Telendos – dag 10

Det er fulmåne her i morgen den 21. august.

Først undskyld til alle jer, jeg plejer at kommentere hos at jeg ikke kommenterer. Sage Feed, der er min feed reader er nede, og jeg kan ikke finde ud af om det er selve tjenesten, der er nede eller om det er noget med min computer. Hvis problemet er det samme derhjemme, vil jeg gå over til Feedly – ærgerligt, for jeg er ell’ers glad for Sage Feed, som er en udvidelse til Firefox, der er min foretrukne browser.

Og så til Grækenland. Her kl. 21:15 er det 30,6 grader, og det føles rigtig behageligt. Man skulle tro, at temperaturen faldt meget ved aftentide, men den falder kun et par grader. Det er lidt underligt set med danske øjne.

Jeg har nydt dagen i dag på stranden sammen med Asger, der er en rigtig hyggelig fyr. Vi sludrede om alt og intet, mens vi nød solens stråler lidt i skyggen af en parasol. I morgen vil jeg bede Grace lave en madpakke til mig, som jeg kan tage med på stranden. Vi går til Paradise Beach, der er en nøgenbadestrand. Det er så skønt at få sol på hele kroppen, og jeg har altid syntes, at det er skønt at svømme uden tøj, og at det er ulogisk at gå i vandet med tøj på.

Vandet er ikke særlig varmt (vel kun 20 grader) og det undrer mig, at det ikke er varmere. Det kan selvfølgelig også være, at det bare er fordi jeg har vænnet mig til temperaturen i poolen, at jeg synes, at havvandet er koldt.

I aften skulle jeg have været på ‘Sunset cruise’, men da jeg mødte op på kajen i Myrties i god tid, sagde de, at båden allerede var sejlet. Det forstår jeg slet ikke, for på min billet stod tydeligt, at det startede kl. 19:30. Jeg ringede til Spies og fortalte at noget måtte være gået galt. Jeg har så fået flyttet min billet til næste mandag, og der har jeg tænkt mig at tjekke i løbet af dagen, at alt er på skinner.

I Danmark er jeg ikke særlig meget for fisk, fordi jeg synes de smager for meget af netop: fisk. Men her er det anderledes. Fiskene smager meget bedre og kødet er meget sammenhængende og bastant. Fisken ovefor spiste jeg på Zorbas sammen med Britta i lørdags, efter at vi selv havde været ude i køkkenet og vælge. Jeg troede egentlig, at de var holdt op med det med at trække gæsterne ud i køkkenet og vælge fisken, men det er en tradition, der lever i bedste velgående. Fisken smagte rigtig godt, der var dog lige lidt nok til to, selv om han sagde, at den passede til to personer.

Også på Plaka i aftes kunne jeg vælge i køkkenet

Jeg valgte den bageste, der på engelsk hedder ‘Seabas’ og på græsk hedder ’Lavraki’. Jeg bliver ikke klogere af nogen af delene, bortset fra at jeg tror, at ‘bas’ betyder ørred på engelsk. Michaelis, der ejer Plaka, fortalte at det er en fisk, der er meget almindelig her, fordi den trives godt i det meget salte vand. Den har store reelle kødstykker og store synlige ben, der er lette at pille fra. Sådan ser Lavraki ud, når den er grillet:

Michaelis køber fiskene af sin onkel, der drager ud hver aften og sætter net op. Næste morgen omkring kl. 6 – og i hvert fald før solopgang – tager han nettene op igen, og fangsten er så det man kan spise på Plaka om aftenen. Hvis vi havde så fine og friske fisk i Danmark, kunne jeg godt blive fiskespiser. Jeg er også faldet for sværdfisk, der har noget meget fint og reelt kød.

Apropos mad: en af mine yndlingsspiser er ‘greek salad’. Det er et fint og let måltid, som de laver alle steder. Der er masser af tomater, som virkelig smager af sol. Som Grace (en af hotelværterne) siger ‘Tomatoes need sun’ og det er rigtigt. Købetomater i Danmark smager ikke nær så godt.

18 Svar
 1. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Pia

  Jeg kan sagtens forestille mig, at der er nogle tomater i DK, der smager af tomater, men det er ikke dem jeg kommer i kontakt med hos Føtex eller Netto.

  Hvor er du heldig, at du kan købe direkte fra kutterne – for der er fiskene friske, og du har helt ret i, at de skal vende sig på panden, når man steger dem.

 2. Pia
  Pia siger:

  Danske tomater avlet på friland eller i eget drivhus har bestemt smag, men tomater fra butikkerne smager af intet.
  Når jeg købe fisk er det direkte fra fiskekuttern, og det er fisk der smager. De er så friske at de vender sig på panden under stgningen 😉

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lene

   Velbekomme, jeg nyder at skrive på mine små beretninger. Telendos er så skøn, at jeg slet ikke kan forestille mig at Grækenland kan være anderledes.

 3. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Man bliver helt misundelig! Den mad ser yderst delikat ud. Du har fat i noget af det rigtige mht. fisk: Hvis det smager for meget af fisk, er det fordi det er ved at være for gammelt. Som den fiskefrikadelle, jeg spiste her til aften. Ikke den bedste i verden. Mht. dine manglende kommentarer: Det ville da være noget af en nedtur, hvis du skulle sidde bag computeren en stor del af dagen på din ferie. Der er ikke nogen kommentarer, der ikke kan vente, til du er tilbage i DK igen.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg er glad for, at jeg er ved at komme mig over min fiskefobi; som Gert skrev, skal man spise fisk, når man er ved havet. Fiskene her er store og lækre og for det meste meget faste i kødet, især sværdfisken tiltaler mig meget.

   Mine manglende kommentarer: jeg vil jo gerne følge mine bloggeres liv og levned, og det er næsten ikke til at følge op på det alt sammen efter en hel måned.

 4. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Du kan tro jeg hygger mig, og jeg glæder mig dagligt over hvor meget bedre jeg har det end sidst jeg var her. Fx fungerede mine ben ikke sidst, og det var en kamp at tage trapperne op til hotellet. Jeg havde mavekramper og kunne intet spise i flere dage.

  Ok jeg vidste ikke at sea bass betød havaborre.

  Ja det øverste billede er virkelig et måneskinsbillede. Jeg forstår godt nok ikke hvilket falsk lys det er, der kommer ind fra venstre.

 5. Ellen
  Ellen siger:

  Rasmine oversatte seabass – jeg kan tilføje, at ørred hedder trout på engelsk 🙂
  Bare tomaterne får lov at solmodne, kan de sagtens smage godt herhjemme også – dem vi har i vores drivhus, er kolossalt smagfulde.
  Fisk kan også sagtens fås frisk i DK, men man skal nok undgå de fiskebiler, der kører rundt, og man skal så afgjort undgå supermarkedernes kølediske. Prøv fx Skagenfood – der får man god og meget varieret fisk.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Oversættelser er meget velkomne. Jeg er ikke så skrap til engelske detaljer 😎

   Jeg kan sagtens forestille mig at drivhustomater derhjemme er perfekte, for der har de jo netop fået al den sol og varme, de behøver. Men tro mig dem man køber i Netto og Føtex er virkelig uinteressante.

   Jeg er så indskrænket at jeg, troede, at de rundkørende fiskebiler borgede for kvaliteten. Hvad er der egentlig galt med dem?

   • Ellen
    Ellen siger:

    Jeg skal da heller ikke kunne sige, om det er alle landets fiskebiler, der er noget galt med, og beklager, hvis det ikke er tilfældet, men alle dem, jeg har prøvet, sælger ikke frisk nok fisk. Fisk må ikke lugte af fisk, og fra en enkelt af bilerne kom der en decideret halvrådden stank. Jeg købte ikke noget, og vi så kun den bil et par gange til, før den stoppede med at besøge vores område … 😉
    Jeg tror en del af problemet kan være, at der er for få kunder i DK, så varerne bliver for gamle, og det bliver hurtigt en ond cirkel. Her i Sverige er fiskebilerne rigtig gode at købe fra, men der er også altid lange køer ved dem, når de kommer.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Ellen

     Jeg kan sagtens se det med den onde cirkel angående fiskebilerne, og du har sikkert ret i, at det ikke er tilstrækkeligt friske fisk. Der holder ind i mellem en fiskebil ved Kvikly i Hvidovre, og jeg vil prøve at stikke næsen indenfor (i bogstaveligste forstand) næste gang jeg ser den.

     Dejligt at I har så gode fiskebiler i Sverige.

 6. kirsten b r
  kirsten b r siger:

  Jeg elsker græsk salat lavet af en græker. Der var en gang en græker i Gothersgade, han havde restaurant i Det gamle Apotek. Han lavede bare så skøn græsk salat. En dag var hans restaurant bare væk, og det var slut med den vidunderlige græske salat.
  Fiskene ser dejlige ud, selv om jeg synes, det er mærkeligt at få den serveret med hoved og det hele.
  Skidt med at vi ikke kan få kommentarer, bare du skriver til os og sender billeder. Det er en stor fornøjelse at se og læse.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kirsten

   Det er som om, det kun er grækerne, der kan lave ordentlig græsk salat. De gange jeg har forsøgt mig selv derhjemme er det bare blevet tomme efterligninger. Vi har ikke de rigtige ingredienser eller de rigtige tomater. Måske ville det hjælpe med tomater fra drivhus.

   Man skal lige vænne sig til, at man selv skal filettere fiskene, men når det er overstået, er det faktisk en meget lækker spise.

   Det glæder mig meget, at du kan lide mine rejsebeskrivelser.

 7. Gert Larsen
  Gert Larsen siger:

  Der ser skønt ud i det græske. Dejligt du har overvundet din skræk for fisk. Det er en herlig spise, og når man er ved havet skal man spise fisk. Det er nok din bornholmske opvækst, der har givet dig en modstand mod fisk. Jeg var meget på koloni som barn, og jeg har ikke spist syltetøj siden. Men der er jo ikke noget i vejen med syltetøj, jeg fik bare nok.

  Jeg er helt enig med tomaterne – de er et måltid i sig selv når man får dem sydpå. Herhjemme er de nærmest blot fyld i salaten og giver farve. De smager ikke af noget.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Gert

   Jeg fik nemlig lige præcis nok af fisk på Bornholm. Min mor og hendes mand havde aldrig nogen penge og var altid på fallittens rand, så maden skulle være billig. Jeg har simpelthen fået nok af ‘sild på 100 måder’. Jeg vil faktisk meget gerne spise fisk, bare det er nogen, hvor jeg kan håndtere benene.

   Tomatoes need sun, og det er jo bare så rigtigt. I Danmark er de for det meste dødssyge, men her har de saft og kraft og smager af solskin. Helt på samme måde som at æggeblommerne er helt vildt orange.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.