Stavning eller kaos afsnit 130
Velkommen til 2025
Sprogdatabasen og jeg ønsker godt nytår. Nu er virakken ovre, og vi vender tilbage til hverdagen. Det bekommer mig vel.
Tak – især til Kirsten S. – for alle de mange fine bidrag i året, der gik.
Jeg kan nu også selv være med: En dag søgte jeg efter et skifte på Arkivalier Online. Det undrede mig længe, at jeg ikke fik nogen resultater, når jeg søgte med frasen “Amtsstue”.
Når du læser denne artikel er julen og nytårsaften overståede størrelser. Alligevel skal du vide, at man(d)/person åbenbart ikke længere siger “julemand”. Jeg fandt billedet på facebook den 17. december sidste år.
Før jul skulle jeg selv bruge en VVS-mand og for at være morsom, skrev jeg til udlejer, at jeg havde behov for en VVS-person. Administratoren kommenterede det dog ikke.
- Du har som altid den samlede database her.
- Husk den nye, nemme mulighed for selv at bidrage til Sprogdatabasen. Bidrag med billeddokumentation foretrækkes. En af årsagerne er, at nogle udgivere senere finder og retter fejlen, så vi skal fange og dokumentere den, mens den er der.
Ultimo 2024 rummer Sprogdatabasen 1.268 eksempler på dårligt sprog, sære formuleringer og almindeligt sjusk.
Indholdsfortegnelse
Stavning eller kaos afsnit 130
1) Danmarks Radio TV Avisen den 7/12. Så vidt jeg husker, har jeg haft fat i lignende før, men det gør ikke noget. Det, jeg ofte undrer mig over, er, at folk – og da især de der får penge for det – ikke tænker over, hvad de skriver. Et er kommaer, stavefejl og andre former for sjusk, et andet er omtanke, simpelthen at se på “Hvad har jeg egentlig skrevet?”
Jeg er klar over, at man kan blive ramt af skud i benet, i maven eller i hovedet, men hvor sidder Ishøj?
Hvis de havde tænkt over, hvad de skrev, havde det kun krævet ganske få sekunders omtanke og arbejde at bytte lidt rundt på ordene. De kunne eksempelvis have skrevet: “I Ishøj er tre mænd blevet ramt af skud”.
2) dr.dk Nyheder Indland (udateret). Artiklen drejede sig om “Børnedemens”. Danmarks Radio var udgået for bogstavet t og kommaer: “Hos et rask barn, vil hjernen udvikle sig normalt i tak med at barnet bliver ældre.” Her burde have stået: “Hos et raskt barn, vil hjernen udvikle sig normalt i takt med, at barnet bliver ældre.”
3) TV2’s forvrøvlede nyheder den 16/12. Man gør indsigelse: “Herfra kan man løfte en indsigelse, …”. Jeg har heller aldrig hørt om, at indsigelser “lægges ned”. De afvises. Her kan du se alle de andre eksempler i kategorien “Journalist”.
4) DM Akademikerbladet den 17/12: “Vil du lære, hvordan du kan få mest muligt ud af ChatGPT og andre AI-sprogmodel?”
5) TV2’s nyheder den 6/12. “Kommune har sendt direktører og chefer ud af døren med “vildt beløb””.
Den gode gamle huskeregel, der også gælder for journalister, er, at hvis der er tale om en bevægelse henimod noget eller væk fra noget, skriver man “ad”. sproget.dk har en fin artikel om at kende forskel på af og ad.
6) dr.dk under Nyheder > Politik den 15/12: “SVM-regeringen kan i dag kan fejre to års fødselsdag, men gaven fra Socialdemokratiets og Venstres eget bagland er en spand kold vand i hovedet.” Et enkelt opslag i Den Danske Ordbog (DDO) kunne have overbevist Morten Henriksen, Rasmus Bøttcher, Mette Pabst og Anders Byskov Svendsen om, at der skulle have været t på “kold”. Jeg slog bare op på ordet “spand”:
7) Partiet er den 17/12 blevet opstillingsberettiget. Hvis jeg evt. skulle have læsere, der overvejer at stemme på dem, skal I dog først undersøge, om de er bedre til at drive politik end til at læse korrektur. “Meld dig ind i Borgerenes Parti”. De havner i kategorien “Sjusk”.
