,

En kalkuleret risiko

Den begrænsede genåbning

På søndag den 28. februar udløber restriktionerne. Regeringen har længe været under massivt pres for at åbne samfundet lidt, og der er nu fundet en form for gylden middelvej, hvor noget kan åbnes, mens andet må forblive lukket. Ekspertgruppen har regnet sig frem til, at den begrænsede genåbning, man nu stiler efter, vil medføre en middelværdi på 870 indlagte medio april.

En af eksperterne var i TV Avisen 18:30 og fortalte, at tallet netop er en middelværdi, som dækker over, at der kan være tale om alt mellem 500 og 1.300 indlagte. Jeg synes, det er et stort spænd, men det kan sikkert ikke gøres bedre, for de er garanteret vældig dygtige.

De 870 er det antal indlagte, man vurderer, sundhedsvæsenet kan håndtere, når det samtidig skal tage sig af alt det andet, vi stadig fejler udover COVID-19.

Rød og blå blok er blevet meget uenige om strategien for genåbningen, så de blå udvandrede fra forhandlingerne, eller også blev de smidt ud; det står lidt uklart for mig. Enhedslisten og SF bakker regeringen op, og Radikale har fået sin vilje om en langsigtet plan, så vi ikke længere skal ‘hoppe fra tue til tue’ og fra uge til uge.

Fokus på eleverne, Vestjylland, Nordjylland og Bornholm

Der er lagt vægt på at få skoleelever, efterskoleelever og højskoleelever tilbage på skolebænkene. På Bornholm kan alle former for elever komme retur, ligesom øens isolerede beliggenhed gør, at der kan åbnes meget mere end i resten af landet. Vil man gerne snart til frisøren, kan det være en idé at smutte til klippe-øen.

I det hele taget er der taget regionale hensyn, så der kan åbnes mere i Vestjylland og Nordjylland end fx i Ishøj og Kolding. Det er nok en god idé.

DR.DK har lavet denne oversigt over genåbningen fordelt på brancher og regioner. Det, der ikke åbnes på mandag den 1. marts, fortsætter med restriktioner til den 15. april.

Bilforhandlerne mv. er glade

TV Avisen viste også en glad bilforhandler og en glad køkkenskabsforhandler. De har fået det igennem, de har ventet på i et par måneder.

Nogle borgmestre er mindre begejstrede, fordi de ikke mener, der er taget tilstrækkeligt hensyn til det lave smittetryk i netop deres kommune. I parentes bemærket kan vi jo altså ikke have 98 forskellige strategier med hensyntagen til lige netop hver enkelt kommune. Som eksperten udtrykke det i TVA: ‘Det vil blive noget rod’.

Kunne det ikke vente lidt endnu?

B.1.1.7 (den britiske variant/mutation) er i hastig fremmarch og udgør nu 47 pct. af alle nye positive tests. Varianten er væsentlig mere smitsom end den ‘gamle’ variant, og den har et kontakttal på 1,2.

Jeg synes, regeringen og støttepartierne er meget modige, når de går ind i denne kalkulerede risiko, der bevirker, at vi medio april måske vil stå med lige så mange indlagte som den 4. januar 2021. Måske er man lige frem over-modig men kan bare ikke længere modstå presset?

Det undrer mig, at de forskellige former for elever er pressede rent mentalt, at det er nødvendigt at få dem tilbage på skolebænkene. Køb af biler og køkkener må også kunne vente et par måneder mere.

DR skriver:

De såkaldte udvalgsvarebutikker, som sælger eksempelvis sko, møbler eller tøj, kan nu åbne igen, så længe butikken ikke er større end 5.000 kvadratmeter.

Aftalen afviger en smule fra ekspertgruppens anbefaling, ved at butikker, der er større end 5.000 kvadratmeter, som eksempelvis bolighuse, bilforhandlere eller byggemarkeder, kan åbne for kunder, der møder op fysisk i butikken. Her skal kunderne dog bestille en tid for besøget.

Lempelsen gælder ikke for butikker, som ligger i storcentre. Her skal udvalgsvarebutikker stadig holde lukket.

Jamen køb af sko, møbler og tøj kan også nemt vente! Bolighuse, bilforhandlere og byggemarkeder kan også vente uden større problemer. Rent faktisk ville det være mere relevant at finde ud af, hvordan man kunne tillade, frisørerne at åbne.

Vi er så tæt på målet, at det vil være mere end ærgerligt at gå ind i en tredje bølge med åbne øjne og evt. skulle imødese endnu en nedlukning bare fordi, der er nogen, der ikke kan vente på ny bil eller nyt køkken.

4 Svar
 1. Lene
  Lene siger:

  Jeg synes der er mange, du glemmer og jeg mener faktisk, at man godt kunne åbne mere op, men med strammere restriktioner. F.eks. er jeg på en ung arbejdsplads og der er flere af kollegernes mænd, som lige nu enten selv står foran en truende konkurs med deres selvstændige virksomhede eller er ansatte i en sådan virksomhed. Det er hårdt at være vidne til mennesker, som må lukke deres livsdrøm, om de er minkavlere, kørelærere eller andre med lyst til at være selvstændig erhvervsdrivend og deres ansatte.
  Så for mig handler det ikke om, at jeg sagtens kan vente, og mit hår, som trænger voldsomt til en frisør, kan jeg blive nødt til at styre med spænder, men hvor hårdt det går ud over andre menneskers erhverv.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lene

   Jeg er fuldstændig enig med dig i, at der er mange, jeg glemmer! Det er på ingen måde min intention at være ligeglad med menneskers livsværk. Min tanke er bare – som statsministerens – at en for tidlig genåbning af ‘for meget’ kan medføre et kraftigt øget smittetryk, når B.1.1.7 for alvor tager over, og at det atter kan medføre, at det bliver nødvendigt at lukke store dele af samfundet endnu engang. Det ville være en katastrofe både for dem, der er ramt nu og for dem, der lige troede, at nu skulle alt blive som før. Vi kan se, hvordan det gik i Sydengland og fx i Kolding og Ishøj. Sådan skulle det nødig gå her hos os.

   Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *