,

C for computer

ABC Scandinavia er nået til bogstav C, og det første der falder mig ind er, at ”C er for Computer” for “nørderierne” med mine computere bringer udfordringer og glæder – og bidrager ind i mellem til de mange grå hår. Det er bag skærmen, jeg synes, jeg udvikler og udfolder mig bedst. Det er her, jeg lærer nyt og høster erfaringer. Jeg ved ikke særlig meget om hardware og har det bare sådan, at det skal virke hver eneste gang og det skal gå stærkt.

Min maskinpark ser sådan ud:

Computer 1 er den stationære, som er et sandt kraftværk, der starter Windows 7 på en solid state disk på 32 sekunder. Det er min første stationære pc hjemme; jeg har haft sværget til bærbare, fordi jeg også har brug for at kunne tage en pc med på arkivet, når jeg skal arbejde med slægtsforskning. Sidste efterår var den bærbare tæt på sammenbruddet og det gik op for mig, hvor fantastisk en pc jeg kunne få, hvis jeg skød de samme penge i en stationær. Som tænkt så gjort! Her er specifikationerne. Jeg nyder dagligt at have fået en skærm på hele 24″ – den er større end fjernsynet, men det er også den rette prioritering, da jeg tilbringer væsentligt mere tid ved computeren end foran fjernsynet.

Computer 2 er en notebook til at slæbe rundt i verden – 2.700 kr. og ikke noget særligt, men den triller fint af sted med Windows 7 i en 64 bit version og rummer bare en Officepakke og min slægtsforskning.

Computer 3 er mage til nr. 2 og er købt til ren leg med Ubuntu og Linux – ingen Windows her. Jeg ville vide, hvad det var, de alle talte om, når de sagde Linux, så jeg valgte den distribution af operativsystemet, der skulle være den letteste for begyndere. Det er virkelig let, og det er fascinerende at få al den software stillet til rådighed uden at skulle frem med Visakortet en eneste gang.

Jeg har brugt meget tid på at lege med det og føler mig ganske godt hjemme med Ubuntu, som tillige er installeret på en virtuel maskine (VMWare Player) på den stationære. Senest har jeg installeret Ubuntu på en bekendts maskine, og jeg var ikke så lidt tilfreds med mig selv, da det viste sig at virke efter hensigten. Så havde alle mine eksperimenter på min egen maskine båret frugt.

software-siden føler jeg mig ganske stærk. Jeg kan klare de fleste problemer selv og det jeg ikke kan selv, googler jeg mig frem til løsninger på. Det er sjældent, man har et problem, der ikke er en anden i verden, der har haft søgt en løsning på. Vidunderlige internet!

En del af softwaren er sikkerheden, og jeg har for et par år siden valgt Bullguard til at beskytte min pc og mine data. Når først programmet er installeret på pc’en, behøver man ikke tænke mere på sikkerhed eller bekymre sig om spam, og det bedste ved Bullguard er nærmest, at man aldrig hører fra det. Jeg hader de programmer, der hele tiden vil fortælle mig et eller andet, fx hvor mange internettrusler jeg har været udsat for, eller hvor mange spammails jeg er blevet sparet for. Sikkerheden skal være i top, men jeg gider ikke høre om det, med mindre der er et alvorligt problem at tage stilling til. I øvrigt har jeg satte alle indstillingerne til “mest hysterisk” og overladt til programmet at tage stilling til, hvad der skal ske med eventuelt kritiske filer (standardsvaret er “slet dem”), for jeg er overbevist om, at det er Bullguard meget bedre til end jeg.

Og så kan der vist ikke vrides mere ud af et enkelt lille “c” 🙂

22 Svar
 1. Emerald Raptor
  Emerald Raptor siger:

  Fint valg av emne på C. Synd det ikke heter computer på norsk, hvis ikke skulle jeg valgt det selv. 🙂 Jeg kjørte også Ubuntu en god stund og var veldig fornøyd. Men nå bruker jeg PC-en min hovedsakelig til spill, så da blir det Windows.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Emerald Raptor – tak skal du have. Ja er Ubuntu ikke bare skønt? Jeg synes, det er så fantastisk at få så meget og så god, sikker software stillet til rådighed bare sådan uden videre. Jeg er ikke selv det store spiller og var faktisk ikke klar over, at man så må bruge Windows, men når jeg tænker over det, er det selvfølgelig klart nok.

 2. Melusine
  Melusine siger:

  Interessant! Jeg er ikke særlig inne på alt det tekniske,
  men jeg vet hvordan jeg skal rydde opp på pc-en og scanne den for virus og slikt. Så kan jeg godt, som deg, en del software. Mitt favoritt program er Paint Shop Pro 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Melusine – jeg er heller ikke så meget inde i hardware m.v. Jeg vil bare have, at tingene virker hver gang!

   For så vidt angår billedprogram holder jeg meget af Photoshop CS4, som jeg sidste vinter gjorde en del ud af at lære; men det er et stort program med rigtig mange faciliteter, så jeg er bange for, at jeg har glemt det meste igen. Nu har jeg imidlertid den fordel, at jeg ved hvor i bogen, det er beskrevet, og så kan jeg finde tilbage til det. Nogle gange er det en fordel med en bog, selv om vi har det vidunderlige internet.

