Det, du ser på billedet, er en hijab

For fremtiden skal de afghanske kvinder være indhyllede i hijab. Der må kun akkurat være mulighed for at kigge ud. Det er et krav fra Taliban; der er sikkert mere, hvor det kommer fra. Min danske Facebookven har fra sin veninde i Kabul fået en besked om, at hun har set Talibanere slå på kvinder, der ikke bar hijab. Hun ville gerne tage billeder af det, men hun turde ikke.

Hvorfor er der ingen, der hjælper?

Hvordan kan det ske, at en middelalder-forsamling kan indtage et helt land på en måned eller to uden at nogen hjælper?

Jeg er klar over, at Vesten har hjulpet gennem 20 år og ofret tusindvis af menneskeliv allerede. Jeg interesserede mig ikke så meget for (udenrigs-)politik dengang, men Eric forklarer blandt andet i en kommentar til forrige post:

“Sovjet intervenerede 1979-1989 for at støtte den afghanske regering, og det var en fiasko. USA støttede (våben m.m.) i denne konflikt mujahedin-krigerne, som var forløberen for Taleban.”.

Herefter har det – som jeg forstod på tidligere udenrigsminister Per Stig Møller i TVA – drejet sig om emner som: demokratiopbygning, hjælp til sundhed med fx sikring af højere gennemsnitslevetid, etablering af skoler, hvor også piger kan gå m.v.

Det er alt sammen fint. Men hvilken hjælp er der til den menige afghaner, der lige nu går og frygter for at få halsen skåret over ved en offentlig henrettelse? De offentlige henrettelser er allerede startet i en af de store byer.

Lige nu pakker vesten sammen og smutter ud af landet (sammen med præsidenten) og overlader civilbefolkningen til mørkemænd.

Det er ikke til at bære.