10 ting folk hader ved Windows 11

10 ting folk hader ved Windows 11

Windows 11 og Synology® NAS

10 ting folk hader ved Windows 11

14. oktober 2025 drager Windows 10 sit sidste suk efter at have været i live i 10 år. Til den tid er der ingen vej udenom; så må jeg installere Windows 11. Jeg kunne let gøre det allerede nu, da min PC selvfølgelig opfylder kravene. Mange klager over, at kravene til PC’en er så strenge, at de er nødt til at købe en ny PC. Det er ikke rimeligt.

Når jeg venter, skyldes det, at jeg er begejstret for Windows 10 og er ligeglad med nye farver, ikoner og alle de andre ligegyldige nye ting så som fx hvor startmenuen befinder sig (centreret eller til venstre). Vigtigere endnu skyldes det, at jeg ikke gider lege betatester for Microsoft; det må de selv ligge og rode med, da det ikke er gratis. Min tanke er, at hvis jeg venter til oktober 2025 er alle børnesygdommene ryddet af vejen. Selvfølgelig kan der så være opstået andre fejl, men dem må jeg tage med. Jeg synes selv, min strategi er god.

Selvfølgelig kunne jeg forsøge at installere Windows 11 og så “rulle tilbage”, hvis jeg ikke bryder mig om det. De siger, der ligger en “rulle tilbage-funktion”, og så er det selvfølgelig sandt, men hvem siger, at det virker på lige præcis min PC? Det har man aldrig sikkerhed for. Og går det galt, kan man være på Herrens mark og en hel reinstallation (også kaldet “clean install” eller “ren installation”) kan være nødvendig. Her mister man ikke data, når man sætter fluebenet det rette sted (og man har i øvrigt sikret sig, at man har en frisk backup, der virker, før man piller ved den slags i computerens “mave”), men alle programmer skal installeres på ny, og har man mange, kan der let gå et par dage med det. Og hvor er det nu, man har licensnøgler, adgangskoder osv.?

Du skal være opmærksom på, at du kun har kun 10 dage til at rulle tilbage fra Windows 11 til Windows 10. Derefter skal du udføre en ren installation. Jeg synes ikke selv, det er værd at rode med.

Hvilken version af Windows har du?

Det er enkelt at finde ud af, hvilken version af Windows, du har. Nede i venstre hjørne, skriver du “Om” (uden anførselstegnene), og så føres du direkte til Systemoplysninger, og du får et billede, der minder om dette, hvor jeg både viser enhedsspecifikationer og Windows-specifikationer:

10 ting folk hader ved Windows 11

Når du alligevel er inde og kigge efter, så se også om din PC kan køre Windows 11. Det gør du ved at trykke på “Start” (huset oppe til venstre) -> Opdatering og sikkerhed -> Til højre vises det, om din PC kan køre Windows 11.

10 ting folk hader ved Windows 11Du bør nok trykke på “Kontroller enhedens specifikationer”, som fører dig til denne side. Selv synes jeg, det er temmelig uoverskueligt, og at jeg ikke bliver meget klogere, men nu er du i hvert fald opfordret til det.

Mere interessant er “Se, om den er klar til at blive installeret”, der giver klar besked på et par sekunder og tilbyder at gå i gang med det samme. Min opfordring er dog, at du lige trækker vejret og tænker over det, til du har sovet mindst en gang.

En anden mulighed for at finde frem til din version af Windows er, at du nede i venstre hjørne skriver “Winver” (uden anførselstegnene), og så får du kun det, det hele handler om og som er vist på billedet til højre.

Det vigtige er, hvad der står lige efter version. Hos mig står der fx 22H2. Det betyder, at min version er fra andet halvår 2022. Når du har tjekket det, kan du slå op på denne side, hvor Microsoft fortæller, hvor længe de understøtter netop din version af Windows 10.

Og hvad er det så, folk hader ved Windows 11?

Denne artikel er ganske vist fra marts 2022, men mange senere artikler skriver nogenlunde det samme, brugerne er ikke blevet meget gladere, og denne artikel er den mest overskuelige.

De ti ting er her:

 1. Windows 11’s hardwarekrav er for strenge
 2. Ændring af standardapps i Windows 11 er for svært
 3. Du skal logge ind på en Microsoft-konto for at bruge Windows 11
 4. Startmenuen i Windows 11 er mindre anvendelig end Windows 10’s
 5. Windows 11’s proceslinje er mindre nyttig end Windows 10’s
 6. Windows 11 “tvinger” dig til at bruge Edge som browser – alene det …
 7. Windows 11 fjerner handlingscenteret, og dets erstatninger stinker
 8. Windows 11 er et skridt tilbage for tablets
 9. Du har stadig brug for tredjeparts antivirus med Windows 11
 10. Windows 11 er ikke innovativt

Synology® NAS: Værdifuld slægtsforskning og backup

Min slægtsforskning er det mest værdifulde, jeg har. Det hele kan brænde ned om ørerne på mig, det dækker forsikringen, men hvis mine data pludselig er væk, ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre. Det vil være mit liv, der er væk. For ca. et år siden brændte hele tagetagen på huset på den anden side af gaden. Flere blev med et hjemløse. Det er heller ikke længe siden en hel ejendom i Vanløse brændte, så det kan altså ske, og det er slet ikke så utænkeligt.

De fleste sikrer sig ved at lægge data et eller andet sted i skyen. Det kan fx være i Dropbox, i Google Drive, i OneNote eller i en af alle de andre skytjenester. Der findes adskillige. Selv har jeg bare en eller anden modstand mod det, og det er måske nok dumt. Jeg bliver bare altid så forvirret over, hvor jeg så har nyeste version, hvor jeg aktuelt gemmer mine ting osv. Og tjenesterne er heller ikke billige, bare man har en vis mængde data. Tager man fx billeder med telefonen og gemmer dem i OneNote, er de medfølgende fem gigabytes hurtigt brugt op. Og der er i hvert fald ikke plads til en kopi af hele systemet fra C-drevet.

Eksterne harddiske kan blive tabt. C-drevet kan gå til de evige jagtmarker af adskillige grunde. At få data genskabt hos en professionel koster kassen, da det skal foregå i et såkaldt “clean room”. Ofte kan din leverandør ikke klare det selv, fordi der kun er ganske få clean rooms her i landet. Eksempelvis har jeg selv haft en harddisk sendt til England, men data kunne ikke genskabes. Jeg havde selvfølgelig backups andre steder, men det var en del penge ud af lommen.

Alle ulykkerne kan næppe ske på en gang – men alligevel. Ræven skal altid have flere (helst mange) udgange. Data bør altid befinde sig flere steder: Mindst på PC’en og på en ekstern harddisk og i skyen. Så må der da være noget af det, der virker. Det er formentlig de færreste af os, der en gang imellem tester, om vores backups 1) overhovedet findes og 2) om de virker. Pludselig skal man bruge dem, men de findes ikke … Det vil sige, man har levet i falsk tryghed.

Jeg har slægtsforsket i 20 år, dvs. ca. 7.300 dage. Og nu har jeg taget en stor beslutning: Jeg har investeret i en Synology® NAS DS220+ – og den kommer i aften samme med to 4 TB-diske. Prisen pr. dag bare til slægtsforskningen kan siges at være 0,62 kr. Det er (for) mange penge her og nu, men tryghed er også penge værd.

Hvis du evt. vil investere i en NAS, skal du være opmærksom på, at selve NAS’en kun er “kassen”, som diskene skal sættes ind i. Du skal også bestille 1, 2, 7 (eller hvor få/mange du ønsker) diske. Det er forhandlerne ikke ret søde til at informere om på deres hjemmesider. Selv måtte jeg lave en feberredning hos Proshop, der er min foretrukne leverandør af diverse dimser. Jeg vidste simpelthen ikke, at diskene skulle bestilles særskilt. Det kunne de godt have skrevet.

NAS er en forkortelse for et netværkstilsluttet datalager (fra det engelske “Network-attached storage”). NAS er en filbaseret lagerenhed tilsluttet et datanet, der giver adgang til data for klienter tilsluttet netværket.

Jeg regner med, at jeg selv kan finde ud af at sætte det op. Jeg har fundet denne gode video, der er næsten 20 minutter lang, hvor David Bombal forklarer hele processen. Vi deler i øvrigt ubehaget ved skyen.

Den opmærksomme læser vil tænke: “Ja, og når lejligheden er brændt, så er din NAS også brændt”. Det er rigtigt tænkt, og derfor vil jeg – trods ubehaget – kopiere til Dropbox fra min NAS. Den har et utal af muligheder, som jeg glæder mig til at udforske. En af dem er at åbne for fx Dropbox.

Man kan så selvfølgelig sige “Hvorfor så gå via NAS?”. Det er også rigtigt, og der er en (minimal) risiko for datatab, hver gang man kopierer data. Men at lege godt i juleferien, og inden andestegen, er også penge værd.

Den endelige løsning har jeg endnu ikke overblik over. Det kræver lidt flere studier alias hyggestunder.

Hvis du nu overvejer, om NAS også er noget for dig, så er denne artikel et godt sted at starte.

10 ting folk hader ved Windows 11


Har du en mening om hjemmesiden?

Hvis du mener noget om hjemmesiden, kan du blive hørt her. Din IP-adresse vil blive gemt og cookies gemmes, hvis du tillader det. Tillader du det ikke, kan besvarelsen ikke indsendes.

Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt i bunden af denne side og ikke på Facebook. Jeg svarer dig også relation til artiklen og ikke på Facebook. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

6 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Jeg har en nyhed til dig: Ligegyldigt hvornår du installerer hvilken som helst version af noget fra Microsoft, er du betatester for dem! Det er måske stridt af mig at mene det, men jeg er blevet så inderligt træt af at skulle opdatere min PC hver evig eneste gang, jeg skal bruge den. Nu, hvor jeg næsten udelukkende bruger Ipad, er jeg overbevist om Apple’s glimrende kvaliteteter. Ak, ja, mine mentorer ud i computeriet ligger sikkert og roterer i deres kolde grave ,,, Men nej, aldrig mere! Skulle jeg få brug for at købe en PC igen på et tidspunkt, så bliver det en MacBook. Det eneste, det kunne blive aktuelt for, er hvis jeg skulle genoptage mine interesser med at designe og oprette websites. Der er Ipad ikke helt ideel, dels fordi det er lidt skralt med billedbehandlingsprogrammer, dels fordi ftp fra en Ipad er noget skrammel. Det kan lade sig gøre, selvfølgelig, men Ipad er “født” til en mere passiv brug af internettet, hvilket gør, at den er perfekt til mine behov, som de er lige nu. Aldrig mere Windows!

  Svar
  • Henny Stewart
   Henny Stewart siger:

   Tillæg: Vi investerede i en NAS for flere år siden. Abonnement på indtil flere skyer ligeså. Vi bruger ikke vores NAS mere, og af skyerne er det kun Icloud. De eneste data, vi genererer pt., som det kunne være den mindste smule interessant at gemme, er billeder. Jeg har ladet næsten en terabyte undervisningsmaterialer gå heden. Jeg kunne næsten ikke tænke mig noget værre, end at en eller anden doven kollega fik fingre i mine gamle sager og begyndte at lade dem gå ud over en sagesløs flok kursister/elever/studerende. Mens jeg stadig arbejdede, var det selvfølgelig en værdifuld ressource for mig selv, men de dage er forbi.

   Svar
   • Stegemüller
    Stegemüller siger:

    @ Henny

    Også tak for tillægget.

    Ja, enig! Af og til er der bare ting, hvor man må sige: “Dette får jeg aldrig nogensinde behov for igen”. Der er også ting, jeg simpelthen har slettet. Og jeg bruger slet ikke al den (disk-)kapacitet, jeg allerede har. Det er sikkerheden, der interesserer mig. 20 års arbejde … Jeg ville miste en stor del af mit liv og min identitet, hvis jeg mistede de data. Det, jeg har slettet, vedrørte også i et vist omfang mit arbejdsliv. Og det er heldigvis gået over.

    Selv tager jeg ikke ret mange billeder, da jeg – i modsætning til de fleste nu om dage – er “ord-menneske”, hvor de/I andre er “billed-mennesker”. Og billeder har det med at fylde mange Kb nu til dags, hvor telefonerne har taget over og leverer sublim, men også overdreven, kvalitet.

    Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg er – i modsætning til dig – ret begejstret for det allermeste fra Microsoft. Jeg elsker fx Excel og alt det, programmet kan; men jeg har jo også levet af det i 23 år, og jeg kan det som mine egen bukselomme. Og jeg er også glad for Windows 10, der fint opfylder mine behov.

   Det er selvfølgelig irriterende for dig at skulle opdatere din PC, hver gang du tænder for den, men det skyldes jo, at du næsten aldrig tænder den. Min PC kører 16 timer ud af døgnets 24 og jeg har slet ikke den oplevelse.

   Mange har det som dig: Den næste skal være en MacBook. Jeg kender kun iPad og iPhone og er meget begejstrerede for begge, blandt andet fordi kvaliteten er så høj (lige som prisen), at man kan have dem i årevis. Og Æble-dimser er bare lækre, og deres service er fantastisk, hvis man har et problem. Andre skifter telefon konstant. Og sådan er det sikkert også med MacBook. En tidligere Facebook-ven skiftede på et tidspunkt, og han skrev en del om, at det var som at starte fuldkommen forfra. Det ville jeg aldrig have tålmodighed til.

   Herudover har jeg 20 års slægtsforskningsdata at tage hensyn til. Jeg er klar over, at man kan importere /konvertere vha. GEDCOM osv., men enhver konvertering kræver en enorm manuel opfølgning, og der er altid noget det næste program ikke forstår, fordi det første program havde nogle programspecifikke koder. Og det er klart: Ellers ville de jo ikke kunne sælge det, for så ville det bare være som alle de andre slægtsforskningsprogrammer …

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] troede ikke, det skulle ske, at jeg opdaterede til Windows 11 før sidste udkald den 14. oktober 2025. Men jeg har været nødt til at bruge den ene af mine reserve PC’er (begge Lenovo købt […]

 2. […] du har fået bestilt både “kassen” og diskene (og det er bestemt ikke altid tydeligt, at diskene ikke følger med “kassen”. De skal […]

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *