,

PFAS er vores egen skyld

PFAS er vores egen skyld

Regntøj og gryder med teflon

PFAS er vores egen skyld

PFAS er vores egen skyld

Lige nu bliver der fundet PFAS flere og flere steder. Senest er de økologiske æg kommet til, fordi der er FPAS i fiskemelet, man fodrer hønsene med. Børn mellem fire og ni år må højst spise 2½ økologisk æggeblomme om ugen.

Problemet er, at det er vore egen skyld – men vi var i god tro, der er laveste trin på culpa-stigen (hvor culpa betyder skyld); vi var ikke engang simpelt uagtsomme.

Vi ville have vandafvisende regntøj, potter og pander med teflon, vandafvisende maling og meget andet, der var vand- og fedtskyende og let at gøre rent.

Nu sidder vi med smerten, for stoffet dukker op stort set alle de steder, Fødevarestyrelsen undersøger for det: I havskummet, på markerne og nu i de økologiske æg (og sådanne køber jeg altid). Hvad bliver det næste?

Man skal ikke bilde sig ind, at PFAS bliver nemt at komme af med, for det bruges rigtig mange steder. Vi har at gøre med et meget omfangsrigt problem, som vi først nu begynder at kende omfanget og alvorsgraden af. Men et fælles EU-forbud er et vigtigt skridt. Det er ét af de initiativer, der skal til for at inddæmme og på sigt fjerne kilderne til forureningen, så vi trygt kan drikke vores vand og spise vores kød, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Kilde: Miljøministeriets hjemmeside.

Miljøministeren vil i næste uge indkalde alle Folketingets partier til drøftelse, så det er alvorligt. Der tales om en national handlingsplan. For mange fylder kampen om store bededag imidlertid mere. Den er nemlig lettere at forstå. Kan man forestille sig en underskriftsindsamling med mere end 400.000 underskrifter mod brugen af PFAS (fluorstoffer)? Nej, vel!

Danmark og fire andre lande er klar med forslag til EU-forbud mod PFAS. Udkastet, der er sendt til EUs Kemikalieagentur, bliver præsenteret i Bruxelles d. 7. februar.

Hvad sker der med vores klima?

Nu er det PFAS (Der findes ca. 12.000 forskellige slags PFAS-stoffer), før jul var nyheden, at mere end halvdelen af drikkevandsboringerne er forurenede. Mange kommuner har søgt om at få andel i en statslig pulje på 150 millioner til at bygge diger, fordi vandstanden stiger som følge af klimaforandringer. Dragør Kommune var kun tre centimeter fra at blive oversvømmet, da der senest var en alvorlig storm. Der er helt sikkert mere, end jeg lige kan komme i tanke om.

Det er alvorligt, men det bliver ikke taget videre alvorligt af befolkningen. Myndighederne gør, hvad de kan. Mange af os tænker måske, at det ikke for alvor vil gå galt i vores levetid, men det vil det! Truslen rykker tættere og tættere på.

Vi bliver opfordrede til at købe el-biler, fordi el er mindre forurenende end fossile brændstoffer. Problemet er, at både fremstillingen og bortskaffelsen af batterierne er vanvittigt miljøbelastende. Jeg har flere gange overvejet, om man indtænker den samlede livscyklus, når man opfordrer til at købe el-biler. Det man da gøre, for ellers er det helt Anders And, men jeg er ikke sikker på, at det sker.

Vores computere

Min leverandør af computere, reparationer, “dimser” mv. hedder GladTeknik. Der er flere årsager til, at jeg har valgt dem. En af dem er deres klare miljøprofil.

Mange mennesker smider bare computeren ud, når den bliver gammel og langsom, og så går de ned og køber en ny. Hvis man kender en dygtig reparatør, er det slet ikke nødvendigt. En sådan vil kunne reparere ned på komponentniveau eller blot udskifte de dele, der er blevet slidt med årene. Måske skal der bare en indvendig rensning til evt. kombineret med en ny omgang kølepasta. Så kan computeren køre mange år endnu. Det er godt for forbrugeren, hans/hendes pengepung og ikke mindst miljøet.

GladTeknik skriver blandt andet

Hos GladTeknik tænker vi meget over miljøet og opfordrer alle til at prøve at få repareret deres computer i stedet for blot at købe ny. Hvorfor? spørger du måske? Det er der flere årsager til. Produktionen af computere kræver enormt mange ressourcer og udleder omkring 250 kg. CO2 pr. computer og kræver ca. 1,5 kg. råstoffer. Det er altså en meget tung post i klimaregnskabet.

Derudover kan du ved at få repareret din computer i langt de fleste tilfælde fordoble dens levetid. Ofte er det små ting, som blot skal repareres eller udskiftes, før din computer kan leve videre. Du sparer dermed både dit CO2 forbrug, men højest sandsynligt også en del penge ved at få repareret din computer frem for at købe en helt ny (med forbehold for reparationens omfang).

Energikilder

“Hvad skal væk? Barsebäck”. Sådan sagde vi i min ungdom, for værket lå kun 20 km. fra København, og vi var bange for et uheld. Angsten blev cementeret i april 1986 i forbindelse med ulykken på Tjernobylværket.

Nu taler mange stærke kræfter for at indføre atomkraft i Danmark; argumentet er, at det er den sikreste og reneste energikilde, og at der er sket en voldsom udvikling de seneste 35 år. Selv vil jeg nu altid være bange for affaldet. Hvor skal vi gøre af det?

Jeg fandt følgende med Google. Desværre kan jeg ikke finde kilden, så det kan også være det rene Anders And.

