Borgerret ikke borgerpligt

SV-regering

En valgdag er en festdag

Uanset hvad vi skal stemme til, er det en festdag for demokratiet. Min mor kaldte det altid for en ‘borgerpligt’ at stemme. Jeg kalder det en ‘borgerret’, som det ikke er alle forundt. Vi er priviligerede, at vi kan klippe valgkortet af, tage regnfrakken(!) på og gå ned at stemme til noget så fjernt som Europa-parlamentet eller noget nærmere som Folketinget.

De første erfaringer med demokrati

Da jeg var barn, tog min far mig med i stemmeboksen og forklarede, hvad der skulle ske. Han satte sit kryds, og vi kørte hjem, mens han fortalte, hvorfor det var vigtigt at stemme. Om aftenen så vi hele valgprogrammet fra start til slut, og dengang varede det mange timer. Jeg syntes, det var ret kedeligt, men der var den læring i det, at det var vigtigt, og den har jeg taget med mig.

Altid stemt

Uanset hvad har jeg altid stemt. Når man bliver spurgt, skal man svare! Engang i min ungdom på kollegiet havde jeg benet i gips på valgdagen, men stemmes skulle der, så det blev en taxa op til Peder Lykkesskolen på Amager og tilbage igen, også selv om pengene var små.

6 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Stemmeslugere spiser stemmeretten med stemmegafler af stemmetal. Bestemt har jeg stemt til europarlanemt, ét kryds only for der er ingen andenstemme.

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Jeg har ikke været afsted endnu, for korpus vil helst være på langs i dag, og jeg har ikke meget lyst til at dingle rundt i landskabet, når jeg er svimmel og utilpas. Jeg ved jo, at min dagsform er stærkt svingende, så jeg burde egentlig have brevstemt for at være sikker på at få det gjort.

  Men, der er stadig nogle timer til kl. 20, så det er da muligt, at jeg får det gjort. Ellers er det jo nok ikke den store forskel, min ene stemme gør på EU-parlamentet. Men det vil ærgre mig, for jeg er enig med dig i, at man bør sætte pris på den kendsgerning, at man har mulighed for at give sit besyv med. Det er er der jo desværre mange, der ikke har. Min mand kunne vist finde på at fragte mig til valgstedet på en sækkevogn. Han har jo ikke stemmeret, så derfor bliver det ekstra vigtigt for ham, at jeg udøver min ret.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Næh egl. har du ret: hvad betyder en lille stemme bland de mange, mange millioner i Europa, men din stemme er vigtig for du trækker i modsat retning af alt det der sker lige nu med neonationalisme og andre usympatiske tiltag og tanker. Og du tænker sikkert noget fornuftigt om klimaet; der skal du også høres. Så I må frem med sækkevognen, hvis du ikke kan stavre selv. I mens fester jeg med et glas vand.

   Det er lidt ærgerligt, at du ikke tænkte på det med at brevstemme, men sådan kan det gå.

   • Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Nå, så fik jeg det overstået. Uden sækkevogn 😉

    Jeg ved, at jeg ville have haft sort samvittighed, hvis jeg ikke havde stemt. Nu behøver jeg i hvert fald ikke have sort samvittighed over _det_ de næste 5 år.

    Det var heller ikke, fordi man kom til at stå i kø. Der var langt flere tilforordnede tilstede end vælgere, men under omstændighederne passede det mig fint. Det er måske en af fordelene ved at være lidt sent ude.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Henny

     Åh det var godt! Så sparer jeg også vandet. 🙂

     Jeg var der vist ca. kl. 12:00 og der var billedet det samme som hos dig. Måske bliver valgdeltagelsen lav?

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.