19 børn og 6 mødre

19 børn og 6 mødre

Bølgerne går højt

De omhandlede børn befinder sig i al-Hol og al-Roj lejrene i Syrien. De er børn af seks mødre. Der er to spørgsmål:

 • Skal børnene tages til Danmark
 • Hvis svaret er ‘ja’, skal deres mødre så med?

Berlingske Tidende har en kort opsummering af fakta fra Ritzau her.

Sort/hvidt

Jeg synes, debatten er for sort/hvid, for man kan tænke frem og tilbage i lang tid uden at blive enig bare med sig selv. Nu har regeringen nedsat en arbejdsgruppe, der medio maj skal komme med en anbefaling til, hvad der bør ske. Det er selvfølgelig fint at tænke sig grundigt om, men arbejdsgruppen kan også anses som en avanceret ‘syltekrukke’.

Både PET og FET er overbeviste om, at de omhandlede mennesker, for det er mennesker, vi taler om, bliver farligere, er lig mere radikaliserede, af at blive, hvor de er. Det taler for at tage dem her til landet hurtigst muligt på samme måde, som andre lande har gjort det med deres statsborgere. Jeg så et barn i TV Avisen, som vel var ca. fire år. Han blev spurgt, hvad han skulle være, når han blev stor. Svaret var ‘IS-kriger’.

Regeringen har bevæget sig langt i spørgsmålet – måske er det mest statsministeren, der har flyttet sig? De Radikale, med retsordfører Kristian Hegaard i spidsen, har haft stor indflydelse på det. Deres holdning er, at vi må hjemtage børnene sammen med mødrene hurtigst muligt og derefter retsforfølge mødrene her i landet.

Jeg har ikke børn og har derfor ikke forstand på børn, men jeg har en ven, der har, og som meget fornuftigt siger, at retsforfølger vi mødrene her i landet, vil de få så lang en straf, at børnene alligevel vil vokse op uden deres mor. Herudover vil de formentlig blive anbragt på institutioner, da det vil være umuligt at finde plejefamilier til dem.

Min mening

Jeg tror, min mening er:

 • Vi skal fragte børn og mødre ud af lejrene snarest muligt på samme måde, som andre lande gør.
 • (Fædrene er i øvrigt helt usynlige. Hvad er der mon blevet af dem? Døde i hellig krig?
 • Der må kunne opsamles erfaringer landene imellem. Almindelig videndeling om håndtering af et vanskeligt spørgsmål.
 • Børnene har ikke bedt om at vokse op i en fangelejr, og de skal ikke straffes for forældrenes gerninger. Det er helt uhørt at straffe nogen for andres handlinger. Sådan gør man ikke i en retsstat
 • Op til flere af mødrene havde hovedet under armen, da de rejste til kalifatet. De vidste ikke, hvad de gjorde og har bitterligt fortrudt.
 • De er danske statsborgere, og dem har vi i henhold til almindelig folkeret og internationale konventioner forpligtelser overfor.
 • De bliver farligere af at blive, hvor de er. I øvrigt kan jeg ikke selv lide dette argument, da det er lig med, at vi tager størst hensyn til os selv. Men jeg bruger det alligevel…
 • Vi må retsforfølge mødrene her i landet. Det drejer sig om seks personer. Det må vi kunne overkomme.
 • Tilføjelse 15:45:10: Hvad blev der af ‘børnenes statsminister’? Gælder det kun udvalgte børn?

Hvad synes du? Har du en mening?

2 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Børnene er sagesløse statsborgere i nød, og hvis ikke staten hjælper af bedste evne, svigter den sine forpligtelser og sin fornemste opgave. Om der så følger op til 6 mødre med eller ej er fløjtende ligegyldigt. Modstanden mod at tage børnene hjem er et mediestunt i arvesynd og langt under lavmålet.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Godt sagt! Du kan udtrykke en hel masse med ganske få ord. Vi er enige.

   Ja seks mødre bør ikke kunne vælte os af pinden.

   Socialdemokraterne har heldig vis hård modstand fra Kristian Hegaard, som gør det godt.

   Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *