Afghanistan: situationen er forfærdelig

Afghanistan: situationen er forfærdelig

Hvad kom der ud af milliarderne?

Det er en verdenshistorisk dag. Efter tyve års krig og vestlig tilstedeværelse i Afghanistan, tusindvis af menneskeliv og milliarder og atter milliarder af dollar, indtager Taliban hele Afghanistan på godt en uge, lyder det fra DR‘s mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, som befinder sig i den afghanske hovedstad.

Hele dagen har jeg fulgt med på DR’s nyhedsblog, og jeg så TV Avisen 18:30, indtil de begyndte at fortælle det samme en gang mere og vise de samme interviews igen. Allerede i første ombæring havde jeg forstået budskabet: hele Afghanistan er nu på Talibans hænder. Præsidenten har sørget for sig selv ved at flygte ud af landet, regeringshæren har opgivet at kæmpe og overdrager uden videre nøglerne til regeringsbygninger mv. til de islamistiske fundamentalister. En ung kvinde har skrevet til en af mine danske Facebookvenner “Taliban er her – vi kan ikke gå ud”.

Philip Khokar var i TV Avisens studie og spurgte ud i luften Johannes Langkilde “Ville du selv stole på løfter fra en Talibaner?” Philip Khokar har boet i Afghanistan og må formodes at vide, hvad han taler om, når han siger “der vil blive begået mord – Talibanerne er ligeglade med liv”.

Der tales om en overgangsregering, men jeg tror ikke på det. Den slags hører til i diplomatier og blandt mennesker, der forstår at forhandle, ikke blandt mennesker, der kæmper med  middelalderlige sværd og uden videre brutalt skærer halsen over på dem, de ikke bryder sig om.

Puk Damsgårds reportage i TV Avisen lørdag aften var gribende. Man mærkede, hun til fulde forstod den menige afghaners desperation og angst. Hun virkede næsten selv desperat. Hun er en fremragende formidler.

Tyv års  militær tilstedeværelse er spildt på nogle få dage. Tusindvis af menneskeliv er gået tabt. Det er så frygteligt.

Hvad gør Danmark?

Vi har flyttet vores ambassadefunktionærer til Kabuls lufthavn, så de kan arbejde på evakueringen derfra. Men det er ikke ret mange, der skal evakueres. Der er indgået en forrykt aftale om, at vi vil sørge for midlertidig sikkerhed til afghanere, der inden for de seneste to år har arbejdet for Danmark. Hvad med alle de andre?

Der er tale om en “bred” politisk aftale, med et temmelig smalt indhold, som både Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti naturligvis stå udenfor. De skulle jo nødigt udvise næstekærlighed.

Kilde: regeringen den 11. august 2021:

Et flertal af blandt Folketingets partier vil derfor tilbyde nuværende ansatte på den danske ambassade i Kabul, samt tidligere ansatte på ambassaden eller i Forsvaret, der har haft ansættelse i løbet af de foregående to år, evakuering til Danmark. Evakueringen vil begynde snarest og gennemføres gradvist, så ambassaden i Kabul fortsat kan fungere.

Aftalen mellem regeringen Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Alternativet indebærer, at der i forbindelse med Folketingets åbning bliver fremsat et lovforslag, som etablerer et særligt og midlertidigt opholdsgrundlag til nuværende ansatte på den danske ambassade i Kabul, samt tidligere ansatte, der har haft ansættelse i løbet af de foregående to år. Opholdsgrundlaget vil være midlertidigt med en tidsbegrænsning på to år uden mulighed for forlængelse. Udlændinge, der er omfattet af det særlige og midlertidige opholdsgrundlag, vil dog kunne ansøge om opholdstilladelse i medfør af udlændingeloven efter ankomst til Danmark og på den baggrund opnå den status og de rettigheder, der følger af reglerne herom, herunder i forhold til familiesammenføring.

Dele af aftalen er allerede forældet, da Taliban handler hurtigere end regeringen og ikke venter på Folketingets åbning.

Jeg er umådelig trist.

4 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Hvis jeg er trist, er det over 20 års spild af menneskeliv og ressourcer. Lærte man intet af Vietnam? Lærte man intet af russernes fejlslagne intervention i Afghanistan? Briterne prøvede også, men det er så længe siden, at det næppe er med i pensum i dag.
  Ak!

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Ja “ak” og måske endda “ak og ve”. Nogle kalder dette for “det nye Pearl Harbor” eller “PolPot 2”, og det er der meget rigtigt i.

   For 20 år siden fulgte jeg ikke rigtig med i politik, så det med briterne og russerne siger mig ikke ret meget.

   Man kan ganske rigtig være trist over 20 års manglende læring/opsamling af erfaringer, men jeg synes så sandelig også, der er grund til at være trist over det, der sker lige netop i disse dage. Jeg er i hvert fald glad over, at jeg ikke er kvinde i Kabul.

    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Eric

     Tak for info. Jeg var ikke klar over, at russerne var der så længe. Jeg kan godt huske, at jeg har hørt om mujahedinerne, men var ikke klar over sammenhængen.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.