,

Når opmærksomheden svigter

Når opmærksomheden svigter

En meget fin bog

“Når opmærksomheden svigter” er titlen på en bog om “Kognitive vanskeligheder ved depression og bipolar affektiv sindslidelse”.

Den er 47 sider lang/kort med masser af illustrationer og omhandler et emne, der optager mig meget. Jeg har fået den af en speciallæge, der fortalte, at den var skrevet for fagfolk. Det synes jeg nu ikke. Succesen består i, at jeg rent faktisk kunne læse den og det i et stræk. Derfor fortæller jeg om det. Det gjorde mig glad.

Det fremgår blandt andet af bogen, at de kognitive vanskeligheder kan bestå i måneder eller år, efter man faktisk har fået det godt igen. Det var selvfølgelig ikke så rart at læse.

Selve det at læse

Det er flere år siden, jeg har så meget som forsøgt på at læse en bog. De sidste forsøg var mislykkede. Jeg har derfor mest læst på nettet, der som hovedregel består af små afgrænsede stykker tekst, men også længere artikler fra både Information og Kristeligt Dagblad. Det er faktisk gået helt godt på det seneste.

Det med at kunne læse en bog er en sejr, så derfor har jeg fundet en anden frem, der har et emne, som jeg tror, vil være rigtig interessant – og det skal det være, for at jeg kan koncentrere mig om den. Altså hænge i. Bogen hedder “Overgange” og udkom i år 2000. Jeg fik den vist ikke læst dengang. Den består af bidrag fra en masse forskellige kvinder og handler om det at blive ældre. Det er måske lidt præmaturt, men den er ideel, idet man kan læse bare et bidrag ad gangen, så man får en naturlig pause.

Søvn

I årevis har jeg døjet med at sove; de seneste to år selvfølgelig pga. uvisheden i mit liv. Derfor har jeg brugt en masse Benzodiazepiner i form af sovemidlet Zopiclone. Det er i længden bare ikke nogen holdbar løsning, da de for det første er afhængighedsskabende og for det andet aftager effekten hurtigt, så man er nødt til at sætte dosis op for at få den ønskede effekt. Distriktspsykiatrien har da heller ikke været meget for at udskrive dem. Sundhedsstyrelsen vogter over dem på dette område.

Nu har jeg selv fundet frem til noget, der er meget bedre: en stor kop “Yogi te” sammen med de 400 mg. Seroquel, som jeg jo alligevel spiser. Seroquel anvendes i høj grad til bipolar affektiv sindslidelse, da det beskytter mod både mani og depression.

Teen består af: Fennikel, Kamilleblomst, Pebermynte, Kardemomme, Citronmelisse, Citrongræs, Baldrianrod, Salvie, Lavendelblomst og Muskat. Jeg er ellers ikke så meget for diverse naturlægemidler, laktosefri kost, mandelmælk, speltmel og andet hokus pokus, men jeg overgiver mig og siger, at denne te er fantastisk. Det er vist nok videnskabeligt bevist, at kamille har en rigtig god søvneffekt.

Det er skønt ikke længere at skulle ligge vågen i timevis.

Min lækre morgenmad

Jeg vil have et sundt og lækkert måltid pr. dag. Det er morgenmaden, der holder for: Masser af frugt og bær, yoghurt og mysli forbedret med ekstra økologiske rosiner og nødder. Det er lige før, skålen ikke er stor nok. Jeg nyder det hver morgen.


Her kommer du til menupunktet “Psykiatri”, hvor du kan navigere mellem alt, jeg i årenes løb har skrevet om bipolar affektiv sindslidelse og Aspergers syndrom.

12 Svar
 1. Lene
  Lene siger:

  Hvor er jeg glad for det her indlæg, du har fundet din vej til en god søvn og du kan nu læse en bog igen, ovenikøbet en der er skrevet til fagfolk. God weekend til dig 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lene

   Tak skal du have. Ja jeg synes også, der er så mange ting, der går i den rigtige retning lige for tiden. Og jeg tror, jeg husker at skønne på det hele – det er da i hvert fald min intention.

   Også en god weekend til dig.

 2. Kisser
  Kisser siger:

  Skønt at læse at du kan læse en bog igen.
  Endnu bedre at læse at du har fundet teen, så du falder hurtigt i søvn. Nattesøvnen er jo ekstrem vigtig for velbefindende i løbet af dagen.
  Ja, kamillete er et godt gammel middel. Jeg brugte det til min datter da hun var spæd, og hun bliver 48 i dag.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kisser

   Ja det er så fedt at kunne læse igen. Hele mit liv har jeg læst meget, så jeg har faktisk savnet det, men har bare ikke været i stand til det.

   Jeg har læst mig til, at søvn også er vigtig for hukommelsen. Hjernen lagrer ting til hukommelsen, når vi sover.

   God weekend til dig.

 3. stenbukken
  stenbukken siger:

  Tillykke, Hanne – hvor er det dejligt at høre.

  Søvn og underholdning/viden i form af bøger er livets salt. Søvnen livsnødvendigt og holder man meget af bøger, så er det også nærmest livsnødvendigt.

  På grund af stress har jeg måttet undvære begge dele.

  Søvnen er kommet igen ved hjælp af åndedrætsøvelser og andre tillærte afslapningsøvelser.

