At blive indlagt i psykiatrien er ikke let

At blive indlagt i psykiatrien er ikke let

Det er et nåleøje

At blive indlagt i psykiatrien er ikke let. Man skal komme med presserende selvmordstanker, næsten -planer.

Jeg har ikke længere styr på antallet af indlæggelser, men så vidt jeg husker, er jeg kun blevet sendt hjem fra akutmodtagelsen en gang. Det var efter et ubehjælpsomt selvmordsforsøg i 2006. Lægen spurgte mig, om jeg ville love ikke at prøve igen. Jeg svarede, at det kunne jeg ikke garantere; der var jo en grund til, at jeg havde prøvet. Herpå sendte hun mig hjem til en tom lejlighed, hvor alt var gjort parat til ikke at overleve.

Den optælling af indlæggelser, jeg har, starter i 2014, hvor jeg for alvor blev syg, og hvor diagnosen blev stillet. Frem til oktober/november 2018 har jeg været indlagt 11 gange svarende til 220 sengedage. En dag ved lejlighed skal jeg have opdateret optællingen og opgjort samtlige omkostninger. Indtil videre er jeg kommet til 1,7 millioner kr., som dog inkluderer sygedagpengene fra kommunen.

Jeg er altså kommet gennem nåleøjet 11 gange.

Lægens ord og bord

Det er ikke mig, der har opfundet termen “nåleøjet” om det kunststykke, der skal til for at blive indlagt. Det kommer fra en læge til en stuegangssamtale i det netop afsluttede forløb. Jeg havde i flere dage gået og tænkt over, om jeg bare var en lystløgner eller måske en hypokonder. Måske var der slet ikke nogen selvmordstanker og heller ikke nogen gulnede polaroidfotos fra 70’erne, hvor jeg selv hænger fra et træ. Måske havde jeg digtet det hele? Men jeg så og oplevede jo det hele, og det gjorde ikke min grundstemning bedre. Nu skulle jeg både kæmpe med selvmordstankerne, med billederne inde i hovedet og så også med tvivlen om hvorvidt, jeg bare var en løgner og hypokonder.

Det med hypokonderen passede godt med, at folk, der besøgte mig, sagde, at jeg så helt almindelig ud – altså så nærmest godt ud. Jeg kiggede på mine medpatienter. Men de så også godt ud. Altså kan det at se skidt ud ikke være et kriterium for at være på en psykiatrisk afdeling i ugevis.

Lægen greb heldigvis ind og sagde, at selv den største tryllekunstner ikke kunne komme igennem modtagelsen i Glostrup med flere overlæger uden virkelig at fejle noget.

På en måde blev jeg pludselig glad for min psykose og mine selvmordstanker.


Her kommer du til menupunktet “Psykiatri”, hvor du kan navigere mellem alt, jeg i årenes løb har skrevet om bipolar affektiv sindslidelse og Aspergers syndrom.

6 Svar
 1. Ayla
  Ayla siger:

  Hej Hanne
  Jeg håber det går dig godt derhjemme. Tænker på dig og glædes stadig ved at have mødt dig.
  De bedste hilsner
  Ayla

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Hej Ayla

   Velkommen til min blog! Din kommentar – og tak for den – skulle lige godkendes først, da det er første gang, du kommenterer her.

   Jeg er på helt tilsvarende vis rigtig glad for at have mødt dig. Jeg tænker på at kigge ud en dag med det nyeste Bezzerwisser. Kunne det være noget du vil deltage i sammen med C?

   De bedste hilsner
   Hanne

 2. Eric
  Eric siger:

  Det er godt, at du er sluppet gennem, når du har haft behov. Jeg så nu hellere, at det ikke var et nåleøje – hellere en hypokonder for meget end at folk, der har brug for hjælp, ikke får den. Der er alt for meget med, at “vi har ikke råd” – hvem er vi?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Tak. Jeg er taknemmelig for alle mine 11 indlæggelser og for at jeg er sluppet gennem nåleøjet – men det havde været bedre, om det ikke eksisterede. Men nu kommer det jo fra lægens ord…

   Du har ret. Hvem er “vi”?

 3. Birgit
  Birgit siger:

  Det må trods alt være rart at vide, at lægerne er kvalificerede nok til at gennemskue, hvem der har behov for at slippe gennem nåleøjet. Og alle der gør det, ville jo gerne være fri for de tanker og følelser, der er årsagen til at de slipper igennem.

  Det er bare sørgeligt, at ikke alle der føler behov for det, kan slippe igennem, men godt at du gør det!

  Knus

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Birgit

   Ja det er trygt, at lægerne er så kvalificerede. Faktisk synes jeg, de er hammer-dygtige. Man henvender sig ikke i skadestuen for sjov, og man venter ikke i venteværelset 4-5 timer for sjov. Den er gal, når man tager en vogn til Glostrup.

   Jeg er også glad for, at jeg slipper gennem nåleøjet.

   Knus

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.