Genanvendeligt kaffefilter i rustfrit stål – op til 3.000 brygninger
Bidrag til grøn omstilling
Jeg havde engang en ven, der mente, at økologi er noget pjat, og at de konventionelle gulerødder er flottere. Den samme ven ønskede, at der kom fisk tilbage i de indre danske farvande …
Så mangler man evnen til at se kausaliteten. Det forventer jeg, at højtuddannede mennesker kan.
Vi må alle yde vores lille bidrag, og jeg tror på, at vejen frem er de personlige CO2-kvoter. Det er for nemt at mene, at de andre må gøre noget. Personlige CO2-kvoter kan anses for vor tids rationeringsmærker men hvorfor ikke? Hvad er hindringen?
Et lille bidrag kan være at købe et genanvendeligt kaffefilter.
Indholdsfortegnelse
Genanvendeligt kaffefilter i rustfrit stål – op til 3.000 brygninger
Det lyder måske tåbeligt, men man kan faktisk købe et genanvendeligt kaffefilter. Jeg har købt mit hos Aarstiderne for 87,30 kr. Hvis det er sandt med de 3.000 brygninger, vil jeg have glæde af det i ca. 8,2 år. Altså ca. en tier årligt, da jeg kun laver kaffe en gang om dagen. Det kan næppe gøres billigere.
Jeg har aldrig ejet en kaffemaskine og kommer heller aldrig til det, blandt andet fordi vandet ikke kommer op at koge i en kaffemaskine, og det synes jeg, det skal, selvom nogle mener, at kaffen skal brygges ved 92-96°. Ved 100° skoldes kaffebønnerne, hvilket giver god mening. Jeg synes dog alligevel, min kaffe smager fint.
Jeg var lidt spændt på, om det var besværligt at gøre det genanvendelige filter rent, og om “gennemløbstiden” var ændret.
- Rengøringen er på ingen måde besværlig. Jo tættere på brygningen jo nemmere. Jeg rengør mit, når jeg alligevel er i køkkenet for at hælde kop nummer to op.
- Gennemløbstiden ved den sidste påhældning er måske en anelse længere.
Kaffegrumset skal skrabes ud i spanden med madaffald, som bliver til biomasse. Mit lille bidrag betyder selvfølgelig ingenting, men hvis vi alle yder et lille bidrag, betyder det alligevel noget.
Vedligeholdelsen af kaffefilteret
Selvfølgelig skal kaffefilteret holdes vedlige, hvis det skal holde lidt mere end otte år.
Aarstiderne skriver:
- Rengør filtret under rindende vand eller i en skål med vand efter brug.
- I nogle tilfælde kan kogning af filteret i under 1 minut være påkrævet for at få kaffefedtet ud.
- I sjældnere tilfælde kan filteret lægges i meget varmt vand med eddikesyre eller citronsyre over natten.
Hvor forsvinder strømmen hen?
Jeg abonnerer på tips fra Bolius, og de har faktisk mange gode tips. Strømforbrug er CO2-udledning. De anbefaler, at man prøver at måle på sit strømforbrug.
Jeg undrer mig over, at mit strømforbrug er stigende, når:
- der ikke er ændringer i forhold til tidligere år
- jeg kun har lys tændt i de rum, hvor jeg er, som typisk er ved skrivebordet
- alle pærer er udskiftet med LED
- alle standbyfunktioner er dræbt
- jeg har tjekket, at der ikke er en sammenhæng med det nye køleskab og den nye computerskærm
Derfor har jeg nu bestilt en strømmåler. Den kostede godt nok 588 kr. Men kan jeg fange strømtyvene er beløbet hurtigt tjent ind.
Har du kommentarer til artiklen?
Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen til morgenkaffen, kl. 13:00, kl. 18:00 og ved sengetid, ikke på facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.
Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder kort. Jeg svarer til morgenkaffen, kl. 13:00, kl. 18:00 og ved sengetid. Herefter vil du stryge lige igennem.
