Ikke-fund er også resultater. Notér hvad du har forsøgt
Tips til slægtsforskere
Denne artikel rummer små nyttige tips, der kan gøre livet som slægtsforsker nemmere. Måske kan du selv bruge dem?
Indholdsfortegnelse
Ikke-fund er også resultater. Notér hvad du har forsøgt
Jeg bruger en del tid på at finde fx afdøde personer i databasen, simpelthen fordi jeg synes, manglende angivelser er sjusk fra min side. Nu er jeg derfor begyndt helt systematisk at notere, hvad jeg har forsøgt for ikke at lave det samme arbejde igen. Havde jeg dog bare altid gjort det.
I notatfelterne i Legacy er jeg også begyndt at datere noten. Det er af mange årsager praktisk.
Da jeg bruger Salldata og open source-browseren Firefox, er det uhyre nemt at danne noget som nedenstående, som jeg sætter ind i forskningsfeltet i Legacy:
Hansine Dorthea Pedersen ikke død:
Holbæk Amt, Ods, Nykøbing Sjælland, 1932-1939, KM, Døde
Holbæk Amt, Ods, Nykøbing Sjælland, 1940-1951, KM, Døde
Holbæk Amt, Ods, Nykøbing Sjælland, 1951-1959, KM, Fødte, Døde
Her er et eksempel fra en vielse, jeg ikke kunne finde i to sogne. Så der behøver jeg (og andre) ikke lede der igen:
Kilderne er konsistente, de har altså samme struktur, de er præcise, og de er sorteret alfabetisk, dvs. efter sted og år. Det klarer det gratis Notepad++ som en mis vha. Rediger > Linjehandlinger > Sorter linjer alfabetisk (A til Å). Det eneste, jeg selv gør, er – af æstetiske årsager – at rette “amt” til “Amt”. Nu kan både jeg og andre, der måtte søge i mine data, lynhurtigt se, hvad der allerede er forsøgt. Det reducerer spildtiden.
Jeg markerer, som billedet viser, kopierer vha. CTRL C , går til Notepad++ og trykker CTRL V for hver kirkebog, jeg gennemser. Det er er uhyre enkelt, og det tager ingen tid.
(Jeg er ikke klar over, om man kan markere på tilsvarende vis i andre browsere. Du må prøve dig frem).
Sådan kan kilder noteres, hvis der er gevinst
Jeg kan godt lide, at mine kildeangivelser er konsistente, uanset om det drejer om Nykøbing, Højby eller Thyregod. Det er også nemt med salldata og Firefox.
Her vil jeg gerne gemme henvisningen til opslag nr. 12 af 16 i den viste kirkebog. Jeg markerer lidt mere end før, trykker CTRL C, går til Notepad++ og sætter ind vha. CTRL V.
Det resulterer i “Holbæk amt, Ods, Nykøbing Sjælland, 1870-1888, KM, Døde mænd – opslag: af 16 opslag”.
Tallet 12 mangler, men det skriver jeg selv før ordet “af”.
Det tager ingen tid at få resultatet “Holbæk amt, Ods, Nykøbing Sjælland, 1870-1888, KM, Døde mænd – opslag: 12 af 16 opslag”. Mere præcist kan det vist ikke gøres. Og det har ydermere den fordel, at det ikke senere ændres.
Mænd lever typisk kortere end kvinder
Skal jeg fx finde et ægtepar døde, begynder jeg derfor som oftest med at lede efter mandens død, (hvis de er født nogenlunde samtidig). Er der gevinst, vil det ofte være noteret om kvinden er død, hvor og hvornår, eller hun er efterlevende. Så har jeg noget at gå ud fra. Det sparer også meget tid.
Herudover har jeg opdaget, at jeg har for vane at ville “slå folk ihjel” for tidligt. Så når jeg skal lede efter kvindens død, begynder jeg med kirkebogens sidste side og læser bagud i tid. Det kan også spare tid.