Behandler man ikke det brugte brændsel overhovedet, tager det 250.000 år, før giftigheden er på niveau med det naturlige uran. Genbehandler man brændslet, som man gør i Frankrig, og trækker uran og plutonium ud, så det kan genbruges i en klassisk atomreaktor, går der “kun” 10.000 år.


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder og ikke på Facebook. Jeg svarer dig også relation til artiklen og ikke på Facebook. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

9 Svar
 1. Charlotte
  Charlotte siger:

  Tak for at fortælle om GladTeknik. Min computer er gammel, og jeg går og frygter for at den står af. Den kan nemlig Windows 97, og det er der flere af de programmer, jeg hele tiden bruger, der også kun kan. Hvis den bryder sammen, må den og jeg på togtur til København.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Charlotte

   Velbekomme. Jeg ved, at Mathias og alle hans folk vil tage imod dig med glæde. Jeg linker i min “footer” (bundteksten) kun til virksomheder, jeg mener, jeg virkelig kan stole på. Så det er skam en stor ære at blive optaget der … (jeg er trods alt ikke uden selvironi).

   Nu skal jeg jo på ingen måde gøre mig klog på GladTekniks arbejde, men jeg kan ikke lade være at tænke: De kan hjælpe dig med at komme ind i nutiden til Windows 10 eller til Windows 11, men de kan nok ikke hjælpe dig med at få dine programmer til at spille med en langt nyere version af Windows.

   Hvis det, du mener, er, at du ønsker at forblive på Windows 97 (for fortsat at kunne bruge dine programmer), kan de sikkert godt hjælpe dig med at reparere din PC ned på komponentniveau, uagtet din PC er af en lidt “forhistorisk” årgang. Men har du overvejet at kontrollere, om ikke dine programmer findes i nutidige udgaver? Hvis ikke: Har du så overvejet, om der findes erstatninger for dem?

   Et styresystem, der er fra 1997, er voldsomt forældet og udsat for alskens trusler, fordi det er snart 30 år siden, det udkom. Du udsætter dig selv for en alvorlig sikkerhedsrisiko.

   • Charlotte
    Charlotte siger:

    Ja, det er ikke mig, der ikke kan, det er mine gamle dtp-programmer. Og nogen af dem er totalt uduelige i deres moderne udgaver. For øvrigt så er resten af familien opdateret og jeg kan sagtens bruge derees Win 10 og 11 computere (og smartPhones også).
    Jeg har gjort hele rejsen med fra programmer på kasettebånd, så der skal mere til at tage pippet fra mig end det – WordPress for eksempel! Jeg har i skuffelse over Blogger prøvet hele to gange og endt med at slette det hele igen i bar frustration. Blogger har så lært mig HTML med deres senest opdaternínger, men WP, nej det “taler” jeg ikke, så hellere gotisk håndskrift – apropos ulæseligheder.
    Og så er jeg altså ikke meget for alt det der visulle hejs på moderne WIndows og tekstbehandling og programmer i det hele taget. Hvad er der lige galt med ORD!
    Jeg ved det der med sikkerhedsrisikoen,og tager paranoia-backups meget hyppigt, og så tror jeg at vores husstands firewall klarer det meste.
    Men når min computer bryder sammen er det troldmændene i GladTeknik, jeg skal tale med, helt klart.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Charlotte

     Jubiii – tusind tak, så er vi to ord-mennesker i Danmark (evt. i verden?). Jeg fatter heller ikke, hvorfor nogle falder i svime over, at Windows’ standardikoner nu har fået afrundede hjørner (Win 11), eller at man i et givent program selv kan vælge farver … I min verden er den slags så inderligt ligegyldigt. Jeg har fokus på de resultater, man/jeg kan skabe.

     Er det WordPress.com eller WordPress.org du er uvenner med? Jeg har brugt sidstnævnte i jeg ved ikke hvor mange år. Måske vil du have en hånd?

     God tur til mine venner hos GladTeknik. De kan bare det der.

     • Charlotte
      Charlotte siger:

      Jeg kan ærligt talt ikke huske, hvilken afdeling af WordPress, jeg kæmpede med. Den, hvor man kan oprette en gratis blog. Men det endte altid med at se ud som noget rædsomt rod med forskellige fonte, skriftstørrelser og linjeafstande, hvor jeg ikke synes, de burde være osv. så til sidst opgav jeg.
      Og efter at have lært mig selv HTML til husbehov, bliver jeg hos Blogger, hvor jeg nu har været i 11 år. Så tak for tilbuddet, men nej tak (foreløbigt i hvert fald).

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Leon

   Velkommen her. Tak for din kommentar, der lige skulle godkendes, da det er første gang, du kommenterer på min side (spamhensyn). Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Jeg har også tidligere hørt det om salt, der reducerer risikoen (jeg har en ven, der er ingeniør), og jeg er klar over, at min frygt måske er forældet. Jeg kan bare ikke slippe den; for mig vil der altid være et større og mere sikkert potentiale i vind- og solenergi.

   Herudover kunne vi skrue ned for vores uhæmmede lyst til at købe nye forbrugsvarer og i stedet at købe kvalitet, der kan repareres. Det har jeg udbredt mig om i dag: https://stegemueller.dk/opgoer-med-brug-og-smid-vaek/

   Vh.
   Stegemüller

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Der findes 12.000 forskellige fluorstoffer, der samlet kaldes PFAS. Det findes i drikkevandsboringer, der må lukkes (hver anden drikkevandsboring er forurenet af PFAS eller noget andet), det findes i havskummet, det findes i regnvandet osv. Uanset hvor forskere og Miljøstyrelsen leder, finder de PFAS. […]

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.