun er så sød altid at sige, at min mundhygiejne er i top. Hun lagde lidt fluor ind, der hvor jeg troede, der var et problem. Hvis der er det mindste, kan jeg bare komme. Jeg skal jo bare lige over vejen.

For søren da hvor er jeg lettet!

Panik i undermunden

Mundtørhed

Nadia bekræftede det, jeg selv mærker, nemlig at jeg næsten ikke har noget spyt, hvilket er en fuldstændig normal bivirkning ved psykofarmaka. Det er ikke lige slemt alle dage.

Jeg forebygger og reparerer sådan:

 1. Kunstig spyt/en gel man smører på tænder og evt. tunge,
 2. sukkerfri sugetabletter,
 3. Duraphattandpasta på recept,
 4. drikker ikke noget, før der er gået minimum 20 minutter efter tandbørstningen, da det bevirker, at fluoren får tid til at virke maksimalt,
 5. masser af vand,
 6. tandtråd både morgen og aften,
 7. interdentalbørster både morgen og aften,
 8. jeg er omhyggelig og børster en tand ad gangen,
 9. bruger mellem otte og ni minutter både morgen og aften.

Jeg føler ikke, jeg kan gøre mere.

I morges ringede telefonen, men jeg måtte fortælle vedkommende, at jeg var nødt til at ringe senere, da jeg dårligt kunne tale pga. det manglende spyt.

Nadia anbefalede mig at gå til egen læge.

Lægen kan sikkert heller ikke gøre noget, for jeg har talt med hende om det allerede for et års tid siden, men jeg har alligevel skrevet til hende. Hun plejer at være sød til at svare hurtigt.


PS: Jeg skal forresten til jobsamtale i morgen kl. 10:00 i en stor koncern. Det er jeg vældig spændt på.

8 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Mundtørhed er noget møg. Kender det kun alt for godt og får leveret saliva gel og pastiller nærmest på paller.

  Tillykke med, at du ikke havde nogle huller og ikke mindst med, at du skal til jobsamtale. Så må vi håbe, at det er noget. Under alle omstændigheder sker der da noget i din sag.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Det er nærmest “glædeligt”, at nogen kender til mundtørhed. Jeg talte lidt med en anden tandlæge i dag, som sagde at det gælder stort set alle, der bruger psykofamaka, og at det også gælder ved mange somatiske lidelser. Heruover har man stor risiko ved Sjögrens sygdom og bestråling af hals-/hovedregionen ved cancer. Du nævner Saliva gel. Det har jeg ikke prøvet, så jeg vil straks gå i gang med Google. Måske kunne der være en chance.

   Ja der sker sørme noget i min sag. Jeg tror, det er Morten fra Jobøst, der har været ude med riven. Jeg kan kun være tilfreds. Jeg har sagt til ham, at jeg vil være mere forsigtig og ikke gå på for mange kompromisser med fx støj og sparring. denne gang. Det skal føles rigtigt i maven (og i hjernen); jeg skal ikke ud i det samme en gang til. Det er for hårdt at skulle ud at sælge sig selv med så korte mellemrum.

   PS: Er det denne du mener: https://www.med24.dk/personlig-pleje/mund-og-tandpleje/oevrig-mundpleje/zendium-saliva-gel-75-ml?dfw_tracker=26995-26150&gclid=EAIaIQobChMI4rCVhbjn2gIVVJ3VCh1YswsCEAQYAiABEgIlGvD_BwE

   • Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Yep, det er den. Jeg har også prøvet en anden en, som jeg ikke kan huske navnet på, men den var grøn og meget pebermynteagtig. Zendiums udgave er ikke så vandig som den anden, og derfor oplever jeg, at den er mere effektiv.

    Jeg tillader mig også at bruge termen “saliva gel” generisk. Jeg synes, “kunstigt spyt” lyder så ulæks! 😉

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Henny

     Super. Den skal jeg prøve!

     Jeg tror, du tænker på “Gum Gel”, som netop er smaragdgrøn og pebermynte-plaget.

     Ja “Kunstigt spyt” lyder ikke så rart, men det er jo det, det er.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.