Backup med IDrive

I mange år brugte jeg programmet Acronis True Image til backup af hele C- og D-drevet en gang om måneden og daglig backup af dokumenter og billeder. Pludselig holdt det op med at virke, og jeg kunne ikke få det til at begynde på det igen. Jeg prøvede at kontakte supporten flere gange, men det lykkedes ikke at få hul igennem, heller ikke selvom jeg betalte for en ticket, der skulle have bragt mig i forbindelse med dem. Så blev jeg da heldigvis fornærmet, og begyndte at se mig om efter noget andet.

Efter nogen søgning fandt jeg denne fine side hos Kim Ludvigsen, hvor han sammenligner forskellige Online Backupløsninger. En af fordelene ved online backup er selvfølgelig at data er sikret ved tyveri, brand, oversvømmelse og lignende uvæsen fordi de er gemt “i skyen”. En anden fordel er, at man kan få adgang til data, uanset hvor i verden man er, bare man har en computer. Så sidder man på en café i Bangkok, kan man altså vise en anden turist billederne af barnebarnet.

Mit valg faldt på IDrive, bl.a. fordi de har et rigtig godt tilbud med 105 kr. det første år for en terabyte plads, og fordi de er den største udbyder af online backup, så man behøver ikke være bange konkurs eller lignende. I prisen medfølger også en terabyte til synkronisering, som jeg dog endnu ikke kan se det fantastiske i. Den særlige kampagnepris udløses kun ved dette link.

Nu har jeg så været i gang i en uge, og jeg er meget tilfreds. Betjeningen er såre simpel: Man udpeger folderne på Pc’en, trykker på den store blå knap “Backup now” og så kører det. Hvis man har en bare nogenlunde god forbindelse, går det endda ret tjept. Jeg delte den første backup lidt op i flere portioner, da den første backup altid tager længere tid, fordi alle filer skal indlæses. Således tog jeg al musikken i et forløb for sig selv, men selv det gik stærkt. Nu har jeg overført alle dokumenter, alle billeder, al musik og min database, der gemmer alle kodeord. Mine billeder er dyrebare, da de bl.a. stammer fra mange års slægtsforskning og er uerstattelige – men tjah det er alle(s) billeder jo. Selv med alt dette har jeg kun brugt 1 pct. = 12,98 GB af min ene terabyte.

Mange vigtige funktioner – udover at genskabe – findes bag knappen “Restore”. For det første kan man selvfølgelig se, om data virkelig er blevet overført til deres server, jeg vil altid gerne konstatere den slags ved selvsyn, så der ikke er tale om falsk tryghed. For det andet er der en virkelig god funktion, hvor man kan hente tidligere versioner af en fil. Man finder bare filen og højreklikker på den, så kommer “View previous versions” op som en mulighed. Her kan man se op til i alt 30 versioner. Den relevante version kan så tilbageføres til Pc’en. Selvom jeg har beskæftiget mig meget med backup 🙂 har jeg aldrig set dette før, og jeg synes, det er smart!

Overblikket er godt. Som eksempel kan det nævnes, at allerede på forsiden vises hvilke foldere, der indgår i det aktuelle backupsæt.

Backuppen kan selvfølgelig sættes op til at køre automatisk. Min kører fx dagligt kl. 18:00 og det tager ingen tid = få minutter, da programmet kun medtager nye og ændrede filer siden sidste backup; det er vist nok det, der hedder inkrementel backup (jeg har aldrig fået ordentligt styr på forskellen mellem inkrementel og differentiel backup). Når jobbet er færdigt, kommer der en meddelelse på skærmen om, hvor mange filer, der er i alt og hvor mange der er tilføjet. Samme information kan man vælge at få i en e-mail.

Deres hjemmeside er virkelig god og blandt andet fyldt med meget instruktive tutorials. Jeg har set en del af dem, og fået meget ud af det, for programmet kan meget mere end man lige skulle tro, og det kan man jo ikke selv gætte sig til. Jeg har haft to problemer, jeg ikke selv kunne løse, og jeg konstaterede, at man endda kan ringe til dem; det er jo et særsyn nu om dage at man kan få et levende menneske i røret.