,

Det var den sommerferie

To uger går alt for hurtigt!

For første gang nogensinde var min arkivtur til Viborg et flop, for jeg fandt slet ikke noget af det jeg kom efter. Jeg skulle finde skifter efter flest muligt af mine direkte aner Nørvang-Tørrild Herred, men en reol var defekt, så arkivets medarbejdere kunne ikke komme ind til “mine” arkivalier.

Jeg havde lidt mere i ærmet: Morfars søsters ophold på “Folkekuranstalten Hald Ege” i 1938 måtte jeg da så kunne finde noget om. Det var imidlertid en privat organisation under Røde Kors og de har ikke pligt til at aflevere, så det vides ikke, om der findes bevarede patientjournaler. Hvis de finde er de under alle omstændigheder ikke i Viborg.

Sidste skud i bøssen: Mormors søsters mand døde på “Vejle Fjord Sanatorium” i 1945. Her var afleveret arkivalier, men registraturen var tom fra 1942 og frem.

Jeg fandt lidt småting her og der, men slet ikke hvad jeg kom efter, og den sidste dag jeg havde i Viborg gik jeg end ikke hen på arkivet, for jeg havde ikke noget at lede efter. I stedet fik jeg for første gang set lidt af byen og den smukke domkirke med Joakim Skovgaards fresco-malerier. Det er første gang, jeg har været så uheldig med et arkivbesøg, men en gang skal selvfølgelig være den første.

Der var helt anderledes pletskud på Vestjyllands Højskole i Velling ved Ringkøbing, hvor jeg var på “Med dine drømme som vejviser” ved Brita Haugen. Jeg kan som regel slet ikke huske, hvad jeg drømmer, jeg kan ikke tegne en tændstikmand og danse kan jeg heller ikke – og man skulle det hele, så jeg har i den grad udfordret mig selv. Den kvinde er formidabel til at lede en proces, hvor selv jeg pludselig både drømmer, maler og danser! Brita Haugen underviser ud fra C. G. Jungs principper og pludselig kommer jeg hjem og ved lidt om “det kollektive ubevidste” og andre ret abstrakte begreber, som er virkelig langt fra min hverdag.

At begynde at drømme og at arbejde med drømmene er at få kontakt til sin underbevidsthed og til myter og ritualer, og jeg må sige, at jeg er så begejstret for hele dette – hidtil ukendte – univers, at jeg har lyst til at tilmelde mig Brita Haugens uddannelse “Myte – Dans -Ritual”. Jeg kender stort set ikke til myter, men jeg kan godt se sammenhængen til mit eget liv og til min egen indre kraft i det vi har fået præsenteret i ugen, der gik. Det har alt sammen givet lysten til at arbejde videre. Indtil videre har jeg besluttet at prøve at være åben overfor det underbevidste ved i det mindste at skrive drømmene ned – og der ligger allerede en notesbog ved sengen.

Jeg synes kort sagt, at jeg er blevet beriget af at tage på højskole – helt i Grundtvigs ånd. Nu venter hverdagen, og jeg synes måske nok, at ferien er gået lidt hurtigt, men det gør ikke så meget, for der venter en uge i Grækenland sidst i september.

7 Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Kære Ellen

   Ja tak jeg er OK, men har haft taget et lille dyk ned – og inspirationen til at få skrevet mangler lige p.t.; jeg synes ikke, jeg oplever det ringeste, der kan komme en blogpost ud af.

 1. Michael Grove - Grove Media
  Michael Grove - Grove Media siger:

  Hej Hanne

  Det var godt at du fik noget ud af dig ophold på højskolen. Så fik du ret i at det blev godt 🙂

  Tak for en hyggelig aften forresten!

  – Michael

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   Hej Michael

   Ja det var så skønt på højskolen; præcis så godt som forventet!
   Selv tak for den hyggelige aften. Det er altid dejligt at få sat ansigt på et menneske, man har kommunikeret meget med.

   Hilsen
   Hanne

 2. Ellen
  Ellen siger:

  Du skal jo snart til Afrika, og så er det sikkert perfekt at kunne vise dem rituelle danse fra dit hjemland 😉
  Umiddelbart lyder overskriften lidt for ‘fjern’ til mig, men en person som Brita Haugen kunne jeg derimod, efter din beskrivelse af hende, snildt forestille mig vække ting til live i én, som man ikke anede eksisterede. Det var vist det, der skete for dig?
  Og man skal prøve noget nyt en gang imellem – ellers lærer man jo ikke noget…

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen – du har ret i, at det netop var det, der skete. Jeg går rundt og tænker, at hele det ubevidste drømmeland jo har været der hele tiden; jeg har bare ikke været opmærksom på det. Jeg synes, det er så fantastisk at møde et menneske, der kan få alting til at gå op i en højere enhed, og det kan Brita Haugen virkelig.

   “Rituelle danse fra mit hjemland” ti hi, der vil ikke være en Tanzanianer tilbage; de vil alle være døde af grin 🙂

 3. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Rasmine – jeg har det også selv sådan, at nogle af elementerne tiltaler mig mere end andre, og fx er jeg lidt “bange” for den rituelle dans. Jeg talte lidt med Brita om, hvorvidt det alligevel er muligt at deltage, og det mente hun ikke var noget problem. Men du kunne jo starte med et af hendes sommerkurser på højskolen, så du kan få fornemmelsen af, hvordan hun/vi arbejder. Sidste år var jeg på “Fortæl dit liv” og det var også helt fantastisk!

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.