, , ,

Yde contra nyde

Er der ved at ske et skred i kulturen?

I aftes var jeg ude at holde et foredrag om Dansk KirkegårdsIndex (DKI), der kort beskrevet er en linksamling til danske kirkegårde på nettet, hvor brugeren kan søge på afdøde personer og se et billede af gravstenen. Det er særdeles relevant for slægtsforskere, for med den øgede geografiske mobilitet bliver det sværere og sværere at finde dødsdatoer; og det er gravsten nu rigtig gode til at oplyse om 8)

Mit foredrag går meget på, hvordan man tilmelder sig projektet, hvordan man selv bidrager og hvordan man får lagt sit arbejde på sin egen eller lokalarkivets hjemmeside.

Først langt henne i foredraget gik det op for mig, at tilhørerne meget hellere ville høre, hvad de kunne få ud af det arbejde andre allerede har lavet, end hvordan de selv kunne bidrage. De ville gerne høre hvordan de kunne søge, om der var nogle spændende sten mv. Søgemulighederne er der ikke så meget at sige om, for det kan man selv læse sig til på hjemmesiden, og da bidragyderne til DKI selv arbejder med sagerne, og der er mange sten jeg derfor aldrig har set, var der egentlig heller ikke så meget at sige om det.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om der – i hvert fald på Sjælland – er lidt den holdnning, at man gerne vil nyde godt af andres indsats og initiativ, mens det selv at yde et bidrag til glæde for andre er mindre interessant.

Normalt mener jeg, at de regionale forskelle mellem jyderne og ‘os andre’ er ret uinteressante, men på slægtsforskersiden er det slående, at alle de store initiativer tages og drives i det jyske.

2 Svar
 1. Søren
  Søren siger:

  Tjah…

  Vel et udtryk for at man har nok i sig selv, eller for travlt, eller hvorfor skal jeg……, men ind imellem er vi nogen der så på eget initiativ forsøger at gøre noget, blot for at gøre en lille forskel i forhold til de større jyske projekter. Har f.eks lige affotograferet Riddere af Dannebrog og Dannebrogsmænds biografier, som skrevet i egen blog.

  God påske

  Søren
  http://www.stass.dk

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Hej Søren

   Undskyld det har varet så længe inden din kommentar kom på, men du var af uvisse årsager gået i spam-filteret!
   Nej hvor er det skønt at du har lavet det med Dannebrogsmændene. Dem har jeg da et par stykker af blandt forfædrene – så jeg må ind og kigge.

   Også en rigtig god påske til dig og din familie.

   ../Hanne

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.