,

Kontrol hos tandlægen

Kontrol hos tandlægen

Jeg bliver så glad!

Kontrol hos tandlægen

I torsdags var det atter tid til kontrol hos min søde tandlæge Nadia, som jeg nu har fået fortalt, er opvokset i Algeriet. Hun tog studentereksamen der, og kom derefter til Danmark.

Jeg kommer til hende hver tredje måned, selvom hun mener, hver femte måned ville være tilstrækkelig. Jeg skal bare ikke risikere noget som helst! Beløb i den størrelsesorden har jeg kun én gang i livet.

Når jeg skrår over gaden, er jeg altid bange for, at hun vil sige, at jeg ikke har børstet tilstrækkeligt og/eller, at der er kommet caries. men det gør hun ikke.

Hun siger derimod “Du holder det så flot”, “Det er meget fint” osv. Jeg sagde til hende, at det er som at få ros af læreren for en fin diktat. Hun svarede, at sådan havde alle mennesker det. Det var jeg ganske betrygget af. Regningen lød da også kun på 524,69 kr.

Og hvad med alle de andre?

Jeg er så tilpas usympatisk, at jeg følger et par grupper på Facebook, hvor medlemmerne søger hjælp til alt muligt, det være sig kontanter eller diverse løsøre så som en seng eller en kommode mv. Jeg nasser uden at tilbyde min hjælp.

Der er mange, der søger hjælp til tandbehandling, og der er mange, der har store problemer med mundtørhed. Kommunerne giver stort set ikke noget, og giver de, er det kun til det allermest nødvendigste. Dér er ingen skelen til den livskvalitet, det er, at kunne smile. – Jeg kunne ikke smile i 2½ år – …

Mange, i disse grupper, har smerter i ugevis/månedsvis, fordi de ikke har råd til den nødvendige tandbehandling. Jeg forstår dem så godt. Hvor går man hen med dårlige tænder?

Medicinen ødelægger tænderne

Mange skriver om, at det er medicinen, der har ødelagt tænderne. Og det har de jo utvivlsomt ret i. På kontanthjælp/sygedagpenge er der bare ikke råd til en luksus som tandlæge. Jeg kunne heller ikke. I 2½ år kunne jeg bare se det blive værre, men jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle komme ud af det.

Den rigtige behandling eller den billigste?

Jeg glemmer aldrig da Nadia, eller måske Amar (klinikchefen), spurgte, om jeg ville have den rigtige behandling eller den billigste. Som menneske er jeg sådan indrettet, at jeg altid går efter det sublime. Det var ikke godt nok med to proteser… Jeg kunne slet ikke holde tanken ud om, at når de, ved næste ECT-behandling, skulle spørge om hvorvidt, jeg havde mine egne tænder, og jeg så skulle rydde både undermund og overmund ud på den lille bakke til højre sammen med uret, brillerne og snøreskoene.

I min mors generation (hun var fra 1935) var det ikke ualmindeligt at få en protese i konfirmationsgave.

Jeg vil aldrig komme til at forstå, hvor udgifter til tandbehandling ikke falder ind under sygesikringen, så det bliver gratis at gå til tandlæge på samme måde, som det er at gå i til lægen.

Paradoksalt føler jeg mig heldig over, at jeg har min invalidepension, for uden den kunne jeg ikke have valgt den rigtige løsning, som jeg nu bliver bekræftet i hver tredje måned. Der er altså et eller andet galt i vores fælles velfærdsdanmark.


Her kommer du til menupunktet “Psykiatri”, hvor du kan navigere mellem alt, jeg i årenes løb har skrevet om bipolar affektiv sindslidelse og Aspergers syndrom.

6 Svar
 1. Birgit Storm
  Birgit Storm siger:

  Når jeg ser på dit profilbillede, er du den samme kønne pige, som jeg husker jeg mødte for snart mange år siden, da du hjalp mig med min slægtsforskning. Utroligt, at du har været så meget igennem, men godt, at du er kommet ud på den anden side.
  Jeg har stadig planer om at kontakte dig i forb. Med nyt program, men p.t. Har jeg bare så travlt. Jeg er så priviligeret at have et lille hus i Frankrig, som jeg bruger ind imellem. Alt tager tid, men jeg kommer tilbage. ?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Birgit

   Velkommen til min blog og tak for din kommentar, der – af spamhensyn – lige skulle godkendes først, da det er første gang, du kommenterer her. Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Jamen tak skal du da have, det er sødt sagt/skrevet – men jeg har snydt lidt lige som i TV-køkkenet, for billedet er gammelt, vist nok fra 2003. Der er kommet temmelig mange flere grå hår til siden.

   Jeg har fået det rigtig godt, og det er jeg taknemmelig for.

   Jeg tror altså virkelig på, at det vil være helt uproblematisk at overføre data fra Brothers Keeper til Legacy, da de jo taler samme sprog nemlig GEDCOMP. Den ubekendte faktor er dit set-up med en Windowsinstallation i maven på en Mac. Det har jeg ikke prøvet før.

 2. Anette
  Anette siger:

  Det dejligt du får ordnet tænderne
  ja al sundhed, både somatisk og psykisk samt tænder burde gå under offentlig sundhed…. tror faktisk det på sigt ville være billigere for os som samfund at alle kunne få passende hurtig behandling. For ikke at tale om hvor meget sunder og glade det jo nok ville gøre de fleste… og trygt at vide man kan få hjælp.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anette

   Jeg ville gerne betale lidt mere i skat, så alle kunne få den nødvendige tandbehandling, og med “nødvendig” mener jeg også det rent kosmetiske, eftersom det ubestrideligt er en livskvalitet at kunne smile. Jeg har virkelig ondt af de mennesker, der ikke kan få lavet deres tænder. Havde jeg ikke haft min pension, havde jeg heller ikke kunnet indgå aftale om behandling for 103.615 kr. Jeg er færdig med at betale til november…

 3. Jørgen
  Jørgen siger:

  Jeg kan sandelig godt forstå du bliver glad over tænderne har det godt.
  Jeg er enig i at det forekommer besynderligt at egenbetalingen ved tandbehandling er så stor som den er. Jeg betalte engang for en tandkirurgisk kæbeoperation, hvilket er svært vanskeligt at forstå, idet jeg jo ikke syntes at betændelsen var opstået på grund af forsømmelighed eller hvad begrundelsen for egenbetalingen ellers måtte være. Jeg kommer heller aldrig til at forstå denne velfærdsabsurditet.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Ja det er altså virkelig mærkeligt, at egenbetalingen er så astronomisk, når man taler tandpleje. Det kommer jeg aldrig til at forstå, og der er sørme mange mennesker, der ikke har råd til at gå til tandlægen.

   Det minder mig på en eller anden tosset måde om det med psykiatrien ctr. somatikken: man ville aldrig sende en kræftpatient eller en patient med et brækket ben hjem igen med besked om at tage et par Panodiler. Det er faktisk det, der sker mange gange dagligt i psykiatrien. “Kom igen når du har hængt dig”.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.