,

Nytårsaften er for mig et støjhelvede

Nytårsaften er for mig et støjhelvede

Vær velkommen 2023

Nytårsaften er for mig et støjhelvede

Jeg bor på en affyringsrampe aka Hvidovre Torv og jeg elsker at bo her årets 364 dage, men den sidste er et mareridt af støj. Jeg siger selvfølgelig til mig selv, at det er da kun en dag om året, og det skal jeg kunne bære. Og det kan jeg også – men behageligt er det ikke.

Jeg har aldrig nogensinde brudt mig om nytårsaften. Den skal “gå over”, så verden kan blive normal igen. Nu ved jeg hvorfor: Støjen er synderen.

Herudover er jeg ræd for fyrværkeriet og har aldrig selv sat ild til noget. Faktisk er jeg ikke nået længere end til stjernekasterne. Jeg har ikke noget i mod at se på fyrværkeriet, for det er da flot, men jeg foretrækker at være inde og kigge ud på det.

Der sker et eller andet i min hjerne, når der er støj: Støjen fylder 50 eller måske 75 pct. og de procenter, der måtte være tilbage, kan ikke bruges til noget som helst. Jeg forsøger at lave et eller andet, men det virker ikke … Jeg kunne lige så godt sætte mig til at glo ud i luften, men så bliver tiden, fra ca. 15 (hvor mareridtet begynder) til ca. 02, meget lang, så det gør jeg selvfølgelig ikke. Jeg kan til gengæld godt lide den form for stilhed, der hviler over 1. januar, hvor det er som om, verden er død eller i hvert tilfælde ubefolket.

Støjen udløser en vanvittig træthed, som jeg ikke er herre over. Natten til i dag sov jeg således mere end 12 timer. Det er helt, som når jeg har forsøgt at være “normal” altså været sammen med flere mennesker på en gang. Så skal hjernen også restituere i mange, mange timer. Det er unaturligt for mange, men jeg kender selvfølgelig rumlen og kan bare indrette mig, fordi jeg ved, hvad der kommer. Jeg skal fx ikke lave en aftale til 1. januar kl. 10:00 – men der ville alligevel næppe være nogen at lave den med.

Støjfølsomheden er et helt normal fænomen for mange med autisme. Om det er almindeligt at blive så vanvittigt træt, er jeg ikke klar over.

Dronningens nytårstale

Jeg har altid set dronningens nytårstale, for jeg synes, hun er en klog kvinde, der på elegant vis udpeger problemer, der enten bør løses eller allerede er løste. Klassikeren er vel fra 1984 med de “dumsmarte bemærkninger”? Alle, der var bare lidt voksne dengang, kan citere de ord og måske endda huske i hvilken sammenhæng, de faldt.

Der er en eller anden sportsgren, der går ud på at gætte, hvad hun vil sige. Efter talen skal vi så høre om, hvad hun har sagt. Det bliver tygget for os, hvis vi nu ikke kan fordøje det på anden vis. Det er lidt trættende, men det står selvfølgelig enhver frit for ikke at tænde for det.

Jeg så lidt af gennemtygningen på DR1, hvor de gik meget op i trakasserierne i den kongelige familie, som dronningen talte åbent om. Det kunne jeg nu også have gættet, hun ville nævne, for hvad ville der være sket, hvis hun ikke gjorde det? Og det er noget mange mennesker er gået meget op i. Personligt er jeg inderligt ligeglad med, hvem der har hvilke titler. Når det hele bliver for indviklet for dem, sender de alligevel Mary på banen for at redde kastanjerne ud af ilden og gyde olie på vandene. Og det er hun god til.

Var det overraskende, at hun talte om den russiske invasion af Ukraine? Nej det var da ej. Og igen: hvad var der sket, hvis hun ikke gjorde det? Jeg synes, hun sagde det på en fin måde, som også rummede referencer til hendes eget liv som krigs- og efterkrigsbarn, eftersom hun er født i april 1940. Hun sagde blandt andet:

Mange ukrainere er kommet til Danmark efter krigsudbruddet, og danskerne har taget godt imod dem. Mange har åbnet deres hjem, arbejdsplads, fodboldklub – og deres hjerter. Når vi hjælper hinanden, tænder vi lys i mørket. Det er det mindste vi kan gøre.

