Slægtsforskning: Bingo

Slægtsforskning Bingo

Lars Kr. Lundins personsammenligning

Slægtsforskning

Når man slægtsforsker er det altid interessant at komme i kontakt med andre, der forsker i de samme personer, som man selv gør, men hvordan finder man dem? Et rigtig godt bud er at sende sin fil til GEDCOMP, der drives af Lars Kr. Lundin, som vist nok bor et sted i Spanien. GEDCOMP står for GEDcom (slægtsforskningsfilernes filformat) COMParison (sammenligning). Lars’ program sammenligner personer i alle de indsendte filer og returnerer en mail pr. familie, der er fundet – en såkaldt Bingo-mail. Hans database rummer nu over 5 millioner personer.

En ny fil fil til Lars Kr. Lundin

Jeg har lige sendt en fil med 4.374 personer til sammenligning og som resultat har jeg fået 40 Bingoer, og så er det bare at gå i gang med at analysere hver mail for ligheder. Det er let at finde lighederne, for de enkelte personer er opstillet parvist efter et pointsystem, der viser, hvor sikker sammenligningen er.

Jeg bruger Bingoerne til at finde detaljer, som det ellers kan være svært at finde. I går fandt jeg fx ud af, at en af mine personer var repræsenteret i folketællingerne 1787 og 1801 på Christianshavn. Det var ikke noget, jeg ellers ville give mig i kast med at lede efter, men når man ved at vedkommende skal være der og når området er indsnævret til Christianshavn er det til at overskue at gå i gang med at lede. Og jeg fandt sørme, hvad jeg søgte 🙂

Ellers bruger jeg primært Bingoerne til at finde dødsdatoer, som kan være rigtig svære at finde, især når vi kommer op i nyere tid, hvor den geografiske mobilitet er stor. Folk kan jo være døde hvor som helst og når som helst. Det generer mig bare at have dem stående ‘åbne’ i min database, når jeg ved, at de må være døde.

Hvorfor er der ikke angivet kilder?

Jeg undrer mig over, at folk, der sender ind, ikke sætter oplysning om kilder på. Et godt slægtsforskningsprogram som fx Legacy kan sagtens håndtere at sætte kilden på uden samtidig at afsløre inskriptionen.

Jeg har endnu ikke haft sat mig i forbindelse med den anden slægtsforsker, der også har fået en Bingo, men det kunne godt være, at jeg kunne få resultater ud af det. På den anden side er der heller ikke nogen, der har sat sig i forbindelse med mig, så jeg tror alle bruger Bingoerne på samme måde som mig, nemlig til at finde detaljer. Så jeg ved godt, hvad jeg skal lave i weekenden: Jeg skal finde detaljer om gamle døde mennesker 🙂

Relaterede poster: https://stegemueller.dk/tag/lars-kr-lundin/

20 Svar
 1. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Pia

  Nå sådan. Jamen så kan du jo godt indsende en GECOM-fil; det kunne da være rigtig spændende om du fik nogle hits.

  Når du har fået ro over din situation, må du da bestemt i gang med slægtsforskningen igen.

 2. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Pia

  Nu hvor du ikke har job hele tiden er det måske anledningen til at komme i gang igen?

  Så vidt jeg har forstået, har du alt din slægtsforskning på papir og derfor ikke i et slægtsforskningsprogram. Du kunne jo starte med at anskaffe dig et slægtsforskningsprogram og få alle dine mange data lagt ind i det. Herefter kan du eksportere en GEDCOM-fil til Lars Kr. Lundin. Det kunne jo være spændende hvis du fik hits på dem du bare ikke kan finde – for du har ret: de må være der et sted.

  Jo tak jeg hygger mig 🙂

  • Pia
   Pia siger:

   Jo, jeg har skam slægtsprogrammet Win-Family 🙂 men har alle mine kilder på papir.
   Jeg er fuldt ud beskæftiget på de to arbejdsfrie dage og det blive sikkert værre endnu, når jeg er ledig for alvor. Der skal ro over min situation, SÅ…

 3. Pia
  Pia siger:

  Hver gang jeg ser du har skrevet om slægtsforskning, får jeg helt lyst til at tage fat om mit igen. Jeg synes bare ikke jeg har tid til det. Da jeg slægtsforskede havde jeg godt nok skolesøgende børn i huset, men jeg havde kun deltidsjob.
  Jeg har aldrig benyttet mig af GEDCOMP og jeg ved slet ikke hvordan jeg skulle sende sådan en fil. Tror måske mit slægtsforskning er for gammelt til det nymodens stads 😉 Men interessant kunne det bestemt være, selvom jeg nok allerhelst også gerne ville videre med de vanskelige personer, der bare ikke er til at finde nogen steder. De må jo være der et sted!
  Du må hygge dig med alle de døde 😉

 4. Fruen i Midten
  Fruen i Midten siger:

  Tænk, at nogen sidder og laver den slags databaser. Det er da seriøst nørdet 😉 men også genialt for slægtforskere som dig. Servicerer Lundin hele verden, eller det ‘kun’ en dansk ting?

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Fruen i Midten

   Ja det er nok lidt nørdet, men projektet er ganske enkelt genialt: Jo flere der sender deres fil ind jo større er chancen for at få et hit, så man kan sige, at det er hjælp til selvhjælp. Jeg tænker godt nok lidt på, hvordan Lundin har fået det op at køre; de første mange filer har jo ikke udløst en Bingo.

   Projektet omhandler danskere.

 5. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Den stille pige

  Der er selvfølgelig ikke så meget tid til slægtsforskning, når først man får børn; det er sikkert også derfor, der er så mange, der først begynder, når de bliver pensionister.

  Tiden på arkiverne er skøn!

  Det er da forfærdeligt, at du har mistet dine data. Jeg tør slet ikke tænke tanken, hvad jeg ville gøre, hvis jeg mistede mine data. Jeg tror jeg ville nødt til at finde mig en anden hobby.

 6. denstillepige2012
  denstillepige2012 siger:

  Engang for længe siden lavede jeg også slægtsforskning. Det var før min søn blev født, så det er mange år siden (12 😉 )

  Jeg tilbragte mange timer på hhv. Landsarkivet for Sjælland etc. og Rigsarkivet. Et besøg på Landsarkivet på Fyn blev det også til.

  Åh, det var tider.

  Jeg brugte Brothers Keeper til at gemme mine data i.

  Jeg tør ikke tjekke, men jeg tror desværre, at jeg mistede alle mine data for nogle år siden, da en af mine computere gik død.

  Ja, ja…. man skal huske back-up…

 7. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Pollyanna

  Jeg sender en ny fil ca. en gang om året, og nu kan jeg huske, hvornår jeg skal gøre det næste gang, nemlig den 1. januar.

  Du har ret i, at det ikke er de drilagtige, der udløser en Bingo, jeg får også flest hits på dem der er lidt randområderne.

  Jeg kan godt forstå, at du er irriteret over ikke at kunne finde din tipoldemors brødre, det ville også irritere mig.

 8. Pollyanna
  Pollyanna siger:

  Jeg har også af og til fået hits hos Lundin, men det er vist i øvrigt en gammel mail, han har så jeg må hellere få indsendt en ny fil. Desværre er det aldrig de drilagtige aner, jeg får hits på, min tipoldemors brødre fra den fædrende gård har jeg for eksempel aldrig kunnet følge efter konfirmationen, hvilket irriterer mig helt vildt!

 9. Stegemüller
  Stegemüller siger:

  @ Ellen

  Tak skal du have – jeg hygger mig gevaldigt 🙂

  Ja internettet giver fantastisk mange muligheder; bare det at hele landets kirkebøger ligge på nettet er en gevaldig hjælp. De første år jeg slægtsforskede, var der ingen kirkebøger på nettet, så der måtte jeg stå tidlig op hver lørdag for at komme på arkiv. Der var simpelthen ikke andre muligheder. Og et arkivbesøg skulle være godt forberedt, så man kunne få så meget som muligt med hjem.

 10. Ellen
  Ellen siger:

  Jamen så vil jeg da ønske dig rigtig god fornøjelse med din granskning af de døde 🙂
  Det er godt nok blevet nemmere med internettet, må jeg sige.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Jørgen

   Det er nemlig rigtig smart og der er altid rigtig mange detaljer at fiske ud af de der Bingoer. Hvor langt er du med din slægtsforskning?

 11. Lene
  Lene siger:

  God fornøjelse 🙂 Min far ville have elsket denne fagre nye verden. Før han blev syg, forskede han meget i vores slægt, men det var på landsarkivet i Viborg.

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Lene

   Tak skal du have. Det er synd, at din far ikke kom til at opleve alle de muligheder, som den moderne teknologi giver for slægtsforskere.

   Jeg har også tilbragt meget tid på Landsarkivet i Viborg, jeg har sågar henlagt hele uger af min sommerferie dertil; nu er jeg imidlertid til bunds i det jeg havde at komme der efter samtidig med at alle kirkebøgerne nu ligger på nettet til temmelig langt op i vor tid (ca. 1950).

Der er lukket for kommentarer, da posten er mere end et år gammel.