Tidlig pension

Barndom på bistand

Ugens store udspil

Socialdemokraternes store og længe ventede udspil om retten til tidlig pension kom i denne uge. I pressemeddelelsen er overskriften: ‘Retfærdig tilbagetrækning: Ret til tidlig pension for folk med lange og hårde arbejdsliv’.

Selvfølgelig er der polemik:

Anders Fogh Rasmussen blander sig og mener, at vi slet ikke kan undvære de 38.000 personer på arbejdsmarkedet, det handler om. Det er i følge ham et alvorligt brud på det såkaldte ‘Velfærdsforlig’ fra 2006, der de facto afskaffede efterlønnen og sørgede for, at pensionsalderen skal vokse ind i himlen.

To partier (Radikale og DF) har dog nu foreslået, at der skal være et loft ved 70 år. Men Anders mener altså ikke, vi har råd til det.

Inspireret af Eric har jeg svært ved at forestille mig en murer på 73 år stå på et stillads.

Bankerne vil ikke betale halvdelen af de tre mia., ordningen vil koste, når den er fuldt indfaset. De har meldt ud, at de slet ikke har råd og vil vælte beløbet over på kunderne i stedet for at tage det fra deres eget milliardoverskud gennem årene eller lønningerne på direktionsgangene.

Give and take

Jeg synes, det er svært at gennemskue det hele, for faktisk kan jeg godt lide sossernes udspil. Men med den ene hånd sætter man pensionsalderen en lille bitte smule ned for de ekstremt udsatte grupper, og med den anden hånd lader man pensionsalderen vokse ind i himlen.

Herudover var der et pensionsforlig lige før valget. Herom skrev en kronikør i Jyllandsposten: ‘Argumentet om, at vi bliver fattigere af at ‘trække tusindvis af arbejdsdygtige hænder ud af arbejdsmarkedet«, gælder jo også de 67- eller for den sags skyld 75-årige arbejdsduelige akademikere.’ Selve indholdet af forliget kan jeg ikke finde noget om.

Konklusioner

 • Det var en kæmpe fejl at afskaffe efterlønnen. Med den havde man hånd i hanke med, hvad der foregik på arbejdsmarkedet med hensyn til tilbagetrækning. Og det havde man 25 år før, idet det krævede medlemskab af en A-kasse i 25 år (så vidt jeg ved).
 • Lad nu alle Arner’ne få deres hårdt fortjente ret til tidlig pension. Vi går næppe rabundus af den grund.
 • Sæt et loft over hvor mange år, man skal arbejde. Min pensionsalder er 68, men bare rolig så længe holder jeg ikke.

 

2 Svar
 1. Eric
  Eric siger:

  Selvfølgelig skal de nedslidte kunne trække sig tilbage før tid. Så kan man altid diskutere hvordan.
  Jeg synes hele debatten om pensionsalder og “arbejdsudbud” (kan ikke fordrage det ord) er umådelig kortsigtet for ikke at sige afsporet. Hvis ikke man gør noget for at øge fødselsraten, bliver vi på et eller andet tidspunkt nødt til at importere arbejdskraft i stor stil, og det er uanset om pensionsalderen hæves til 80.
  Vi lever længere, ja, men som i det meste af den vestlige verden er den lave fødselsrate det egentlige problem, og der er masser af muligheder for at gøre noget ved det. Det vil koste, men alternativet er en blindgyde.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Eric

   Ja selvfølgelig skal de nedslidte kunne trække sig tilbage før tid. Det er jeg helt enig i.

   Du har helt ret i det med fødselsraten; det havde jeg (og alle de andre) ikke tænkt på. De Radikale er i øvrigt mere end åbne overfor at importere (evt. billig) arbejdskraft udefra.. Nu er jeg jo radikal, men lige præcis det punkt i deres politik bryder jeg mig ikke om. Ingen kan vel trods alt forestille sig en pensionsalder på 80 år, så hellere nogle flere skrigende unger.

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.