, , ,

GIMP mv.

Fremragende program

Hele dagen i går hyggede jeg med at lave en guide til GIMP – du kan se den her.I øvrigt er der en guide til billedbehandling her til IrfanView, der også er gratis. De to supplerer hinanden fortræffeligt.

GIMP står egentlig for “GNU Image Manipulation Program” og er som navnet siger et billedbehandlingsprogram. Det kan nemt kan måle sig med Photoshop, og så er det tilligemed gratis.

Min version af Photoshop har en del år på bagen, alligevel kostede det adskillige tusinde kr. Jeg hygger mig med diverse nørderier, så jeg tillader mig selv at bruge penge på software og hardware i nødvendigt omfang. Så er der så meget andet, jeg ikke bruger penge på: ud at spise, biograf, teater mv. Jeg sidder jo faktisk altid bag min skærm – og det har jeg det fint med.

Faktisk har jeg tænkt, at det kunne være fedt med en større skærm. Den nuværende er 24″, men jeg mangler tit plads, når jeg har mange programmer åbne og arbejder med billeder. Nu fik jeg jo ingen feriepenge, så den kan jeg jo købe for dem 🙂

Er du mester i GIMP?

Jeg ville meget gerne afslutte guiden med et ordentligt afsnit om lag. Jeg har de billeder på plads, der skal bruges.

For nemheds skyld er det ene af dem dette, da det burde være nemt at fritlægge, når hele baggrunden er hvid.

Men uanset hvor meget jeg læser, eksperimenterer og ser YouTube-videoer kan jeg simpelthen ikke finde ud af at fritlægge de seks elementer. Eller rettere: Jeg markerer den hvide baggrund med “udflydende markering”, inverterer, bruger “Farve til alfa” fra hvid til baggrunden, der skal være gennemsigtig, men hvordan pokker slipper jeg af med baggrunden? I går lykkedes det halvvejs, da jeg gemte som .PNG, men det kan jeg ikke engang i dag.

Hvis der er en af mine kære læsere, der kan knække den nød, vil jeg være rigtig glad, eftersom det at arbejde med lag løfter billedbehandlingen et par niveauer op. Og det vil jeg gerne tilbyde mine 15.000+ brugere.

Det går egentlig ret godt:
 • Chefen er tilfreds med, at jeg klarer alle bestillingerne fra de 126 butikker, sålænge vi har en vakance. De bestiller fx prismærker, skilte, bonruller, bæreposer og alt andet, man skal bruge i en butik. Det burde de gøre via en formular på hjemmesiden. Ofte bruger de i stedet mail eller telefonbesked. Vi kan ikke pålægge frivillige at gøre tingene på en bestemt måde, og mange af de frivillige er ældre mennesker, der er usikre på nettet og ved en PC. Jeg omsætter så de sidstnævnte til formularen, sender den til mig selv og printer den ud, markerer med overstregningspen og printer pakkelabels, hvor der ikke kan anmodes om to styks, så der skal printes ad to omgange… Min forgænger ydede stor service, det kan jeg ikke helt tilbyde. Det er ikke den store intellektuelle udfordring, men det er trygt, jeg vil gerne hjælpe, hvor jeg kan, og om end ikke andet, kan jeg foreslå nye processer.
 • Foråret er på vej!
 • Der ligger p.t. 82 guides på hjemmesiden. Jeg regner med, at jeg har skrevet 90 pct. af dem, og i hvert fald har jeg været inde over hver og en. WordPress oplyser selv, at jeg er udgiver af 73 af dem.
 • Det begynder at bære frugt. Tilbagemeldingerne er, at alle kan bruge dem, også mennesker der ikke er trygge ved en PC. Så har jeg nået mit mål med at skrive for alle.
 • Noget der ikke er så godt: Da jeg gik hjem fra Netto, var der et barn på kørebanen, der skreg. En barnecykel var kvast under en bil, der havde mistet kofangeren. Det lignede unægteligt en højresvingsulykke. Jeg er glad for, at der var andre tilstede, for jeg ville ikke ane, hvad jeg skulle udover at ringe 112.
 • Jeg har måske mistet en ven, og det er et stort tab, men det sidste ord er ikke skrevet i den sag. Jeg har ransaget mig selv og er kommet frem til, at jeg er et OK menneske.