“… tænder vi lys i mørket …” er en fin reference til det mange af os stadig gør den 4. maj om aftenen: Vi tænder lys og mindes (måske bare fortællingen om) “de fem forbandede år” og tænker måske “Aldrig mere krig”. Det har jeg tænkt siden 1989, men det hjalp ikke. Krigen kom alligevel til Europa. Jeg havde simpelthen ikke troet, det kunne ske i min levetid. Jeg troede, vi var færdige med at slå hinanden ihjel; men det var naivt af mig.

Statsministerens nytårstale?

Nej, jeg tror ikke, jeg orker at høre på hende omtale af SMV-regeringens potentielle fortræffeligheder. SMV står normalt for små og mellemstore virksomheder, og det er sikkert derfor, den skal kaldes SVM-regeringen, men det andet havde ikke været så dumt.

Og jeg orker ikke at høre hende sige “Danskerne” i hver anden eller hver tredje sætning. Majestæten nøjedes med at sige det to gange. (Jeg har søgt talen igennem).


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder og ikke på Facebook. Jeg svarer dig også relation til artiklen og ikke på Facebook. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

4 Svar
 1. Per
  Per siger:

  Godt nytår Hanne!

  Der er nu mange der har det som dig med hensyn til nytårsstøjen.

  Jeg kan heller ikke li’ den. Havde allerhelst set en stille og rolig nytårsaften, men nej det kan ikke lade sig gøre.Jeg er mest bange for mit plastictag på udestuen. To gange tidligere har en raket brændt hul i taget.Raketterne kommer fra genboen, og selv skyder jeg ikke nytåret ind.

  Med hensyn til den nye regering, så synes jeg de skal have lov til at gøre forsøget.Måske lykkes det, måske ikke.

  Mit største ønske for det nye år er fred i verden, og at der ikke er lande hvor mennesker sulter, som de gør i visse afrikanske lande.

  Den med Putins agressivitet havde jeg rent faktisk set komme på et tidspunkt. Dansken og hele Vesteuropa har været for naive.Jeg var negativ over, at det firma jeg arbejdede for i starten af nullerne havde tætte relationer til Rusland og oprettede en fabrik i landet. Jeg sagde dengang, at det ville gå galt på et tidspunkt. Russerne og deres styrende magter tænker ikke, som vi gør.Nu vil der aldrig kunne oprettes venskabelige forhold til landet i min tid – i hvert fald ikke som jeg ser det.

  Min bedstefar sejlede for rederiet Jebsen (Aabenraa) som kaptajn mellem Philipinerne og Kina i starten af 1900 tallet.Han sagde allerede dengang (iflg. hans dagbog), at russerne og kineserne skulle man til al tid være på vagt overfor.Det må have været i tiden omkring den russiske-japanske krig 1904-05.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Per

   I lige måde tak!

   1) Det ville være godt, hvis der blev handlet på støjproblemet; på den anden side har vi vigtigere ting, der bør gøres orden i. Det lyder slet ikke rart med plastictaget i udestuen.

   2) Narh, den med regeringen bliver nok ikke lige enige om. Men det behøver vi heller ikke at være.

   3) Jeg er helt enig med dig i dine nytårsønsker. En verden med og med fravær af sult ville være så dejlig. Det bliver dog næppe i min tid.

   4) Nej, jeg tror heller ikke, der vil kunne oprettes venskabelige forhold til Rusland i vores tid. Det er meget trist! Sådan havde jeg ganske enkelt ikke troet verden ville udvikle sig, da jeg stod i Berlin en nat i 1989 og oplevede noget der for en gangs skyld virkelig var historisk.

   5) Din bedstefar var en klog mand!

   Svar
 2. Eric
  Eric siger:

  Ja, det er en pokkers larm, og vores kat (og mange andre med den) bliver rædselsslagen.
  Tiden må vise, om det rette navn til regeringen var SM.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Jeg så i går et indslag om, at man nu kan købe fyrværkeri, der næsten ikke larmer. Hundeejere og hunde var ude at teste det; flere hunde så interesserede på, hvad der foregik i luften. De var på ingen måde hunderædde.

   Jeg læste for et stykke tid siden en, der skrev: “Hvis det bliver en SM-regering, så skal det jo gøre ondt.” Det ordspil havde jeg selv gerne fundet på.

   Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *