Begyndergudstjeneste

Dagens højmesse i Hvidovre Kirke ved Birgitte Poulsen var tilrettelagt som en “begyndergudstjeneste”, hvilket vil sige, at alle delene i gudstjenesten blev forklaret og begrundet. Der var bestemt også ting, der var nye for mig, selv om jeg er kommet der ret trofast gennem vist snart syv år. Det var især det med hvornår Gud taler til os, og hvornår vi taler til Gud. Ærgerligt nok fortalte hun ikke, hvorfor man ind i mellem står op; hun fortalte bare, at man gør det. Jeg forestiller mig, at man gør det som en form for respekt for det skrevne ord. Jeg burde sikkert vide det, måske har jeg bare glemt det som så meget andet.

Det er 15. søndag efter Trinitatis, og det er første tekstrække, da vi befinder os i et ulige år. Dagens tekster findes her. Det er her, man finder de velkendte ord om, at man ikke lægger en dag til sit liv ved at bekymre sig. Her kunne jeg godt lære et og andet, for jeg bekymrer mig alt for meget om fremtiden: Hvilken ny virksomhedspraktik vil Psykiatrifonden finde? Hvordan vil den kommunale sagsbehandling ende? Vil jeg få det ønskede fleksjob? Hvad gør jeg hvis det ikke lykkes mm.? Før i tiden havde jeg selv kontrol over mit liv, nu er jeg afhængig af andres forgodtbefindende eller hvad man nu skal kalde det.

Birgitte nævnte både i bøn og prædiken flygtningesituationen. Alt andet havde også været verdensfjernt.

Jeg kunne godt lide de salmer, hun havde valgt fx nr. 29: “Spænd over os dit himmelsejl” med tekst af Leif Rasmussen og nr. 68 “Se hvilket menneske” med tekst af Hans Anker Jørgensen. Det er begge salmer skrevet i 80’erne og de er lidt mere mundrette end de gamle. Der er ikke noget galt med Grundtvig, jeg kan bare godt lide det mundrette.

Uanset hvad så gør det godt at komme i kirke. Jeg ved ikke hvorfor det er sådan; jeg konstaterer bare. Måske er det noget med at have relationer der? Måske er det noget med at have en time uden udefrakommende forstyrrelser så som mails og Facebook? I Distriktspsykiatrien mener de, at jeg skal dyrke steder med relationer, og de bakker op om, at jeg har genoptaget mit engagement i kirken. Jeg prøver at få mit liv til at fungere igen ovenpå de syv (!) indlæggelser gennem det seneste år. Der er mange ting, jeg skal genoptage, men jeg må tage dem i den rækkefølge og i det omfang jeg orker. Lige nu glæder jeg mig bare over, at jeg har kræfterne til at komme i kirken igen. Det er ikke bare til højmesserne, men også til alle mulige udvalg og andre arrangementer, for der foregår virkelig meget i Hvidovre Kirke.

God søndag til dig og dine.

4 Svar
 1. Pia
  Pia siger:

  Livet skal leves i et tempo, hvor man selv kan følge med og så skal man ikke bruge krudt på alt det, man ikke kan ændre på, men lægge energien der, hvor det nytter og giver glæde. Du har taget det første skridt i den retning.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Kloge ord Pia! Dem vil jeg lægge mig på sinde (eller hvad det nu hedder). Det er nok rigtigt, at jeg har taget det første skridt i den rigtige retning.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lene

   Du kan tro, jeg holder fast. Jeg skal have genoptaget flere ting/emner, men lige nu rækker kræfterne ikke til mere.

Der er lukket for kommentarer.