Partitionerne

Ubuntu

Partitionerne, der blev væk

Jeg har heldigvis min iPad at skrive på og kommunikere med omverdenen med. Uden den ville jeg være ilde stedt, for det er nemlig lykkedes mig at smadre min elskede PC fuldstændig. Den kan ingenting, og der er kun sort skærm. Jeg tror, jeg har lavet fuldstændig kuk i partitionerne.

Forhistorien

Jeg vil gerne lære Linux Mint eller Ubuntu og legede lidt med det i en Virtuel Box, men der kommer man jo ikke til at bruge det “i virkeligheden”. Det er og bliver leg, så jeg ville gerne videre og besluttede derfor at installere Linux Mint som dual boot – altså ved siden af Windows.

Jeg lavede plads på den rigtige partition – 97,66 GB – og var klar til at installere der. Under installationen kom der en meddelelse vedrørende partitionerne, jeg ikke forstod, men jeg store idiot kørte videre. Det kom der ikke en installation af Linux Mint ud af. Tværtimod var mit Windows-skrivebord tømt for indhold, hvilket altid er et dårligt tegn.

Da det nu alligevel var gået galt, besluttede jeg at gå all in med Linux Mint og installere det på Windows´plads. Det gik heller ikke. Der kom adskillige meddelelser vedrørende partitionerne, men jeg forstod dem ikke. Og i hvert fald kom der ingen installation ud af det.

Status

Jeg har ingen PC og går og er så bekymret for, om der er sket noget med mine dokumenter og billeder, men de ligger altså på et særskilt drev. Men jeg vil se dem, før jeg tør tro, de er uskadte.

Jeg synes installationsprocessen er langt fra brugervenlig. Jeg har installeret tusindvis af programmer, så det burde ikke være så svært. Jeg fik aldrig præsenteret det afsatte 97,66 GB plads til Linux Mint. Der står nogle andre tal, men hvis man ‘bare’ er bruger, siger de ikke en ret meget, og når de ikke gør det, ved man ikke, hvor man skal installere.

Jeg føler mig som en kæmpe idiot, men synes på den anden side ikke, jeg kunne have gjort det bedre. Nu står jeg bare med en super PC, der intet kan.

Løsning

Jeg har ringet efter en tekniker, der kommer på tirsdag, så må vi se, om han kan redde stumperne. Og ellers må vi starte forfra, og det skal være som dual. boot, for jeg vil stadig gerne have Linux Mint.

8 Svar
 1. Jonas Rye
  Jonas Rye siger:

  Fedt at du nu har fået det til at virke! Mit råd er at gå fuldt ombord i Linux og specielt en af de populære distributioner så finder du hurtigt ud af hvor meget bedre linux er 😉
  Det er selvfølgelig kun hvis du ikke har bruger noget specielt software på windows du ikke kan leve uden, så tager det tid at finde noget nyt, ellers så go for it!
  Jeg tog på et tidspunkt et kursus i linux systemadministration og hvis du kunne tænke dig noterne siger du bare til 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jonas

   Ja jeg er også så glad. Selvfølgelig havde jeg helst klaret ærterne selv, men sådan blev det så ikke denne gang. Jeg er bedre til at lave websites 🙂

   Jeg skal have fundet frem til et slægtsforskningsprogram, der kan afløse mit kære Legacy, men jeg er ikke engang gået i gang med at lede endnu.

   Tusind tak for dit tilbud om noterne, men mon ikke de er alt for svære, når man først lige har åbnet æsken og bare sidder og undrer sig over, hvorfor der ikke kommer lyd ud af højtaleren længere?

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Hvis Linux Mint-installationen går, som den skal, er det supernemt og hurtigt overstået. Men det er altså ikke kompatibelt med alt. Jeg har prøvet at have det på en seperat partition og køre dual boot, og før eller siden vil der opstå en eller anden situation, der gør, at man synes, det er træls. Fx, man finder ud af af, at man gerne ville have Linux partitionen større, det kan lade sig gøre, men det er en proces under hvilken ting og sager kan gå galt. Eller man vil gerne have ændret boot-rækkefølgen, igen, det burde være relativt simpelt, men det er et trin, hvor jeg har oplevet grus i maskineriet.

  Jeg har haft mest glæde af at bruge det på gamle PCer, der ellers ikke ville blive brugt. Jeg er også ude over den tid, hvor jeg ville eksperimentere med mine værktøjer. Jeg skal ikke eksperimentere med min Windows laptop og min iPad. Men da vi, pr. mandens regler, ikke smider noget ud, kan jeg altid finde en gammel maskine, hvis jeg skulle få lyst til at eksperimentere igen.

  Nå, men med lidt hjælp får du vel gang i skidtet igen. Kan du ikke finde en gammel laptop til en billig penge og så lege med den? Det dur jo ikke, at du ødelægger din PC, dertil er den alt for vigtig for dig. På den anden side er det sjovt og udviklende at checke, hvad der findes af andre muligheder, når det kommer til styresystemer. Linux har meget kørende for sig. Bare det, at det er gratis og at man kan få alle mulige programmer til det til samme pris, samt at det kan genoplive nærmest forhistoriske PCer er jo store fortrin.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Jeg ville sådan ønske, at jeg havde en gl. laptop i skabet som jeg kunne tage frem i en nødsituation som denne, men det har jeg ikke. Jeg har såmænd tænkt på at købe en brugt hos reburb.dk til kun at lege. Men pdas. er mit formål ikke at lege, det kan jeg gøre i en box, jeg vil bruge Linux som mit primære system og slippe for at betale det ene og det andet og gøre brug af alle de gratis programmer, som du også skriver om.

   Jeg har mange partitioner, men jeg har åbenbart ikke styr på, hvad nogen af dem gør/er til, og installationsprocessen er ikke oplysende. Var det ihvertfald ikke for mig. Måske har jeg sat et flueben forkert, men jeg valgte standard hele vejen, og så burde det ikke kunne gå galt. Jeg forstår det altså slet ikke.

   Jeg er mere end spændt på, hvad han siger på tirsdag.

 3. Eric
  Eric siger:

  Nogle gange savner jeg DOS. Man kunne boote fra en diskette, og det var umuligt at multitaske. Livet var enklere, før Windows blev opfundet 😉

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Du har helt ret. Men alligevel elsker jeg Windows, fordi det er så brugervenligt og intuitivt. Og jeg skulle jo bare lege… 🙂

 4. Jonas Rye
  Jonas Rye siger:

  Kan du ikke redde filerne ved at bruge en live “cd” på usb og så få adgang til filerne? Eller også kan du måske komme ind med via grub? Der må da være en løsning som ikke kræver en teknikker…

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jonas

   Velkommen til min blog og tak for din kommentar, der af spamhensyn lige skulle godkendes først. Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Når jeg prøver at starte op fra USB-pennen, står den længe og “tygger”

   Inden den går i gang med det kommer der lynhurtigt noget med error Ext4/rs (vist nok)

   Jeg ved ikke, hvad grub er (jeg er helt new bede i denne verden) uden at der sker det mindste. Logoet er på skærmen, men det er også det eneste.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.