Scanne – ikke læse
Når jeg bladrer, hvilket jeg elsker, blandt andet fordi det udfordrer den logiske sans – for hvor skal man overhovedet bladre? – forsøger jeg at indprente navnet i hjernen og rense den for alt muligt andet end fx “Hansine Dorthea”. Kunsten er at scanne kirkebogssiderne ikke læse dem.
Undervejs er det som om, navnet forsvinder, men så må jeg tilbage til Legacy og se, hvem det egl. er, jeg leder efter. Nu er “Hansine Dorthea” selvfølgelig nemmere end “Jens Jensen”. Men ved de lidt specielle navne er det en effektiv metode. Prøv selv. At være straight udelukker selvfølgelig tilfældighedsfundene, men sådan må det så være.
Har du kommentarer til artiklen?
Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen til morgenkaffen, kl. 13:00, kl. 18:00 og ved sengetid, ikke på facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.
Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder kort. Jeg svarer til morgenkaffen, kl. 13:00, kl. 18:00 og ved sengetid. Herefter vil du stryge lige igennem.
Skriv en kommentar
Vil du deltage i debatten?Du er mere end velkommen!
Gode ideer kan man altid glæde sig over – her fx datering af noter.
Jeg har efterhånden også udviklet mere eller mindre smarte metoder til at gøre læsningen af arkivalierne lettere, og det at scanne siderne er vel nærmest en nødvendighed. Vi har jo en forrygende god evne til billedgenkendelse, og når man har lært sig, hvorledes præsten skriver “Maren”, er det let at få øje på “Maren” hver gang. Undertiden er det også hurtigt kun at se fornavnets første bogstav. Det er sket, at jeg har skiftet side, inden det går op for mig, at det nederste navn på forrige side var det rigtige.
@ Jørgen
Ja, den med at datere noterne er altså virkelig praktisk. Nu hvor jeg sidder og rydder op https://stegemueller.dk/tag/oprydning/ kunne det jo være virkelig dejligt, hvis jeg havde gjort det for 20 år siden, så jeg nemt kunne se, at her er noget tilbage fra 2004. Så hvis jeg rydder op igen om 20 år, hvor jeg vil være lige så gammel, som du er nu, bliver det rart at se at en given note er fra “24/12-2024 HBS”
Det er altså sjovt, at I andre også scanner ikke læser. Charlotte har skrevet, at det gør hun også. Her gik jeg og troede, at jeg var alene om det. Du har helt ret i det om “Maren”.
Der mangler et at mellem det og scanne, så der står “det at scanne”.
@ Jørgen
Det kan jeg ikke finde – til gengæld fandt jeg en anden fejl … Jeg læser ellers korrektur to gange, men der er altid et eller andet, jeg har overset.
Det var i min tekst der manglede et at, ikke i din, men det ser ud til at være tilføjet.
@ Jørgen
Ja, jeg gik det lige efter.
Ej, det er sjovt, sådan leder jeg også efter folk i kirkebøgerne – inklusive det der med at skulle ‘genopfriske’ navnet med jævne mellemrum.
Og jeg synes, jeg alligevel falder over søskende og så videre undervejs.
@ Charlotte
Ja, det er da sjovt at du også scanner fremfor at læse. Det troede jeg, jeg var alene om. Det fungerer faktisk ret godt. Og ja man kan sagtens få nogle “tilfældighedsfund” ud af det.
Brinchmann? Det første navn på billedet. Jeg er af Brinchmann-slægten, men jeg synes ikke, jeg har nogle Brinchmann’er (eller hvad nu flertalsformen hedder) i Holbæk amt. Men der kommer min mor faktisk fra – Smidt. Kan vi være i familie langt ude? Tja, når det kommer til stykket, så er vi nok alle i familie på en eller anden måde.
@ Birgit
Billedet vedrører ikke nogen, jeg er i familie med (så vidt jeg ved). Jeg ville bare have en illustration til artiklen.
Det stammer herfra: Holbæk Amt, Ods, Nykøbing Sjælland, 1870-1888, KM, Døde mænd – opslag: 12 af 16 opslag, og her har du linket: http://ao.salldata.dk/vis1.php?bsid=426580&side=12&height=1952