Det var det hele for i dag 🙂

6 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  For et par år siden prøvede jeg Gimp på den lille rejsebærbare, men det var for tungt – maskinen havde ikke muskler nok.
  Godt med gode nyheder, trist med vennen.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Jeg havde såmænd håbet, at både du og Henny kunne bidrage lidt til det med GIMP. Hold da op hvor har jeg bakset, og jeg fatter ikke, at jeg ikke kan få det til at fungere. Det burde altså ikke være stor kunst. Jeg har jo da fat på det grundlæggende med markering mv. Jeg kan bare ikke få den tåbelige baggrund væk.

   Der er ikke noget at sige til, at den lille rejsebærbare ikke ville være med. GIMP er et avanceret program, som trækker kræfter.

   Ja det er ikke så rart med den ven. Men måske ender jeg med at konkludere, at sådan er livet. Det vil dog alligevel gøre mig trist.

 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Gimp har jeg prøvet flere gange, fordi det siges at være det bedste billedmanipulationsprogram til Linux. Jeg har dog givet op på det. Jeg synes overhovedet ikke, det er intuitivt, og så “kan” jeg PSP meget bedre, sådan at det bliver et værktøj, jeg ikke skal tænke så meget over, men kan få de ting gjort, jeg har brug for, på samme måde, som jeg ikke gider tænke over hammeren, når jeg skal slå søm i.

  Det lyder trist, at du er ved at miste en ven. Det kan jo ske. Det er sket mange gange for mig, simpelthen fordi jeg ikke er god til at pleje venskaber med fx kolleger, når jeg ikke længere ser dem hver dag. Der er dog nogle få, der hænger ved, nærmest på trods af mine manglende sociale kompetencer, og det er jeg inderligt glad for. På den anden side udvikler vi mennesker os, og nogle gange gør vi det i så vidt forskellige retninger, at vi ikke længere kan slå følge, og så må det vel bare være sådan.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Photoshop er et dejligt program, men jeg er aldrig blevet rigtig fortrolig med det, skønt jeg engang købte en bog om det og lavede alle øvelserne. Jeg kan ikke overskue alle mulighederne – og så synes jeg, at det er mange penge.

   Ja – det er meget trist med den ven. Endelig havde jeg mødt/fået en ven, og så går det galt. Psykologen siger heldigvis 100 gange, at det ikke er min skyld. Det er jeg faktisk meget glad for. Hun har også tit sagt, at jeg er god til at etablere kontakter, men at jeg ikke er ret god til at vedligeholde dem. Der er noget om snakken, og det er selvfølgelig også derfor, at jeg ikke har noget netværk.

   • Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Photoshop har jeg kun prøvet ganske få gange. Det virkede overvældende stort og heller ikke videre intuitivt. PSP står for Paint Shop Pro, der startede som et lille sharewareprogram, der ikke kunne ret mange ting. Det fulgte jeg med alle opgraderinger til og med version 7, og det er den, jeg stadig bruger. Jeg købte på et tidspunkt version 10, eller var det 15(?), men det kunne jeg slet ikke lide. Det var da programmet blev overtaget af Corel, at det hele blev ødelagt.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Henny

     Jamen så er vi helt enige om Photoshop.

     Jeg kendte ikke forkortelsen PSP, men jeg ved, at der er mange i supportgruppen, der er glade for det, og måske har jeg også selv brugt det engang for mange år siden. Corel dukker også op fra hjernekisten. Det er sørme mange år siden, jeg brugte det lidt.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.