Jeg har opdateret til Windows 11

Jeg har opdateret til Windows 11

Windows 11 er lækkert

Jeg har opdateret til Windows 11

Jeg troede ikke, det skulle ske, at jeg opdaterede til Windows 11 før sidste udkald den 14. oktober 2025. Men jeg har været nødt til at bruge den ene af mine reserve PC’er (begge Lenovo købt brugt for ca. 3.000 kr.) nogle dage, og de har begge Windows 11. Jeg indså, at det ikke var så slemt endda.

Derfor besluttede jeg at prøve – og Microsoft siger jo, at man kan rulle tilbage inden for ti dage, hvis man ikke bryder sig om Windows 11. Den slags løfter skal man nu tage med et gran salt, for hvem siger,  at det vil virke lige præcis på min PC? Man risikerer at stå med en fuldkommen ubrugelig PC, der ikke kan starte Windows.

Alt går hurtigere

Indtil videre er det min oplevelse, at alt går hurtigere, og er mere effektivt. Jeg er kort sagt begejstret. Det er egl. ikke fordi, det gik langsomt med Windows 10, men det tilskriver jeg nærmere min super-PC specialbygget af GladTeknik. Teknikeren hedder Jens. Det er rart at vide, hvem der har bygget ens PC.

Den højere hastighed skyldes sikkert en kombination af, at min PC netop har fået en indvendig rensning, ny kølepasta, en opdatering af BIOS og så en mere effektiv kodning af Windows 11 end af Windows 10. Selv Microsoft bliver klogere.

En ting, der ikke gik hurtigt, var selve installationen af Windows 11. På et tidspunkt meddelte programmet, at det ville vare to minutter, men jeg brugte godt en time på det. Men pyt med det – jeg skulle ikke nå noget, og to minutter er også et overdrevent positivt estimat.

Det nye design

Meget af det, man kan se, der er nyt i Windows 11, er designet. Eksempelvis er hjørnerne nu alle rundet af og startmenuen i proceslinjen er centreret. Alt det er jeg ligeglad med. Jeg leder efter funktionalitet. Jeg gider ikke alle de ting, der kan fare rundt på skærmen, skrivebordsbaggrunde der skifter og som kan installeres med et utal af farver osv.

Billedet herunder er manipuleret en smule. Jeg har klippet to stykker sammen, da det ellers ville blive for småt til, at du kan se det. Det er et billede af min proceslinje. I virkelighedens verden har jeg ladet ikonerne være i midten af skærmen ligesom standarden i Windows 11. Det er praktisk nok.

Jeg har opdateret til Windows 11

Jeg har installeret StartAllBack, der ankommer til sølle 36 kr. Programmet gør, at man selv kan “få lov” bestemme over sin proceslinje, hvis man ikke bryder sig om Microsofts diktater.

Jeg bryder mig eksempelvis ikke om, at ikonerne på proceslinjen er så store som standarden. Jeg bryder mig heller ikke om det store hvide, centrerede søgefelt, når det eneste, jeg har brug for, er luppen, der skal være ude til venstre, da den ikke er i brug så ofte som ikonerne.

Jeg har opdateret til Windows 11Jeg kan godt lide den runde old school-startknap, der stammer fra Windows 7, og jeg kan godt lide den ensfarvede skrivebordsbaggrund uden alt mulig hejs.

Jeg kan også godt lide den gode gamle menu, der giver mig det, jeg skal bruge og ikke alt muligt andet så som vejrudsigter og fodboldresultater.

Nogle mennesker har utrolig mange filer gemt på skrivebordet – det er et værre rod, der er umuligt at få overblik over. Det ser jeg ofte, når jeg yder support til The Next Generation of Genealogy Sitebuilding (TNG) via TeamViewer.

At gemme på skrivebordet er en dårlig idé, fordi computeren skal holde øje med filerne, selvom du ikke bruger dem. Det vil sige, at det sløver din PC en smule.

Mit skrivebord ser ud som på billedet nederst, da jeg godt kan lide det “nøgne look”, og jeg opfatter skrivebordet som næsten udelukkende værende et temporært sted at gemme en fil, inden den finder sin rette plads i mappesystemet eller ryger i papirkurven.

Dog har fire små filer, en genvej (og papirkurven), jeg bruger meget ofte, fået lov at blive liggende. For så vidt angår papirkurven er jeg ikke klar over, om man kan “få lov” af Microsoft til at flytte den.

Slet aldrig Edge

Som noget af det første slettede jeg Edge, fordi jeg ikke vil have programmer liggende, jeg aldrig bruger. Det skulle jeg imidlertid ikke have gjort. Jeg havde et værre bøvl med at få det installeret igen, også selvom jeg bare gendannede filerne fra papirkurven. Og det er stadig ikke lykkedes til fulde. Det kommer nok.

Nu må jeg leve med, at det findes på min PC, selvom jeg er et udpræget Firefox-menneske og har været det siden 2006.

Power Automate

Windows 11 ankommer med Power Automate, der, som navnet antyder, gør det muligt at automatisere en række ofte forekommende processer. Man opretter en række flows, som man selv definerer, og man kan tage udgangspunkt i en række skabeloner til flows og så selv tilpasse dem til sit behov.

Det ser jeg frem til at lege mere med. Jeg prøvede mig lidt frem med at sætte dato på alle billederne i en mappe vha. Power Automate. Det fungerede overraskende godt.

Jeg har opdateret til Windows 11

Mit skrivebord

Herunder har du mit nøgne skrivebord, hvor jeg let kan finde mine ting:

Jeg har opdateret til Windows 11


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

5 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Tillykke med det, eller måske snarere tillykke med at du er tilfreds.
  Jeg må pænt vente, til jeg er nødt til at anskaffe mig en ny PC med en Windows 11-brugbar processor.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Mange tak skal du have.

   Kan du ikke bare få din PC opgraderet? Skal den ikke bare have en ny processor? Der er da ingen grund til at smide PC’en ud (både miljø og din pengepung vil sætte pris på det).

   Send evt. din PC med posten til GladTeknik. Kontakt dem først for at høre, om de kan hjælpe (det kan de garanteret).

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] jeg ventede på min iPhone, iPad og Apple Watch besluttede jeg mig for at forsøge mig lidt med Windows 11, som jeg ellers har forsvoret at ville have indfor dørene før allerhøjest  […]

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.