, ,

Hvor blev “er der” af?

Hvor blev “er der” af?

Sjov med sprog

En buket af usammenhængende sprogblomster:

Ofte skal man bare gætte sig frem, så kan man forstå, hvad der menes.

1. Der er sket noget pudsigt: “Er der” er blevet væk! Når folk skriver noget på fx internettet, skriver de ofte: “Nogen der kender dette problem?” Hvorfor mon det når det retteligt hedder: “Er der nogen, der kender dette problem?”

2. “er kommet til at slette en Plugins”. “Fonte er blevet anderleses end før hvilken Plugins kunne det være?” Kommentarer er vist ikke nødvendige her.

3. Hvorfor er alting pludselig blevet “historisk”? LA ønskede sig i december “historisk store skattelettelser”. Dommen over et medlem af en bande, der forleden fik 20 års fængsel for forsøg på (to) manddrab på åben gade, var også “historisk” ifølge Tv-avisens Christine Cordsen. Det kan dog godt forsvares her, da den normale straf vil være 16 år for den slags ugerninger.

4. “Det ligner at…” Det hører jeg tit og tænker, at det er barnesprog. Det hedder altså fx: “Det ser ud som om”.

5. “Omkring”. Ingen synes længere at kunne kende forskel på “om” og “omkring”, men altså: “omkring” betyder “rundt omkring”. Man kan sidde omkring et mødebord, men man kan ikke holde møde omkring budgettet! Hvis man alligevel holder møde omkring budgettet, skal mødedeltagerne nærmest sidde i rundkreds på gulvet i skrædderstilling med budgettet liggende i midten af kredsen.

6. “dette lukses ønske at få en xxx på barsel for ikke meget udbetalt.” Ingen kommentarer.

7. “vandt over 2 gange kræft i 2017.” Jeg gad nok vide, hvor 2017 befinder sig. Man kan have kræft i brystet men ikke i 2017.

8. “I min optik”. Ingen kommentarer.

9. “Ansøgningen vil afhænge af de midler vi har til rådighed.” Teksten stammer fra min kirkes side om sognets menighedspleje og mere specifikt om julehjælpen. Det er nu nok ikke ansøgningen, der afhænger af midlerne, det må være tildelingen!

10. “Bekræftigelse”. Ordet er ved at glide ind i sproget, men det hedder altså “bekræftelse”.

God solskinssøndag!

8 Svar
 1. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Synes, du er lidt strid her. Fyldord er ikke nødvendige i sms’er og FaceBook-opslag. “Hvilken plugins” er samme kategori som “en kølig drinks”, sådan noget fnidder, der opstår, når man blander to sprog, af hvilke man i hvert fald ikke har styr på den ene, knap nok det andet. “Bekræftigelse” er gledet ind i sproget, fordi tilstrækkelig mange har sagt det tit nok. Sådan formes sproget af dem, der bruger det, og den udvikling vil fortsætte, lige indtil ikke to mennesker overhovedet forstår hinanden.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny 🙂

   Ja det har du sådan set ret i, men jeg vil nu gerne stå fast på det, jeg skriver. Det, du kalder fyldord, synes jeg, er det, der bevirker, at man danner rigtige sætninger. Jeg er fuldt ud klar over, at de manglende fyldord sikkert stammer fra især SMS-sproget, som det er lidt besværligt at skrive på fx en mobiltelefon.

   Jeg kontrollerede i går, at der ikke er noget der hedder, “bekræftigelse” i DDO: http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=bekr%C3%A6ftigelse&tab=for At der er mange, der bruger ordene forkert, gør dem jo ikke mere rigtige.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.