Parkinsonisme efter lang tids brug af psykofarmaka

Parkinsonisme efter lang tids brug af psykofarmaka

En bivirkning

Parkinsonisme efter lang tids brug af psykofarmaka

I formiddag var jeg en tur på Bispebjerg hos de fineste neurologer i københavnsområdet. Det var min psykiater Kasper Thybo Reff, der havde henvist mig, da vi var nået til randen af hans kernekompetencer. Han havde henvist mig på mistanken om noget sjældent ved navn ‘Dystoni’.

Jeg fik simpelthen sådan en god behandling af en utrolig kompetent og sød ung læge. Hun skal have et UG for sin grundighed og venlighed.

Hun gennemførte alle de tests, jeg allerede har prøvet 20 gange, men hun supplerede med endnu flere, som jeg ikke kendte.

Efter 45 minutter eller en time var hun klar med diagnosen: ‘Parkinsonisme‘, som ikke er Parkinsons sygdom, men en sygdom, der har mange fællestræk hermed. For mig er der fx tale om lidt ‘maskeansigt’, stivhed i led og muskler, langsomhed, rysten (er gået over. Skyldtes det forhøjede stofskifte.), muskelsvaghed, manglende medsving af armene, når jeg går mv.

Som jeg husker det, sagde hun, at det ikke ville udvikle sig – men notatet er endnu ikke kommet på ‘Min Sundhedsplatform’.

Årsagen

Hun spurgte meget til min sygehistorie, som jeg dårligt selv kan huske.

Hun spurgte meget til brugen af psykofarmaka. Jeg havde den første depression i 2003 og blev sat i behandling med noget, der hedder Zyprexa, som vist er ret gængst. Det tog jeg nogle år indtil 2009, hvor jeg vist skiftede til Oleanzapin, men det er jeg usikker på. Hvem går og husker på den slags i så mange år?

Hendes konklusion var klar: Parkinsonismen hænger sammen med 17 år på psykofarmaka.

Næste skridt

 • Psykiateren og farmaceuten skal i fællesskab prøve, om de kan få mig ud af det antipsykotiske stof, der hedder Abilify. Jeg er med på den, men det skal gå langsomt og forsigtigt fremad. Jeg er bange for nye psykoser, hvor jeg igen går langs væggene for at finde ud af, om den musik jeg hører er virkelig eller bare er inde i mit hoved. Det er formentlig dette præparat, der er skyld i mit dobbeltsyn.
 • Jeg skal i gang med at træne, og det kan kun gå for langsomt. Henvisningen er skrevet, og jeg vil gå hos FysioDanmark i Vanløse. P.t. har jeg ikke en muskel. Jeg tør fx ikke sætte/lægge mig ned på gulvet af angst for ikke at kunne komme op igen. Jeg kan heller ikke manøvrere rundt i sengen, sådan som man normalt vil gøre ved at stemme i mod med armene bag kroppen. Jeg kan ikke åbne dåser mv.
 • Rygning …

Post scriptum

Vi aftalte opfølgning om seks måneder, hvor hun så kan afslutte mig, hvis der ikke er ændringer.

4 Svar
 1. Lene
  Lene siger:

  Dejligt at du nu fik en forklaring, som giver mening. Jeg har også tænkt psykofarmaka, som udløser af symptomerne. Men det er jo netop en balancegang, for du skal jo ikke få psykoser.
  Det er godt at du har gode folk omkring dig, som kan hjælpe.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lene

   Ja jeg er meget glad for udredningen og forklaringen. Selv ville jeg aldrig have tænkt på psykofarmaka som udløseren, men jeg er jo heller ikke sundhedsfagligt personale. Resten af det medicin, jeg spiser, burde være okay. Det talte hun i hvert fald ikke om.

   Jeg er meget glad for de gode folk, jeg har omkring mig!

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Jeg fornemmer stor lettelse hos dig efter denne konsultation og diagnose. Tillykke med at have fundet en god neurolog. Jeg var sikker på, at de nok skulle findes!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Du har ret i, at jeg føler stor lettelse over endelig at have fundet en god neurolog, der kunne stille den rette diagnose. På 808 var der en nattevagt, der sagde til mig, at det var psykosomatisk … Nej det var ej. Jeg kan godt kende forskel. Jeg kender min krop så udmærket.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.