Telendos – dag 9

Jeg slapper lidt af fra solen i middagsheden. Her kl. 12:45 er der 30,6 grader, og det føles rigtig behageligt, men solen er skarp. Jeg trives i det varme klima og kunne godt forestille mig at bo her, jeg ved selvfølgelig ikke, hvordan det ville være at arbejde her, men grækerne holder jo siesta mellem 12 og 16, så det er sikkert til at holde ud.

I aftes var jeg ude at spise med Per og Britta, som jeg mødte på turen til Leros, og det var rigtig hyggeligt. Vi kom omkring mange emner, og det var helt rart at møde nogen, der talte dansk. Inden vi spiste, gik vi en lidt længere tur østpå (?) og jeg så nogle steder, som jeg ikke tidligere har set på Telendos. Vi kom lige omkring solnedgang, og for første gang så jeg skyer her:

Affaldssystemet her er næsten ikke-eksisterende. Der er mange skraldespande omkring på øen, men de er alle sammen overfyldte. Her er nogle vanddunke, der sikkert er på vej i en affaldscontainer:

Det græske sundhedssystem oplevede jeg desværre indefra, da jeg var her i maj/juni. Det foregik ca. sådan her: Den første dag fortalte jeg en læge og en sygeplejerske hvilken medicin, jeg plejer at spise (og som jeg havde glemt). Lægen talte ikke engelsk, så sygeplejersken fungerede som tolk. Noget af medicinen havde de på lager og den fik jeg med med det samme. Nogle af pakkerne havde været åbne førhen, men det tog de sig ikke af. De skrev ned, hvad jeg sagde, og noget af det skrev jeg selv ned på en lap papir. Dagen efter kunne jeg så komme igen med min håndskrevne lap papir. Efter lang tids venten kom jeg ind til en kvinde, der skrev en recept ved at skrive af fra den håndskrevne lap. Herefter kunne jeg drage på apoteket. Det virkede som om de gjorde alting to gange, og effektiviteten var ikke høj. De kunne jo bare have skrevet recepten den første dag.

Lægen befandt sig på hospitalet i Pothia. Hospitalet virkede som en overlevering fra juntatiden; alting var meget simpelt og gammeldags. Jeg ville egentlig have talt med en psykiater, men en sådan havde de ikke. Desværre fik jeg ikke taget nogle billeder, de kunne ellers have været spændende at bringe her.

En detalje: Jeg elsker at fotografere detaljer, fordi de overlader resten til fantasien:

De gamle koner ved havnen på Telendos:

Jeg har booket endnu en tur til Leros, for jeg er ikke færdig med den ø, der er ganske enkelt flere billeder, der trænger til at blive taget og ‘war museum’ der skal ses. Jeg kom i snak med kaptajnen nede ved Ritas her til morgen og fortalte ham, at jeg godt kunne tænke mig at tage en tur til og spurgte om jeg kunne booke hos ham. Det kunne jeg godt også selv om det er en anden båd, der sejler. Han fortæller bare til den anden kaptajn, at jeg gerne vil med fra Telendos på lørdag. Jeg er spændt på, om det fungerer.

12 Svar
 1. Donald
  Donald siger:

  Ja når man ser en detalje som båden med roret bundet fast og lidt skvulp, så kommer der mange smukke billeder i erindringen eller fantasi om hvor man kunne komme hen med den dér lille båd. Der er jo allerede mange kommentarer til de smukke aftenbilleder, og jeg kan se at Eric har kommenteret med et billede – han har også været på Telendos – men der er ikke nogen, der har skrevet om lyden. Jeg forestiller mig en lidt lille lyd, en klokkelyd som kan høres langt ud over landet og øen.

 2. Ellen
  Ellen siger:

  Jeg noterede mig også lige ‘de gamle koner’ – hende til højre ser ret ung ud, og hende lige til venstre for er stensikkert en del yngre end mig – og de to længst til venstre vil jeg slet ikke nævne i denne sammenhæng 😉
  Det andet billede med både sol, måne og flotte opadgående stråler er rigtig flot!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen

   Ok ok de er nu nok ikke så gamle endda – jeg er bare ude efter de gamle græske koner i sort tøj. Kunne jeg dog bare få dem til at stimle sammen på den der bænk, så ville jeg være fotoglad.

   Det glæder mig at du kan lide mit billede af solen og månen, Den 21. har vi fuldmåne her, og jeg håber, at det kan give nogle gode fotomuligheder.

 3. Eric
  Eric siger:

  Turen gik sydpå, kan jeg se 😉 Få skridt fra “klokketårnet” er der en stejl trappe ned til et lille kapel, trappe-billede her. Man skal helt hen til kanten for at se trappen, og jeg anbefaler dagslys!

  God tur til Leros. Hvis det er den lille færge til Xerokambos (og det må det næsten være), er det den, jeg satser på, når vi skal fra Leros til Telendos. Det er en smuk tur langs Kalymnos’ vilde klippekyst.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Ok sydpå, jeg er ikke så skrap til det med verdenshjørnerne. Jeg vil gå turen igen og denne gang gå helt ned til det lille kapel. Jeg fulgtes med Britta på turen og hun havde ikke det rigtige fodtøj på til turen.

   Færgen/båden jeg skal med fra Telendos til Leros hedder Katarina. Jeg så ikke så meget på den første overfart, for jeg havde travlt med at holde fast i sædet for ikke at falde af.

 4. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Kirsten

  Problemet ved at spørge konerne på havnen er, at de ikke tale et ord engelsk og at jeg ikke taler græsk. Jeg kan sige ‘mange tak’ og ‘goddag’ og ‘godaften’.

  Jeg er også selv tilfreds med billedet af roret, men den blå farve er jo også så taknemmelig. Motiverne står i kø her.

  Ja jeg kunne da prøve at sende billedet til Kristeligt Dagblad. Men jeg tror, de er meget kræsne med, hvad de vil bringe. Jeg er jo bare en amatørfotograf.

 5. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine

  Måske fotograferer jeg også detaljer af hensyn til den grafiske værdi, sådan har jeg bare ikke tænkt det. Jeg prøver også at tage lidt udgangspunkt i postkort jeg har set, for hvis de fungerer til fine ‘officielle’ postkort, kan de også fungere på min blog og i mit webgalleri.

  “Hvis jeg kunne fotografere” selvfølgelig kan du det. Alle moderne kameraer har så mange indbyggede autofunktioner, at alting kan lykkes. Derudover lever vi jo i den digitale tidsalder, så man kan tage en hel ‘film’ på 37 billeder og smide de 36 ud og så bevare det ene der blev godt. Det kunne man ikke tillade sig i den analoge tidsalder.

 6. Anni
  Anni siger:

  Tak for billeder og oplevelser. Jeg noterer, at et par af de “ældre” kvinder har fødderne placeret på en forhøjning. Mon det er “værdierne” de passer på, eller bare fordi de ikke kan nå jorden? Det tyder ihvertfald fald på, at det ikke er kort tid, de tilbringer i hinandens selskab uden for dere huse.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anni

   Jeg har også tænkt over de forhøjninger, de har under deres fødder, og jeg kan ikke greje hvad det er. Men du har ret i, at det er et tegn på, at de tilbringer meget tid sammen.

 7. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  De solnedgangsbilleder er da lige til væggen! Smukt, smukt. Det, du fortæller om sundhedssystemet er ganske bekymrende. Min mands datter, svigersøn og tre børnebørn bor på Kreta. Jeg håber sørme, det er bedre der. Men vi har jo hørt meget om, hvordan de fleste grækere ikke betaler skat, og uden skat er det nok vanskeligt at have noget som helst offentligt, der er effektivt.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Tak for billedroser – jeg er også selv helt godt tilfreds med billederne af solnedgangen, men motiverne står også i kø her, det er bare at åbne øjnene.

   Det kan ganske givet være et bedre sundhedssystem på Kreta, der jo er en meget større ø end både Kalymnos og Telendos. Jeg var meget overrasket over ineffektiviteten, sådan som jeg oplevede det.

 8. kirsten b r
  kirsten b r siger:

  Prøv at spørge de gamle koner, hvor gamle de er, hvis de ellers vil ud med det. Jeg tror de er yngre end man umiddelbart tror.
  Dit ror billede er rigtig dejligt. Siden jeg som barn sejlede i Taarbæk Sejlklub har jeg altid været fascineret af både og skibe og hvad dermed følger. 🙂
  Du skulle tage og sende det øverste til Kristeligt Dagblads serie: Troen i sommerlandet.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end 100 dage gammel.