,

Pension

Overblik

TV Avisen havde i aftes et godt indslag, der handlede om, at mange mennesker slet ikke har styr på deres pensioner. Jeg må med skam melde, at jeg, indtil for et par timer siden, var en af dem. Derfor var der et rådgivningsfirma, der rejste rundt til arbejdspladser, og rådgav “on site”. I indslaget blev også hjemmesiden pensionsinfo.dk omtalt. Den har jeg herefter studeret i flere omgange. Dens styrke er, at den samler alle pensionerne et sted, og laver én samlet beregning, hvorfor der fx kan tages hensyn til diverse modregninger ordningerne imellem.

65 eller 68? Om 12 eller 15 år?

Jeg bliver nødt til at fortsætte på arbejdsmarkedet, til jeg er 68, for hvis jeg går som 65-årig, bliver ydelsen fra min pensionskasse (JØP) stort set halveret, og jeg kan næppe leve af resten. Det er formentlig helt uproblematisk at blive hængende så længe, hvis jeg også til den tid kun arbejder 15 timer pr. uge.

Samtidig er det gået op for mig, at min invalidepension fra JØP stopper, når jeg er 65. Altså opstår der et slip på tre år. Det ser alt andet end godt ud.

Pensionsrådgivning?

Selvom det forekommer banalt og ligefremt, kan jeg ikke lade være at tænke på, at der måske findes muligheder, som jeg bare ikke kender til. Jeg vil derfor købe mig til noget pensionsrådgivning. Det bør ikke blive særlig dyrt, da sagen vel er oplagt for en professionel?

Forbrugerrådet har en fin artikel om, hvad man skal være opmærksom på, når man vælger en rådgiver. De skal være uafhængige og uvildige. Hvis de skriver sådan på deres hjemmeside, er de godkendt af Finanstilsynet.

Finanstilsynet tjekker desuden, at rådgivere, der kalder sig uafhængige eller uvildige, rent faktisk er det. Manden nede i banken er i hvert fald ikke uvildig, for han får provision af at sælge pensioner. Adskillige andre firmaer er heller ikke uvildige.

Find en uafhængig rådgiver, der passer til dine behov

Uafhængig økonomisk og finansiel rådgivning fokuserer på, hvad der er bedst for dig, fordi rådgiveren ikke får provision eller anden belønning for at sælge dig bestemte produkter. Kilde: Forbrugerrådet.

Google

Jeg gik i gang med søgning på termerne: “uafhængige finansielle rådgivere”, og fandt plancap, der tilbyder gratis at sende opgaven i udbud og at  indhente de tre bedste tilbud. Tilbuddene er uforpligtende. Så nu har jeg udfyldt formularen og er spændt på, hvad der sker, og hvornår det sker. Og ikke mindst hvad der kan gøres.

4 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Pension er en jungle. Det kan være svært at få overblik over, hvad man får udbetalt, for det er fremskrevne beløb under forudsætning af et givet afkast, og helt broget bliver det, hvis man ikke vil “tage hul#, straks man går på pension. Så er der også lige det med, hvad der modregnes i folkepensionens pensionstillæg og med hvor meget. Nå ja, og så laver de lige om på nogle regler, så man kan starte forfra med at regne.
  Jeg har gjort en ihærdig indsats, men har slået mig til tåls med, at budgettet for pensionisttilværelsen for nuværende ikke bliver bedre end et groft estimat. Jeg er glad for, at vi for nogle år siden sadlede om, skar pensionsbetalingen ned til et minimum og sparede differencen op i frie midler. Frie midler skal de grådige politikere nok holde nallerne fra, mens penge, der er “låst” i en pensionskasse, kan friste dem over evne.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Uha så langt som du har tænkt, er jeg slet ikke nået, for jeg føler virkelig ikke, at jeg er kompetent til det. Jeg kan se på den forventede udbetaling og dividere med 12. Længere rækker evnerne ikke.

   Nu leder jeg så efter en uvildig rådgivning, og jeg vil, efter råd fra en tidligere kollega, også bede JØP om en gennemgang. De har jo den fordel, at de er gratis. Det andet er vist halvpebret. Jeg har hele tiden regnet med, at alderspensionen ville ligge i halen af invalidepensionen, men der har jeg gjort regning uden vært. Jeg har sikkert ikke hørt efter i timen i blot og bar begejstring over, at de ville give mig invalidepensionen.

   Det med modregning i folkepensionens pensionstillæg synes jeg egl., pensionsinfo. klarer meget fint, mm. jeg kigger et forkert sted. Min indbetaling til pensionskassen er nu på ca. 47 kr. om måneden…, så dem kan jeg godt se bort fra. Det bliver jo ikke til mere, når jeg kun får løn for en time pr. uge. Der er altså nogle ting ved den ordning, jeg ikke bryder mig så meget om, og som jeg ikke gennemskuede, da jeg straks sagde ja til konstruktionen.

   Et andet eksempel er jo ferien: Jeg få feriedage/penge som en andel af arbejdsgiverens lønudbetaling. Da den er mikroskopisk, er ferien det også. Havde jeg gennemskuet disse forhold på forhånd, kan det være, jeg havde haft behov for en nærmere drøftelse! Jeg var jo bare glad for at få en kontrakt – lidt bondefanget føler jeg mig dog.

 2. Anette
  Anette siger:

  Bør også få styr på min. … tager lige revurdering først… så må vi tage dette… der så meget der skal ordnes akut at mine skp næsten aldrig når at hjælpe med dagligdagen…. og slet ikke fremadrettede ting

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Anette

   Jeg kender det godt: Hvis man ikke har det så godt, er det umuligt, at tage fat på noget, der indtræffer om 12 – 15 år. Selv har jeg faktisk følelsen af, at mit liv gik i stå for tre år siden, og at det først er nu, jeg kan tage ordentligt hånd om det igen. Det er en møjsommelig proces.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.