 3. Mette
  Mette siger:

  C for computer… hvor indlysende er det ikke lige 🙂

  Jeg har også tre… en hjemmebygget stationær XPC af ældre model som har tjent mig godt, en HP Pavilion dv8 med Win 7 til sofaen og en sprit ny 12″ Thinkpad X201 med Win7 til tasken. Så jeg er også ret godt kørende 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Mette – velkommen her. Du lyder til at være rigtig godt kørende – og er det ikke bare herligt at have styr på isenkrammen? Jeg prøvede lige at google din Thinkpad X201 – hold da op hvor ser den fornem ud. Det er verdensklasser over mine små notebooks!

 4. Ellen
  Ellen siger:

  ja, hvad skulle C være for dig, hvis det ikke var computer? 😉
  Hold da fast – Win7 på 32 sekunder! Jeg er dybt imponeret.
  Lige som jeg bøjer mig i støvet over, at du køber Linux bare fordi du er nysgerrig…
  Endelig hyggede jeg mig over dine betragtninger omkring sikkerheden – det er nemlig rigtigt, at det er irriterende, hvis udbyderen hele tiden skal fremhæve alle fortræffelighederne. Norton er nu også okay, og jeg ser imponerende sjældent en spammail – højest et par om året slipper igennem.
  Alt i alt et rigtig godt C-bud…

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Ellen – jep, jeg må jo bevare mit gode rygte som nørd 🙂

   Jeg er også selv imponeret over, at Windows 7 kan startes så hurtigt. Det skyldes min solid state disk (SSD) på 64 GB, som ikke laver andet end at være systemdisk. På C:/ ligger kun Windows og så lidt småting som computeren af uransagelige årsager vil installere på C:/. Alle data befinder sig på et andet drev, og det håber jeg at kunne drage fordel af, hvis min maskine en dag skulle stå af.

   Bullguard er for resten lige blevet kåret til verdens bedste: http://borsen.dk/nyheder/it/artikel/195358/dansk_antivirus_kaaret_til_verdens_bedste.html

 5. Kamelryttersken
  Kamelryttersken siger:

  Kom no virusstyr på PC’n som Ynglingen snekra sammen i fjor høst med hjelp av mitt bankkort. Da foreslå jyplingen at jeg kunne instalere Ubuntu, for da slapp jeg alt sånt. Og det stemmer, selv om Ubuntu i seg selv ikke er spesielt mer sikkert enn Windows, men det er mindre virus, ormer, Trojanske hester og hva de nå heter alle som angriper en Ubuntumaskin.
  Ellers drømmes det om en Baby-PC til mer flyttbart bruk, men det var no med økonomi til et slikt prosjekt…

  Ha ei god helg 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Kamelryttersken. Ja du har helt ret i, at der ikke kommer alt det skidt på en Ubuntumaskine; jeg har lige ledt lidt efter forklaringen, som er enormt logisk, men kan ikke finde den. Men det er dejligt at have en “ren” computer og at kunne surfe rundt uden at skulle tænke på sikkerhed.

   Jeg forstår godt, at du drømmer om en baby-pc, det er også dejligt at have. Selv købte jeg på tilbud og bare noget af det billigste de havde, og det har jeg ikke fortrudt.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen – Tak skal du have. Hvis man er bare en lille smule nørdet er der mange fif at hente til noget godt hardware – også til små penge.

 6. Malys Krok
  Malys Krok siger:

  Dette var da en flott orientering om Computere, jeg er ikke inne på slikt, men skjønner at det fungerer fint for deg! -Margit-

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Malys Krok

   Tak for det. Det fungerer så vældig godt og jeg morer mig og udvikler og lærer, og det vist i virkeligheden det bedste af det hele.

 7. TorAa
  TorAa siger:

  Det var da ganske så mye du fikk ut av “C”-en.
  Her i huset er det bare bærebare – 4 ThinkPads og en av annet merke.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ TorAa – I må være mange med fem computere? 🙂 Den Ubuntu jeg installerede for en bekendt var på en ThinkPad, som jeg syntes var rigtig lækker at arbejde med. Så vidt jeg ved er ThinkPad lig med IBM og det er super kvalitet.

   Jeg har brugt lang tid på at formulere “C”, så det ikke blev alt for kedeligt for andre mennesker at læse – men Computer var virkelig det første, der faldt mig ind.

 8. Inge
  Inge siger:

  Godt c-valg, og dejligt at læse at du så aktivt vælger til og fra, og i den grad er selvhjulpen.. Det lyder som nogle rigitg fornuftige valg du har foretaget.. 🙂

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Inge – tak for det. Jeg holder meget af at kunne hjælpe mig selv, og er så tilfreds med alt det jeg har fået lært gennem årene, incl. alle fejltagelserne jeg har lavet – dem lærer man virkelig meget af.

 9. Annette's space
  Annette's space siger:

  Nej men det er da også en gennemgribede gennemgang af dine computere 😀
  Man bliver jo ganske misundelig på al den hardware 😉

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Annette; du må gerne være misundelig, for jeg synes også selv, at jeg er ualmindeligt heldig! Og tænk – det virker alt sammen.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.