,

Jeg er glad for Aspergers syndrom

Jeg er glad for Aspergers syndrom

Endnu engang hos speciallægen

Jeg er glad for Aspergers syndrom.

Dagen bød kl. 10:00 på endnu en tur hos speciallæge Pia Bohn Christiansen. Hun er simpelthen så sød, god og behagelig.

Jeg hoppede ud i det og spurgte, om vores hidtidige grundige samtaler og tests gav hende en nogenlunde sikkerhed for en ny diagnose. Hun var klar i spyttet “Autisme og jeg vidste det fra dag et”.

Det er selvfølgelig mærkeligt, at jeg er glad for en ny diagnose, som ikke er for børn og barnlige sjæle, men det er jeg. For det bekræfter mig i, at alt det, jeg selv har tænkt de seneste ti år, har været rigtigt og at min egen informationssøgning ikke har været forkert eller forgæves. Jeg har en autistisk hjerne, men jeg har klaret mig igennem det på baggrund af god intelligens!

Vi er ikke færdige

Vi er ikke færdige med tests mv., men måske vil jeg hellere, at vi bruger tiden på styrkerne ved den autistiske hjerne og koblingen til det bipolare. Hvordan hænger de to diagnoser sammen? Vi er jo i mål, hun har stillet diagnosen. Hvordan kan jeg selv blive skarpere på mine styrker, og på det jeg skal passe på især i relation til manierne?

Det er en del af autismen, at man fx kan blive utrolig optaget af emner, så man glemmer at spise og sove; men det er også en del af den maniske del af det bipolare. Det kaldes særinteresser.

Hun må forklare det nærmere, for jeg er ikke helt sikker på, at jeg har forstået det hele – eller også har jeg glemt det…

Styrker og svagheder

Svaghederne ved diagnosen “den autistiske hjerne” er lette at få øje på: det sociale samspil, evnen til at finde ud af, hvordan andre mennesker har det, al den nonverbale kommunikation mv. Alt dette kan jeg ikke. Men jeg kan noget andet.

 • Jeg kan koncentrere mig i lang tid,
 • Jeg kan gennemskue komplekse problemstillinger, som andre giver op overfor
 • Jeg har en ekstrem årvågenhed overfor detaljer
 • Jeg er god til at komme i dybden med ting
 • Jeg har en vældig god kapacitet til at lære nyt og det giver mig glæde at beherske viden, som jeg kan bruge til at forstå verden ud fra.
 • Jeg er god til at systematisere data.
 • Jeg har en god paratviden på de områder, der interesserer mig.
 • Jeg er glad for læreprocesser.
 • Jeg har et stærkt behov for at udvikle, forbedre eller vedligeholde systemer omkring mig.

Vil du teste dig selv for en diagnose?

Der findes selvfølgelig en række forskellige tests på nettet. Nogle kan man regne med, andre ikke. Pia Bohn Christiansen refererer til Psykologisk Ressource Center (PRC), så de må være i orden. Her kan man tage en AQ-test og en EQ-test.

 • EQ-test: Jeg scorer 13 pct.
 • AQ-test: Jeg scorer ca. 80 – 90 pct.

Herudover brugte speciallægen en systemizertest, som også kan findes på https://systemizer.dk. Den består af 85 ret sjove spørgsmål, så hvad enten du tror, du falder indenfor autismespektret eller ej, kan du blive klogere på dig selv idet testen leverer spændende feedback på forskellige parametre.

Scorer man over 70 i systemizertest, har man en meget høj grad af systematisering i sit liv/sin hjerne. Jeg har prøvet nogle gange, senest i dag sammen med lægen, og jeg ligger konstant omkring de 130.

Tests er sjove!


Her kommer du til menupunktet “Psykiatri”, hvor du kan navigere mellem alt, jeg i årenes løb har skrevet om bipolar affektiv sindslidelse og Aspergers syndrom.

5 Svar
 1. Birgit
  Birgit siger:

  Det er da heldigt, at du er glad for diagnosen, for det er jo ikke noget, du kan lave om på. Og du havde jo også selv til en vis grad stillet diagnosen, så der har jo ikke været noget, du kunne blive overrasket over. 🙂

  Det bliver spændende at høre, om du så kan ‘bruge’ diagnosen til noget.

  Knus Bix

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Bix

   Jow jeg havde stillet diagnosen selv, det har du ret i, men det er nu meget rart med en fagperson inde over 🙂 Jeg er jo trods alt ikke psykiater endnu. 🙂

   Jeg tror bestemt, jeg kan bruge det til noget fx i relation til arbejdet. Afhængig af hvad speciallægen skriver, kunne jeg forestille mig at vise noget af det til chefen, så han kan se, hvad/hvem han har at gøre med.

   Knus retur
   Hanne

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.