En dejlig dag

I går drog jeg sammen med Rasmine til Frilandsmuseet. Vi startede hjemmefra kl. 11:00, så vi rigtig kunne få en dag ud af det. Da vi kom til Lyngby efter en lang tur med bussen, spiste vi frokost udendørs på en rigtig god café på Lyngby Hovedgade. Så videre med linie 184 til Frilandsmuseet.

Jeg holder meget af dette store dejlige museeum, hvor man let kan få en hel dag til at gå med at se på alle de mange gamle huse. Efter at jeg begyndte at slægtsforske er det blevet endnu mere vedkommende, for jeg har fx vævere, smede og husmænd i familien, og pludselig kan man gå rundt og se, hvordan de boede og rigtig forestille sig det liv, de levede. Jeg har en tradition med at tage derud mindst en gang om året, og den har jeg holdt i mange år. Når jeg kommer der alene, tager jeg altid Brede Værk med i købet, for min fars familie er derfra i flere generationer, så det er meget vedkommende. Engang, hvor jeg var derude, mødte jeg en, der havde kendt min farfar og farmor og straks fortalte hvad han vidste om slægten Stegemüller.

Vi gik rigtig langt og så rigtig meget. Vi deltog også i fællessangen kl. 15:00, hvor et hold af skuespillerelever dirigerede slagets gang. Børnene fik lov at vælge sangene fra 1 – 6 på en stor tavle. Pudsigt nok valgte de dem i numerisk rækkefølge.

Et af de steder, jeg holder allermest af at se, er Andelsbyen som er fra 20’erne eller 30’erne, for der er det næsten som selv at være kommet på museum. Her kan man genkende ting, som man så hos mormor og morfar. Jeg ville egentlig også gerne have vist Rasmine Greve Fattiggård, som først blev nedlagt i 1970’erne, men den faldt desværre ikke på vores vej. Vi brugte ellers meget tid på at studere kortet, for det er lidt svært at finde rundt derude.

Jeg spurgte oppe i receptionen, om de har planer om nye huse på museet. Svaret var, at når de kan få nye huse, sker det i form af donationer fra fonde. Museet har åbenbart ikke selv midler til at finansiere nye huse. Det, synes jeg, er lidt synd.

Kl. 18:00 skulle vi mødes med Donald fordi vi havde planer om at se Pelle Erobreren sammen. Stykket startede kl. 19:00 i Bornholmergården. Det var sidste spilledag, så jeg tror, at skuespillerne gav den et ekstra tag. Der var fuld knald på hele vejen igennem, og det var et rigtig dejligt skuespil. Det er alt for sjældent, jeg kommer i teateret, så jeg nød det virkeligt. Stykket havde manuskript af Bo hr. Hansen og Asger Bonfils instruerede. Stykket handlede om Pelles tid fra ankomsten til Stengaarden på Bornholm og til han drog ud i verden for at erobre den. En af de skuespillere, jeg syntes spillede rigtig godt, var horeungen Rud spillet af Martin Fredberg. Han var så tilpas skør og fuld af påfund, at man virkelig kunne tro, at han var sindssyg. Den ledsagende musik understøttede skuespillerne rigtig godt.

Stykket varede ca. 1 time og herefter sluttede vi af med en dejlig cafe latte på Lyngby Hovedgade. Vejret var fantastisk. Man kunne sidde ude i bare en skjorte til kl. 22:00, og da jeg cyklede hjem fra Rasmine kl. 23:00, var det stadig ikke nødvendigt at tage en trøje på. Vi havde paraplyer med, men dem blev der heldigvis ikke brug for.

14 Svar
 1. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Inge

  Ja for Søren, det er en alvorlig brist, især når I bor så tæt på. I skal sætte en hel dag af, hvis I vil opleve alt det, der er at opleve. Man kan snildt tage en madpakke og koldt vand med, for der er flere steder opsat borde, hvor man kan stille sult og tørst.

  Ja det var en rigtig dejlig dag.

 2. Inge
  Inge siger:

  Det er en alvorlig brist i min opdragelse, at jeg aldrig har været på Frilandsmuseet. Jeg har været i den gamle by i Århus og på Hjerl Hede, nu må Frilandsmuseet da også snart komme med på listen.. 🙂

  I har haft en skøn og oplevelsesrig dag, kan jeg læse.. Dejligt.

 3. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Det lyder som en rigtig skøn og oplevelsesrig dag. Jeg har aldrig været på Frilandsmuseet, så det ryger på listen. Dog har jeg besøgt Hjerl Hede, som er et meget overskueligt frilandsmuseum. Man kan ikke bruge en hel dag der, med mindre man går meget i detaljen. Den gamle by i Århus har jeg også besøgt, men det var på en meget kold vinterdag, og det begrænsede opholdets længe og besøgets kvalitet en hel del. Jeg er også fascineret af den del af fortiden, som jeg svagt kan huske. Jeg tror, det er en del af tiltrækningen ved sådan noget som “Matador”, som jeg kan se igen og igen uden at blive træt af det.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Det er nemlig præcis hvad dagen var: skøn og oplevelsesrig.

   Du må bestemt have Frilandsmuseet på din liste, og du skal afsætte en hel dag til at være der, for der er virkelig meget at se; og når man bliver træt af at se på gamle huse, kan man nyde de smukke arealer, som museet ligger i, eller man kan smutte en tur ned på Brede Værk. Brede Værk er noget jeg specielt har forkærlighed for, da min fars slægt er derfra i generationer.

   Det er virkelig mange år siden jeg har været i Den Gamle By i Aarhus, men jeg vil gerne komme der igen.

   Du har ret i det med Matador og fortiden. Det er den nære historie, vi kan dvæle med og pludselig selv bliver en del af. Jeg synes det er så fascinerede at se ting, som jeg husker fra mine bedsteforældre.

 4. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Madonna

  Ja, det er som at få ‘kød’ på anerne. Det er desværre mange, mange år siden jeg sidst har været i Den Gamle By i Aarhus.

  Jep, det er utrolig dejligt atter at have fundet melodien.

 5. Madonna
  Madonna siger:

  Frilandsmuset er ligesom Den Gamle By i Aarhus et glimrende supplement til slægtsforskningen, og det lyder som en dejlig dag….:-)

  Og du atter har fundet melodien, er utroligt positivt.;-)

 6. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Ellen

  Ja du har ret i, at man kan blive ved med at besøge museet også selv om der ikke sker noget nyt. I hvert fald er det et sted, jeg holder meget af at komme. Det er så stort, at man stort set kan gå i fred, og det nyder jeg meget.

  Ja det er rigtigt, at de har god plads. Der er jo store åbne stykker, hvor der sagtens kunne udbygges.

 7. Pia
  Pia siger:

  Frilandsmuseet er et dejligt sted og vi skal også altid ud og besøge Andelslandsbyen 🙂
  Nu har vi også fået en smule vand, men det er stadig lige lummert, så nu kæmper vi med myggene 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Pia

   Andelsbyen er et rigtig dejligt sted, og der er det som selv at komme på museum. Jeg mindes altid mormor og morfar, når jeg er der.

   Dejligt at I har fået lidt vand – det savner jeg her i Hvidovre, men mon ikke det kommer snart. Så skal det bare også ledsages af de høje sommertemperaturer bagefter 😎

 8. Ellen
  Ellen siger:

  Frilandsmuseet er et skønt sted og man kan besøge det igen og igen, selv om der ikke sker en pind nyt derude.
  Man kunne håbe på nogle donationer i fremtiden – de har da massser af plads at gøre godt med derude.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.