De fem-bøgerne

De fem-bøgerne

Husker du “De fem-bøgerne”?

Jeg havde dem alle, og jeg læste dem flere gange.

Da jeg lavede en ”give away” på Facebook, tog jeg på forhånd fem bøger fra, som ingen skulle røre. De har alle på hver deres måde stor betydning for mig, og de fleste er meget gamle og klistret sammen med en tape, der snart mørner.

Teksten fortsætter under billedet.

De fem-bøgerne

 1. “Intet nyt fra Vestfronten” der handler om 1. verdenskrig. Med fyldepen står der sirligt “F. Stegemüller”, som var min farfar. Ham har jeg desværre aldrig mødt. Han har siddet og læst bogen lige op til 2. verdenskrig; det er en underlig tanke. Der er en rød blækklat øverst. Udgivelsesåret er MCMXXXIX, som jeg får til 1939. Jeg har aldrig læst den og kommer aldrig til det, men jeg er glad for at have den.
 2. “Kim” fra Thaning & Appels Forlag. København 1946. “Uddrag af Dagbog og Breve skrevet af Kim fra hans syttende til hans enogtyvende Aar” “Udgivet af hans Moder Vibeke Malthe-Bruun”. Jeg har aldrig fået den læst, men “der kommer en dag…”
 3. Alf Ross’ “Om ret og retfærdighed – en indførelse i den analytiske retsfilosofi”. Den er også klistret sammen med klisterbånd, da det var mit favoritfag på studiet. Den er læst og genlæst flere gange, da den både var svær og fantastisk. En verden åbnede sig for mig. Jeg elskede det teoretiske stof, som krævede nærvær og koncentration. Når folk siger, at noget er uretfærdigt, tænker jeg altid på, at retfærdighed er, at “de lige tilfælde behandles lige”. Jeg har kun gemt to bøger fra studiet, denne er den ene, og den anden er “Vidnebeviset” herunder.
 4. “Vidnebeviset – en vurdering af afhøringsmetoder og vidneforklaringer” af Eva Smith, der nu er professor emerita. Det er kun kort tid siden, jeg så hende i en TV-udsendelse, og hun brænder stadig igennem, når hun fx har meget klare holdninger til, at vidnerne på forhånd har mailet med politi og anklager og har fået tilsendt sagsakter!  Jeg var til hendes forsvar af afhandlingen, og jeg læste bogen som en kriminalroman.
 5. “Peter Plys – en fortælling om en lille bjørn”. Indeni står “Til Hanne fra Far og Mor 1967”, hvor jeg har været tre år, og har været hos dem et år. Jeg tror, jeg kan huske at have fået den læst højt i min tidlige barndom. Min far læste meget ofte højt, og han var god til det. Jeg tror, det er sådan, man får kærlighed til bøger.
4 Svar
 1. Kenneth
  Kenneth siger:

  Hej Hanne!
  Sikken et godt indlæg 🙂 – som jeg læste med største fornøjelse!
  Bogen om Kim Malthe-Bruun havde mine forældre også. Desværre fik jeg den aldrig læst. Mine forældre er her – desværre – ikke mere, og jeg tror, den røg til auktion/antikvariat.
  Bøgerne om og med Peter Plys havde vi også og fik dem læst højt. Som barn fik jeg tillige en LP med en Peter Plys-historie, hvor bl.a. Louis Miehe-Renard var med. Jeg mener, han havde titelrollen.
  Ved ikke, om du kender de meget morsomme og underholdende bøger om Tykke-Niels. Jeg fik købt og anskaffet alle bøgerne i den ældste af de to serier (1940’rne) – flere af dem med familiens hjælp + en enkelt via nettet, og jeg morer mig stadig meget over dem – selv om de nok primært er beregnet for unge drenge. Men de hører i alt fald til mine favoritbøger.
  For resten har jeg siden år 2000 kendt en meget sød dame, Jytte Hammerich, som jeg kan forstå, at du har samarbejdet med om kriminalhistorier – http://www.kriminalhistorie.dk. Vi er “indtaster-kolleger” på Stadsarkivet i Odense, hvor jeg selv har indtastet kirkebøger siden marts 2013, fra 1 gang om ugen til nu hele to gange – da jeg holder meget af dette frivillige job (jeg er førtidspensionist p.g.a. Aspergers Syndrom syndrom – “mild” autisme). Og så har Jytte og jeg også fælles aner i Søndersø på Nordfyn.
  Du og jeg har været venner på Facebook, som jeg helt meldte mig ud af i sommeren 2017 – havde længe været træt af den og sagde helt stop efter et hacker-angreb.
  Mange gode hilsener og endnu en gang tak for et godt indlæg :-)!
  Kenneth

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kære Kenneth

   Mange tak for en god og fyldig kommmentar! Som du vil se af næste indlæg, er jeg næsten uden elektronik disse dage, så derfor svarer jeg rigtigt, når jeg atter har noget grej, der dur.

   Men lige kort: du må hilse Jytte en mio. gange! Og jo jeg læste også Tykke Niels, men jeg var også en “drenge-pige’.

   Jeg føler mig fuldkommen overbevist om, at jeg også har Aspergers Syndrom, og ser virkelig frem til den 24. januar, hvor jeg skal til en psykiater, der har speciale i koblingen melllem Aspergers Syndrom og bipolar. Jeg har tænkt på det i ti år; nu må jeg have vished! Det er bare meget svært at blive udredt som voksen!

   De bedste hilsner
   Hanne

 2. Jørgen
  Jørgen siger:

  Det er godt at have nogle bøger man vil blive ved at beholde. Det er spændende at læse dine kommentarer til bøgerne og de indtryk de har afsat, hvad enten de er læst eller ej.
  Bemærkningen om at din farfar læste bogen lige før anden verdenskrig, fik mig til at tænke på, at min mor var 3 måneder da første verdenskrig endte og jeg blev født da det var 25 år siden. Nu er det 100 år siden den forfærdeligekrig sluttede.
  Nå, men jeg kan da ikke lige på stående fod finde 5 bøger jeg vil beholde til det sidste, men jeg tror nu nok jeg kan vølge når det bliver nødvendigt.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Det glæder mig, at du kan lide kommentarerne. Det var en af de poster, der var rare at skrive i modsætning til det meste af det seneste.

   Det faldt mig slet ikke svært at udvælge de fem, for jeg har stor veneration for dem primært pga. hele historien. At stå med en bog, der er udgivet lige før 2. verdenskrig er fantastisk, og endnu bedre, når der står farfars navn på den.

   Præcis i dag kunne min morfar være blevet 119 år… Han var fra 1899, og af en eller anden grund husker jeg altid hans fødselsdag. Det er mærkeligt at tænke på alle de år. Så han oplevede begge de forfærdelige krige. Gad vide, hvad han tænkte om dem?


   Hvis du af en eller anden grund skulle være interesseret i en mere læsevenlig udgave af Morfars historie, er den her.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.