,

Backup

Hvad kan Acronis True Image 2015?

Mærsks: “Intet tab skal os ramme, som ved rettidig omhu kunne afværges” passer vist meget godt her.

Jeg tror, Acronis er markedets bedste backupprogram. Her skriver jeg lidt om, hvorfor jeg tror det.

Data er uvurderlige, og man skal bare et øjeblik forestille sig, hvordan det vil være, hvis man vågner, og computeren ikke reagerer, når man trykker på tændknappen. Harddiske kan brænde sammen, og de gør det. Jeg har faktisk prøvet det to gange, og det er ikke rart. Jeg mistede en masse dokumenter og (gamle uerstattelige) billeder, og jeg besluttede derfor, at det ikke skulle ske igen; derfor er jeg så hys. Hvordan jeg fandt frem til netop Acronis, husker jeg ikke men sikkert med Google.

Programmet er enormt avanceret, og jeg synes, jeg bliver ved at finde nye funktionaliteter.

Man starter (selvfølgelig) et nyt job med at tage stilling til, hvad der skal tages backup af, og hvor backuppen skal gemmes. De anbefaler en ekstern harddisk som destination. Jeg har to jobs:

  1. Hele C- og D-drevet den sidste dag i hver måned kl. 8:00. Jeg forestiller mig, at dette kan være redningen fra at skulle installere alle programmer forfra, men jeg ved det faktisk ikke.
  2. Dokumenter, billeder, videoer, slægtsforskningsdata (jeg har slægtsforskning fra 12 år!) og musik hver dag kl. 12:00. Jeg ved godt det er overkill, men jeg gør det alligevel 🙂

Fanebladet Schedule: Jobs kan (selvfølgelig) scheduleres, fx til en gang om dagen, en gang ugentligt eller månedligt, fx til den sidste eller første dag i måneden, den 4. søndag, eller ved en bestemt hændelse, fx når brugeren logger på eller af, eller når PC’en lukkes. Under “Avanceret” får man mulighed for at sætte et flueben i “run upon HDD alarm”, hvilket er en vældig smart funktion, som jeg ikke har set ved andre programmer.

Hvis computeren er i dvale, vækker Acronis automatisk maskinen. Hvis der er helt lukket og slukket, kan jobbet så sættes til automatisk at starte fx 10 minutter efter, man tænder computeren. På den måde misser man ikke en backup, bare fordi man ikke er til stede, eller fordi man har slukket “rigtigt”. Hvis en kørsel fejler, prøver programmet automatisk at køre en time senere (har jeg lige opdaget).

I fanebladet Backup scheme kan man tage stilling til hvilken type backup, der skal tages: Full, Incremental eller Differential. Her en forklaring på de forskellige typer. Jeg vælger altid “Full”, for det er det nemmeste, hvis man får brug for backuppen, så man ikke skal sidde og stykke tonsvis af filer sammen for at genskabe det fulde billede af, hvad der nu var på disken. I samme faneblad kan man vælge hvornår/om man vil slette backups, der er x dage gamle, så de ikke ligger og fylder op. Jeg har sat den til 20 dage.

Notifications: Her vælger man, om man vil have en mail om status, når jobbet er færdigt. Jeg synes, det er rart med den mail som en ekstra tryghed. Det lykkedes ikke at få det til at fungere med min normale mail – skønt det tidligere havde fungeret – så med hjælp fra Acronis’ helpdesk har jeg nu sat det op til at sende til Gmailen, og så kører det. I samme faneblad kan man vælge at få en mail, hvis der ikke er tilstrækkelig med plads på den lagerenhed, som filen skal sendes til. Det er ret smart.

Advanced: I dette faneblad er der rigtig mange muligheder, og jeg har kun afprøvet tre af dem:

  1. Validation: Acronis kan automatisk teste filen og vurdere, om den kan bruges til noget – mao. har man bare en falsk tryghed eller er alt i orden? Ulempen ved at sætte flueben her er, at det forlænger kørselstiden væsentligt. For mit månedlige job med både C- og D-drev er der tale om, at det kører en time længere, hvis validation er sat til – fire timer i stedet for tre timer. Alligevel har jeg for begge jobs valgt at validere men bare en gang om måneden.
  2. Backup reserve copy: Hvad gør man, hvis fx den eksterne HDD brænder sammen? Svaret er, at man da bare kigger på det drev, hvor der er lagt en reservekopi. Det er en rigtig smart funktion, som jeg heller ikke har set andre steder.
  3. Computer shutdown: Her tager man stilling til, om computeren skal slukkes, når jobbet er kørt færdigt. Det synes jeg ikke, den skal, for man kan jo være midt i noget.

Lidt malurt i bægeret:

Lige p.t. skriver Acronis mig flere mails om, at min prøveperiode er udløbet. Det fatter jeg ikke, for jeg føler mig 100 pct. overbevist om, at jeg har både købt og betalt det for længst, og jeg har altså en licensnøgle liggende. Herudover havde jeg også licens til 2014-versionen – og hvorfor skulle man pludselig gå fra at have købt til en prøveversion? Jeg har prøvet at skrive til dem ad to veje, men har ikke fået noget svar. Det er for ringe.

Når man endelig kommer igennem til deres helpdesk – der er placeret i Indien – er de både effektive, dygtige og flinke, men inden man kommer så langt, er det et mareridt. Deres hjemmeside sender en ud i et ufatteligt og urimeligt loop, og man havner aldrig et sted, hvor man kan få kontakt med et rigtigt menneske. De har deres PPI (pay per incident), og når man først har fundet det, og betalt de 140,00 kr., er alt i orden, men det er helt urimeligt besværligt, og jeg forestiller mig, at de kan miste mange kunder på det.

Prisen

Acronis kan fås på tilbud lige nu for 24 $. Klik her.

4 Svar
  1. kisser
    kisser siger:

    Det lyder utrolig besværligt og avanceret.
    Min back-up – jævnligt – består af min eksterne harddisk, min server (hvor musik og fotos ligger på) og en USB nøgle, hvor jeg tager backup dagligt af de få filer jeg bruger hver dag.
    Men at miste 12 års slægtsforskning ville være intet mindre end en katastrofe.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Kisser

      Du har ret i, at det er avanceret, men det er ikke besværligt, når det først er sat op. Lige ved første øjekast ser det svært ud, fordi der er så mange muligheder, men man må bare fokusere på det, man har brug for.

      Din backup lyder sund og god!

      Ja hvis jeg mistede min slægtsforskning ville jeg ikke ane mine levende råd, for det er jo umuligt at genskabe. Jeg har faktisk også sendt min fil til mormonernes Family Search, hvor jeg så har en tror på, at data bliver gemt i en bjerghule i Utah. 🙂

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.