  Det med bøgerne har taget noget længere tid. Det er skrækkeligt ikke at kunne læse, – den der fornøjelse med at lade øjenene glide over rækken af bogstaver, så de bliver forbundet til ord og oplevelser. Eller viden, der udvidder ens verden.
  Det kniber stadig med at læse alt; at forstå teksten og at huske hvad der skete i sidste kapitel osv.
  Jeg er blevet en ørn til at spotte bøger med lavt lix-tal. Det er dem jeg hygger mig med p.t.

  Lige nu ser jeg faktisk “3 døgn for Condor”, en tussegammel film med lavt aktionniveau. Kameraet har optaget stille og roligt, og ingen har redigeret filmen med utallige klip og deraf følgende hurtige sceneskift. Jeg kan følge med og holde en film ud.

  Pøj-pøj med dit “nye” liv 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Stenbukken

   Tusind tak skal du have. Jeg er også glad for både søvn og bog. Der er en eller anden sammenhæng mellem søvn og hukommelse; det har jeg læst mig til, jeg kan bare ikke huske hvor 🙂

   Hvor er det flot, at du har kunnet arbejde så intenst med at få søvnen igen, og at det nu er lykkedes for dig. Det havde jeg aldrig haft tålmodighed til. Min tanker går altid på afveje.

   Du beskriver det at læse rigtig godt! Netop af dine årsager, har den manglende læsning været lidt af et tab for mig. Jeg glæder mig meget til at fortælle Pernille (lægen) i DPC om dette kvantespring på mandag. Hvordan finder man bøger med lavt lixtal?

   • stenbukken
    stenbukken siger:

    Bøger med lavt lixtal – tja, det har for mig været noget med at spotte dem.
    Lixtallet er normalt ikke angivet i bøger.
    Jeg har tidligere i mit liv arbejdet profesionelt med at kunne finde disse bøger, så den erfaring har jeg brugt, nu hvor jeg har haft brug for det.
    Jeg har nemlig ikke kunnet læse alt, men har haft et stort behov for at læse. Lidt modstridende, men sådan er det.
    Der findes en formel for at beregne lixtal i tekster
    http://www.nielsgamborg.dk/wordpress/brugervenlighed/lix_lixtal_laesbarhed.htm

    Det har faktisk slået mig, at du – trods dine svære problemer – har et højt forbrug af fremmedord m.m. og formår at skrive en længere tekst. Det er godt gået.
    Jeg har ikke prøve at beregne lix-tal på dine tekster, men jeg tror du ligger i den høje ende.
    God søndag.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Stenbukken

     Det er rigtig flot, at du kan spotte bøgerne med lavt lixtal. Det ville jeg ikke være i stand til.

     Jeg forstår godt lysten til at læse trods alt. Jeg har vist egentlig også savnet det, men havde næsten givet op. Nu ligger “Overgange” på natbordet. Jeg har endnu ikke fået så meget som slået op i den, men jeg håber, det kommer.

     Mange tak for linket til siden med lixtalberegneren. Jeg har taget to af de seneste blogposter og kørt dem igennem. De viser begge et lixtal på 31, så det er nok mit niveau. 31 ligger i denne kategori: “25-34 Let for øvede læsere, f.eks. ugebladslitteratur og skønlitteratur for voksne.” Det er fint for mig at ligge der, da jeg jo gerne vil beholde mine læsere og ikke skræmme dem væk.

     Jeg har tænkt lidt på, at jeg – trods min sygdom – har bevaret en lang række færdigheder. Det drejer sig om opgaverne på jobbet og det at skrive. Det er jo ikke noget, jeg skal huske, men bare noget der ligger på rygraden. Jeg elsker at skrive på min blog og at skrive mails til Bodil. Når man holder af noget, er det sikkert også en færdighed, der bevares.

     Også en god søndag til dig.

 4. Den stille pige
  Den stille pige siger:

  Herlig læsning 🙂
  Dejligt, at det går fremad.

  Jeg drikker selv te. Yogi Tea er et af mine favoritmærker, og har mange gode teer, men denne har jeg til gode.

  Laktosefri kost (og glutenfri) er nu ikke “hokus pokus”, hvis man er laktoseintolerant og/eller glutenintolerant og/eller døjer med fordøjelsesproblemer/irritabel tarm.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Den stille pige

   Tak skal du have. Det med at have læst en – godt nok lille – bog, føles som et kvantespring.

   Det er jo pludselig boomet med folk, der er laktoseintolerante eller glutenintolerante eller har tarmproblemer. Jeg har læst om forældre, der sætter deres børn på disse kure, men læger advarer imod det, fordi børn har behov for alle byggestene. Hvad kurene skulle gøre godt for står hen i det uvisse. Gud og hver mand har efterhånden disse former for intolerance og tror på disse midler. Det gør jeg bare ikke. Jeg er mere til det “hard core behandlingssystem”.

 5. Kirsten b. r.
  Kirsten b. r. siger:

  Jeg vil da lige sige, at speltmel ikke er hokuspokus, som det første, det er en rigtig gammel kornsort. Smadder god.

  Sov godt, det er lutter gode ting, der er i.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kirsten

   Jeg må jo være ærlig at sige, at jeg aldrig har smagt speltmel, og jeg tror dig, når du skriver at det er en fin gl. kornsort. Jeg er bare ved at gå død i alle de ting, man pludselig skal spise og gøre.

   Tak – jeg skal nok sove fint. Det er dejligt at gå i seng med den forvisning. Det er helt nyt for mig. Problemet har været at falde i søvn. Når jeg først sov, var der ingen problemer.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.