Asparges mv.

asparges

Det er tid for asparges

En af fordelene ved at handle hos Aarstiderne er at man – ja får årstidernes råvarer. Lige p.t. indholder kasserne altid asparges, og jeg elsker dem. Desværre kommer jeg til, at gå at ‘nippe’ af dem, så de ikke helt slår til i den ret, de er beregnet til. Det er dog nok en af hverdagens mindre synder at spise for mange asparges 🙂

I aspargessæsonen er der heller ikke rigtig noget andet nyt fra markerne, så vil man spise de afgrøder, der er i sæson, så står den på asparges. Sæsonen varer fra maj til og med juni. De konventionelle avlere har en måned mere.

Normalt skal man skære den nederste “træ’ede” del af, men det behøver jeg aldrig. Hele planten kan spises. Der er ingen spild.

Mere mad fra Aarstiderne

Hidtil har jeg købt ‘Kvikkassen uden fisk’, hvor der er til tre dage, men det var selvfølgelig ikke nok til hele ugen. Nu prøver jeg derfor at tilføje ‘Vegetarkassen’, hvor der er til fire dage, så det går op. Hvis det kommer til at fungere, kan jeg kalde mig ‘flexitar’, hvilket ellers er et tåbeligt modebegreb. Jeg vil aldrig sige det til nogen, hvis jeg bliver det.

På den anden side: midt i klimadebatten, og i en valgkamp hvor alle partierne er det grønneste, så må det erkendes, at der er behov for, at vi spiser mindre kød, fordi køernes prutter og bøvser sætter for tydeligt et CO²-aftryk. Jeg spiser maks 100 gr. kød om dagen, men kunne med de rigtige vegetarmåltider godt undvære kødet hver anden dag.

Faktisk var jeg i min ungdom vegetar i ti år, og jeg savnede ikke noget. Jeg syntes, jeg fik sund og smuk mad. Og hvorfor holdt jeg så op med at være vegetar? En rejse til Thailand hvor jeg ikke syntes, at en wokret bestående af diverse grønt var lige så interessant som en wokret med oksekød og curry og og og. Jeg elsker Thaimad, og det skal være med kød!

God søndag!

6 Svar
  1. Jørgen
    Jørgen siger:

    Vi havde asparges i køkkenhaven nogle år. Jeg husker egentlig ikke hvorfor det ikke er sådan stadigvæk. Det blev aldrig til ret mange. Jeg smugspiste dem direkte, men det forstår du jo fint.

    Asparges er dejlige og det ser ud til du får nogle friske nogle. Du skal nu lige høre lidt erfaringer:
    For en del år siden lærte jeg at man skulle snuse til den nedereste del for at fornemme friskheden. Siden har jeg lært at det er lige så vigtigt at lugte til toppen. Det kom sig af et bundt asparges indkøbt i et supermarked for et par år siden, de skulle bruges til gæster dagen efter, men det viste sig at de stank. Det var toppen der ikke havde det godt. Afsted til supermarkedet, der straks byttede dem til nye der lige var hjemkommet. Minsanten om ikke samme lugt var at spore da jeg kom hjem, og ved at lugte til hver enkelt, kunne de dårlige tages fra. Siden har vi altid lugtet grundigt til asparges.
    I år har vi således købt et bundt, der viste sig at lugte inden brug. Af med hovederne. Forleden kunne en rådden lugt mærkes i grøntafdelingen et sted – og sandelig om ikke aspargeserne lugtede dårligt. Intet køb.
    Det undrer mig noget at det åbenbart er sådan. Måske skræver aspares en varsomhed som supermarkederne ikke praktiserer, måske skyldes det noget andet.
    Man kan ane det er anderledes hos din leverandør – hurra for det.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Jørgen

      ‘Smugspise’ er det helt rigtige ord, og da jeg fik din kommentar, listede jeg lige ud efter tre mere 🙂

      Ja mine er meget flotte eksemplarer. Generelt er varer fra Aarstiderne topkvalitet. Og nu har jeg så snuset til både top og bund og de lugter ikke, men du har nu lært mig en vældig god regel, som jeg vil huske. Tænk at de kan stå og lugte i en hel grøntafdeling; det må være det, der kan kaldes en stank.

  2. Sarah
    Sarah siger:

    Asparges er vidunderligt.
    Men sæsonen slutter til Skt. Hans for alle. Også de konventionelle.

    s.

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Sarah

      Velkommen til min blog og mange tak for din kommentar, der – af spamhensyn – lige skulle godkendes først. Fra nu af vil du stryge lige igennem.

      Ja asparges er vidunderlige.

      Tak for oplysningen. Så er informationerne i mit link forkerte, men sådan kan det gå.

      God søndag til dig.

  3. Eric
    Eric siger:

    Ja, asparges er en lækker spise. Og efterhånden er der sæson hele året, fx kommer de fra Peru om vinteren. Det er utroligt, at det kan svare sig med den lange transport, og når snakken er om CO2, så …

    • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Eric

      Humlen er jo, at man kun skal spise afgrøderne, når de har sæson herhjemme. Så asparges er for os i Danmark en forårs-/forsommerspise.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.