Skriv en kommentar
Vil du deltage i debatten?Du er mere end velkommen!
Det er en interessant diskussion. Jeg må have lukket ind i knolden, at kogende vand skal stå lidt, inden det kommer i kontakt med kaffebønnerne.
Spændende at erfare om det gør en forskel, idet jeg stort set ikke synes kaffe smager godt.
Ublegede kaffefiltre med grums ender i grønt affald her.
@ Jørgen
Min ældgamle elkedel mistede låget, så nu har jeg købt en ny, og med nutidens teknologi kan man faktisk indstille, hvor højt vandet skal varmes op. Den kan dog ikke 92-96 grader. Jeg har prøvet at indstille til 90 grader, og jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene om det. Kedlen er designet mhp. på te.
Mit umiddelbare gæt vil være, at bryder man sig ikke om kaffe, kommer man ikke til at holde af det, bare fordi vandet ikke når de 100 grader. Men det er da værd at prøve.
Er det virkelig mere miljøvenligt? Jeg kan sagtens se at det er billigerer, men det virker som om man bruger en masse vand på at skylle hver gang. Vi laver også gammeldags kaffe og bruger ublegede kaffefiltre, der strittes på kompostbunken efter endt brug. Vi lader vandet køæle ned efter at det har kogt, for kogende vand trækker bitterstoffer med ud af bønnerne.
@ Charlotte
Ja, jeg synes det er miljøvenligt.
Når man er omhyggelig med at skrabe kaffegrumset ud af filteret med fx en lang teske, skal der ikke bruges ret meget vand. Men man kunne jo også gøre det Aarstiderne skriver nemlig lægge det i blød.
Nu har jeg så læst lidt mere om det. Fremstilling af et enkelt kaffefilter af papir forbruger max. en spiseskefuld vand – altså væsentligt mindre end det tager at skylle det af metal eller stof.
Der er to problemer med kaffe/kaffefiltre:
– bortskaffelsen af kaffefiltrene med dagrenovationen. De fylder!
– fremstillingen af selve kaffebønnerne. Det koster vand.
Så jeg fortsætter som hidtil med at kompostere mine ublegede kaffefiltre og købe økologiske kaffebønner, som vi selv maler med håndkraft.
Der er det mest miljøvenlige, vi kan gøre, fordi vi har en kompostbunke i baghaven. Hvis man ikke har det, er genbrugelige filtre bedre.
Og under alle omstændigheder smider man hele fordelen og mere til fra sig ved at købe ikke-økologiske bønner.
@ Charlotte
Hrm … tjah, det kan såmænd være, du har helt ret!
@ Charlotte
Jeg har jo ingen have og dermed heller ingen kompostbunke i baghaven – det må være dejligt at have det. Så jeg fortsætter med mit genbrugelige filter.
Men ups: Jeg drikker Blå Irma-kaffe, og det har jeg gjort i 44 år, for det er den eneste kaffe, jeg kan lide. Jeg forsøgte en overgang Grøn Irma-kaffe, som er den økologiske lillebror, men jeg kunne ikke lide den. Det var som om, den var bitter. Men det er mange år siden; de kan jo have produktudviklet, så jeg burde nok forsøge mig igen.
Grøn Irma kaffe er den kaffe, vi drikker … men den bliver altså bitter, hvis du ikke lige lader vandet køle en smule inden du hælder det på. Det skal optimalt være 95 grader varmt – det bliver det i vores kande efter 2½-3 minutter 😉
@ Charlotte
Okay … så er min oplevelse af at den bliver bitter altså rigtig nok. Du har jo helt ret i, at kaffe bør overhældes med vand, der er 92-96 grader.
Når jeg får brugt mit lager af Blå Irma-kaffe, vil jeg prøve Grøn Irma. Mange tak for tip! (Jeg er jo tidligere Irma-medarbejder gennem mange år, mens jeg læste).