, ,

Sprog: Sprogdatabasen vokser

Sprog: Sprogdatabasen vokser

“Learning by doing”

Sprog: Sprogdatabasen vokser

“Learning by doing” er ikke det bedste at skrive, når man advokerer for at bruge danske ord (og “advokere” er jo så dejligt latin, sig det bare), når det kan lade sig gøre, men jeg kan ikke lige finde på andet, det skulle da lige være noget i retning af “Vi lægger sporene, mens vi kører”, men det er på djøfernes liste over hadeord og -udtryk, som jeg tilslutter mig.

Jeg er simpelthen begyndt fra en ende af med at opsamle alle de “sprogforbistringer”, jeg har udgivet gennem flere år. Foreløbig er der 330 sprogforbistringer i databasen, der kan ses her og jeg er tilbage i april måned 2018.

Der vil blive mulighed for at vælge en kategori, og så kan man slå op og se de nyeste øverst. Lige nu ved jeg ikke, hvorfor datoen under “Tilføjet” er den 23. august, når der i den bagvedliggende tabel, står den 24. august. Der er kun en mulighed, og det er, at datoen kommer fra den anden tabel, som rummer kategorierne.

Jeg kan godt trylle med databaser og kommaseparerede filer, jeg kan (fra gamle dage) noget HTML, men jeg kan ikke forespørgselssproget SQL, som man bruger til at hente informationerne ud af databasen med. Så det er noget af en læreproces, men det er sjovt. Jeg lægger sporene, mens jeg kører … Et lille trin ad gangen, og det går langsomt fremad. Heldigvis har jeg nogen at spørge, inden frustrationerne over “det virker stadig ikke”, og Google er slidt ned til sokkeholderne, bliver for store.

Kategoriseringen er ikke nem

Det er ikke let at kategorisere posterne. Dybest set kunne minimum 90 pct. af dem ligge i kategorien “Korrektur”, “Sjusk” eller “Stavekontrol”, men det er jo ikke sjovt. Stavning eller kaos.

Adskillige poster kunne ligge i mange kategorier (men det kan jeg ikke finde ud af at få vist), så jeg vælger i stedet kategori ud fra princippet om “Den største synder”. Et eksempel: Når Psykiatrifonden, der er professionel, skriver “Vi lægger vægt på åbenhed omkring håndtering og beskyttelse af personoplysninger”, er der mulighed for både kategorien “Professionel” og kategorien “Irriterende”. Den største synder er, efter min mening, at en professionel skriver sådan vrøvl.

Lige nu har jeg 19 kategorier, og hvis der skal være nogen mening i det, skal der ikke komme flere til – men når jeg er 4½ år tilbage, er behovet nok dækket.

Anglicisme
Apostrof + s
Ingen kategori
Ingen mening
Irriterende
Komma
Korrektur
Lydskrift
Mellemrum
Nutids-r
Orddeling
Pleonasme
Præsens part.
Professionelle
Sære udtryk
Sjusk
Stavekontrol
Svære ord
Telefonen
Undersættelse

Kendt siden

Det er desværre ikke ret mange forbistringer, jeg kan sætte et årstal på. Jeg bruger DDOs angivelse, men det kræver selvfølgelig, at jeg får idéen til at slå dem op. Det er nok mest faste udtryk, man kan sætte årstal på. Hvis du kan sætte årstal på nogle stykker, vil det bare være dejligt.

Et par billeder

På min vej gennem de gamle poster, er jeg faldet over et par billeder, jeg selv godt kan lide. Dem får du her:

 

Dette er kategorien “Sjusk”:

 

 

PayPal burde have råd til korrektur. Ændringer træder altså ikke “i kræft”:

Sprog: Sprogdatabasen vokser

Forbavsende mange af eksemplerne i kategorien “Professionelle” stammer fra Danmarks Radio:

 

Sprog: Sprogdatabasen vokser