Stigende begejstring for ChatGPT

Stigende begejstring for ChatGPT

Kunstig intelligens (AI) er ikke dumt

Stigende begejstring for ChatGPT

Tidligere har jeg skrevet en kritisk artikel om ChatGPT. Jeg står selvfølgelig ved, hvad jeg skrev i marts måned, men siden har jeg udforsket ChatGPT yderligere, og kan nu se, at der er områder, hvor det fungerer fantastisk. Det sparer masser af tid med Google, hvis man stiller fx medicinske eller teknologiske spørgsmål.

Eksempelvis sad jeg lige nu og undrede mig over, hvorfor koblingen mellem min Synology NAS og Dropbox tilsyneladende ikke var intakt. Så jeg bad ChatGPT om hjælp i stedet for at gå i gang med Google. ChatGPT svarede på sekunder følgende:

Stigende begejstring for ChatGPT

Det er jo langt lettere og meget hurtigere end at arbejde med Google. Jeg har testet svaret, og det er korrekt. Nu fungerer koblingen mellem NAS og Dropbox, helt som den skal. Man skal bare stille de rigtige spørgsmål.

Hvilke data rummer ChatGPT?

De primære træningsdata til ChatGPT blev indsamlet af OpenAI i 2020.

Som en AI-baseret sprogmodel indeholder ChatGPT store mængder sproglig viden og information. ChatGPT er trænet på en enorm mængde tekstdata, herunder bøger, artikler, websider og andre skriftlige materialer på internettet. Disse data giver ChatGPT mulighed for at forstå og generere menneskelignende sprog og besvare spørgsmål og give forslag til løsninger på en lang række emner.

Som en del af sin træning har ChatGPT også lært om grammatik, syntaks, semantik og kontekst. Det betyder, at modellen kan forstå, hvordan ord og sætninger hænger sammen og bruges i forskellige sammenhænge. ChatGPT kan også huske tidligere interaktioner og bruge denne information til at levere mere relevante og præcise svar.

Dialogen med ChatGPT

Især dette er fascinerede:

ChatGPT kan også huske tidligere interaktioner og bruge denne information til at levere mere relevante og præcise svar.

Det vil sige, at hvis jeg ikke havde fået svar mit spørgsmål om NAS og Dropbox, kunne jeg have spurgt yderligere til problemstillingen i samme “tråd”. Det kunne være, at jeg gerne ville vide mere om “appens avancerede indstillinger”, som den har fortalt om, så kunne jeg have spurgt til dem.

Herunder kommer svaret:

Stigende begejstring for ChatGPT

Robotten har ret igen.

Spørgsmål og svar gemmes automatisk

En yderligere fordel er, at man kan gemme sine “tråde”, det sker faktisk automatisk. Så det er let at finde sine gamle spørgsmål og svar frem igen. Jo mere jeg bruger robotten, jo mere respekt får jeg for den. Det er altså smart.

Kan AI øge retfærdigheden?

I min første artikel kom jeg med en række eksempler på, hvad man ikke kan bruge robotten til. Og jeg mener fortsat ikke, at robotten er anvendelig til at træffe afgørelser med et juridisk indhold.

På den anden side set: Hvis vi nu fastholder Alf Ross’ definition på retfærdighed, som er, at “de lige tilfælde behandles ens”, og hvis robotten tilføres store mængder af afgørelser, vil den være hurtigere og mere præcis end et menneske.

Den vil på et splitsekund kunne finde gamle afgørelser, der matcher den nye problemstilling fuldkommen, og så bliver afgørelsen pr. automatik “retfærdig”. Resultaterne skal naturligvis gennemgås af et menneske, inden afgørelsen sendes til borgeren, men sandsynligheden, for at den er “retfærdig”, er stor.


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

5 Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Det må du helt bestemt. Jeg er efter en måneds brug og “leg”, kombineret med lidt nyttige emner, vendt fra meget kritisk til temmelig positiv.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] havde taget lang tid at Google de tilsvarende resultater. ChatGPT svarede på sekunder. Jeg er er fascineret af Artificial Intelligence (AI), der er meget bedre til at svare, end jeg havde været til at spørge med […]

 2. […] Lige nu ser det ud til, at vi bare venter på endnu mere Artificial Intelligence (AI) ad modum ChatGPT. Jeg er fascineret uden dog at være helt ukritisk. […]

 3. […] “Artificial intelligence” (AI), det vil sige kunstig intelligens, og automatisering har allerede ændret visse brancher, og det forventes at fortsætte med at påvirke arbejdsmarkedet i fremtiden. Mens nogle job kan blive overflødige, vil nye job opstå, og teknologien kan hjælpe med at optimere og automatisere rutineopgaver, så medarbejderne kan fokusere på mere komplekse og kreative opgaver. […]

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.