8) dr.dk Nyheder > Udland den 20/5-2024. Storbritannien-korrespondent Tinne Hjersing Knudsen. Artiklen handler ganske vist om en årelang skandale men alligevel er denne ikke god: “… staten sprøjtede virusbærende blod i årene på tusindvis af briter”.
9) facebook den 3/12. Sådan et skab skal der mange kræfter til at løfte: “Der hvor jeg kommer fra, er et ægteskabs løfte et løft”.
10) facebook den 4/12. Efter udvalgsmødet spiste de nemlig en stor lagkage: “Udvalgsmøde med en prober fejring”.
11) Forlaget Lindhard og Ringhof den 12/12. Et forlag burde kunne gøre det bedre. Det er nærmest en slags lydskrift, men den lander i kategorien “professionel”: “Kender du en, der skal finde “Forsvarsløs” under jueltræet i år?”
12) facebook den 18/12. Her passer præsens participium/lang tillægsform ikke så godt: “Så skal vi ud og købe tyggeben og tøjdyr til hundende”.
13) facebook den 19/12. Jeg forstår det ikke, for den lov er da helt ny, men når den har været så længe undervejs, kan den selvfølgelig nå at være blevet ældre: “Ja den ældre lov har været rigtig mange år undervejs”.
14) facebook den 19/12. Heller ikke her passer præsens participium/lang tillægsform ret godt: “Nu styrker vi igen forholdende for gravide, fødende og jordemødre”.
15) nyheder.tv2 >Live > Kort nyt den 19/12. Her skal du se i tredje linje. Også dette eksempel havner i kategorien journalist. Det er noget frygteligt vrøvl. Tænk hvis de læste, hvad de skriver: “flere omgange med ‘talrige at stikke af fra politiet, men blev til sidst”. Men jagten synes ellers at være bilagt allerede i linje to.
16) Da andefedtet skulle ud af ovnen den 24/12, vendte jeg flasken med ovnrens om for at se, hvordan det skulle bruges. Det er godt at vide, at det “Fjerner pålideligt fastbrændte spiserester …”. Jeg er klar over, at den slags er maskinoversat, men tænk hvis de havde læst, hvad de skrev. Det giver jo ingen mening:
17) facebook den 24/12. Det er altså klamt; det ville jeg aldrig gøre: “jule boller med krydderier”.
18) facebook den 26/12. Her kunne en ordbog have gjort gavn: “Det varmer helt ind i hjertekuglen”.
19) facebook den 29/12. Flere uægteskabelige samlejer? “I dag nytårs boller til Nisserne”.
Har du kommentarer til artiklen?
Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen til morgenkaffen, kl. 13:00, kl. 18:00 og ved sengetid, ikke på facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.
Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder kort. Jeg svarer til morgenkaffen, kl. 13:00, kl. 18:00 og ved sengetid. Herefter vil du stryge lige igennem.
Skriv en kommentar
Vil du deltage i debatten?Du er mere end velkommen!
Godt nytår.
Som altid er det en fornøjelse at læse om de sproglige særheder, der findes frem. Og mærkværdig er denne mangel på kritisk stillingtagen til udgydelserne.
Da jeg læste om at blive ramt af skud i Ishøj, kom jeg til at tænke på, at jeg som meget lille, har jeg fået fortalt, spurgte min mor, hvor torsken på en dreng sidder. Der var vel en eller anden, der sagde “din torsk” til mig.
Der har vel altid været “t” i slutningen, når det drejer sig om koldt og varmt i forbindelse med vand, og det er lige så mærkværdigt, at det ikke er automatiseret på samme måde som tegngivning burde være det ved retningsskift under bilkørsel, men man kan efterhånden ikke tage ret meget for givet mere.
Man må håbe jule er kommet godt ud af sine aktiviteter med krydderierne.
@ Jørgen
I meget lige måde tak!
Ja, det er sært, at de ikke læser, hvad de skriver – bare en gang imellem.
Den med torsken er nu sød.
Fsva. “t” på koldt og varmt vand har du jo helt ret, men man kan sige, at det er nemt at høre, at der skal “t” på “koldt”, medens det er sværere med “varmt”.
Ja – den med “jule” var nu også sød.