Irma har meget til fælles med Bo Jacobsen

Irma har meget til fælles med Bo Jacobsen

Mad skal koste penge

Irma har meget til fælles med Bo Jacobsen

Irma har meget til fælles med Bo Jacobsen

Denne artikel i Irma-serien er beregnet til at skabe argumenter for, at mad gerne må koste penge.

Udgangspunktet er kokken Bo Jacobsens kronik i Dagbladet Information fra den 1. september 2009 (ingen betalingsmur – du kan roligt klikke). Selvom artiklen er gammel, holder argumenterne stadig vand (som vandet i Nettos kylling 🙂 – se senere).

Det er selvfølgelig farligt at skrive sådan, for det kan bære ved til det bål, at Irma kun er for rige forstadsfruer nord for København. Det er simpelthen løgn. Jeg er selv pensionist bosiddende i Hvidovre men handler hos Irma, så snart jeg kan komme til det.

Irma har meget til fælles med Bo Jacobsen

Poul Madsens analyse

De seneste dage, er der lavet flere sammenlignende analyser, hvor folk fra Facebookgruppen “Bevar Irma” har påvist, at Irma ikke kun er dyrest. Poul Madsens prissammenligning er vist til højre.

For differencen på 95 øre får man en pæn og ren butik, voksent personale (ja, af og til tenderende til halvgammelt lige som mig selv) med stort varekendskab, korte kassekøer, folk at spørge (ikke noget med “Hvis det ikke er deroppe, har vi det ikke …” Hallo, jeg bruger ikke tid på at støve en medarbejder op, før jeg har konstateret, at jeg ikke selv kan finde det).

Det betaler jeg gerne en lille krone for.

Der findes også en anden (gammel) prissammenligning hos “Fru Kofoeds køkken”. Artiklen er fra 2013, så selvfølgelig skal man ikke hænge sig i de konkrete priser.

Det drejer sig om principperne. Det første, jeg lagde mærke til, var den markant dyrere “Herregårdskylling” hos Irma; det andet var, at den ikke er pumpet med vand, som den er nødt til at være, når den kun skal koste en tredjedel i Netto.

Endelig nærmer vi os det, dagens artikel skal dreje sig om: Mad skal koste penge.

Argumenter fra Bo Jacobsen

 • Danskerne har valgt maden fra for at bruge deres tid og penge på ligegyldig materialisme
 • Da vi grundlagde velfærdssamfundet i 1960’erne, måtte der to indkomster til for at finansiere alle de materielle goder, vi nu ville omgive os med. Kvinderne kom på arbejdsmarkedet.
 • Der var ikke længere tid til at lave mad. (Og inden jeg bliver overfaldet: jeg siger ikke hermed, at det er kvindernes skyld, at vi nu får dårligere mad).
 • Vi arbejder kun 37 timer, så der burde være tid at lave mad – og lære vores børn at lave mad.
 • Ikke alene forsvandt evnen til at lave mad, det samme gjorde viden om råvarerne, evnen til at bestemme deres kvalitet, hvornår de var i sæson, og hvad de skulle koste.
 • Vi er det folk i Europa, der bruger den mindste andel af vores disponible indkomst på mad.
 • Det, danskerne vil bruge på mad, er så lidt, at man ikke kan producere fødevarer i Danmark, der er billige nok.
 • Vi skal simpelthen tredoble vores madbudget, hvis vi vil i nærheden af det niveau, man har i Sydeuropa.

Det er hårde – men rigtige – ord fra Bo Jacobsen

Nu er en tredobling af madbudgettet måske nok lige i overkanten i hvert fald i min husholdning, for jeg bruger allerede mange penge på mad. Det kan jeg se af min månedlige budgetopfølgning. Men lad os i stedet gå i kødet på den næstsidste bullet:

 • Det, danskerne vil bruge på mad, er så lidt, at man ikke kan producere fødevarer i Danmark, der er billige nok.

Der tales meget om klimaforandringer, miljø, CO²-udslip og you name it. Er det “de andre”, der skal gøre noget og nytter det i det hele taget?

Nej, det er os selv qua at være politiske forbrugere. Og skal maden importeres, skal den også transporteres med en øget miljøbelastning til følge. Det er egentlig ret simpelt. Og ja, det nytter.

Min pointe er langt om længe

 • Irma sælger gode råvarer, der af og til (men – som vist – ikke altid) koster mere.
 • Irma sælger meget kvalitetsmad produceret hos små danske producenter. Transporten er væsentligt kortere.
 • Irma har modet og risikovilligheden til at hjælpe mindre/små producenter i gang, og kunderne er ikke bange for at købe deres produkter og at eksperimentere.
 • Uden Irma var “Thise Mejeri” eller “Fejø æbler” aldrig blevet så store succeser. Og man kan frygte sådanne producenters fremtid, hvis Irma lukker, for hun kan tage dem med i faldet …
 • Men det gør hun ikke for “Sammen er vi stærke”.

Opdatering den 6. februar 2023: Landmænd bør flage på halv for Irma-pigen

Der findes en fantastisk organisation, der hedder “Verdens bedste fødevarer”, som udtrykker helt de samme holdninger, som Bo Jacobsen (og jeg – i al ubeskedenhed) udtrykker herover.

Jeg ringede simpelthen Steffen Andersen op i anledning af deres artikel “Landmænd bør flage på halv for Irma-pigen“, og vi fik en god samtale, selvom jeg ikke har en brik forstand på købmandskab, (jeg kan noget andet).

Vi var bare rørende enige om, at vi skal bruge penge på ordentlig mad, og at der også er forretning i ordentlig og bæredygtig mad. Det skal bare iscenesættes rigtigt. Det drejer sig om at få fat i de rigtige mennesker og at bevare de kunder, der er interesserede i, hvad de putter i munden.

Bæredygtighed er ikke bare en label, man klistrer på trøjen ved festlige lejligheder – det handler om dig og mig, og det vi gør, til hverdag.


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen og ikke på Facebook eller via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

12 Svar
 1. Charlotte (Uglemor)
  Charlotte (Uglemor) siger:

  Jeg citerer lige: “Irma har modet og risikovilligheden til at hjælpe mindre/små producenter i gang, og kunderne er ikke bange for at købe deres produkter og at eksperimentere.”
  Og det er vi ikke, fordi vi har tillid til at når Irma står bag, så er det god kvalitet og ordentlige råvarer, økologi og anstændighed og ikke ingredienser vore oldemødre ikke ville kunne genkende som noget, spiseligt. Vi stoler også på, at vi kan få det her produkt i morgen, om en måned eller om et år. Når Irma sælger det, er det sjældent usundt eller bare en døgnflue, for det er testet af Irmas laboratorium, prøvesmagt og godkendt.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Charlotte

   Tak for citatet! Alle “store forfattere” vil vældig gerne citeres.

   Også tak for kommentaren. Den er virkelig god og fyldt med indsigt. Jeg havde faktisk glemt det med processen bag nye varer på hylderne, men jeg giver dig ret. Det er sådan, det foregår. Og ja, oldemor skulle også kunne genkende ingredienserne.

   Selv køber jeg fx altid selv “Keminus”-serien, for mit opvaskemiddel behøver ikke være grønt eller dufte af parfume. Det skal vaske op – og så er den ged barberet.

   Svar
 2. Henny Stewart
  Henny Stewart siger:

  Måske skulle man genoplive det gamle brugsforeningskoncept? Lidt på samme måde som man i mange landsbyer forsøger at fastholde den sidste levnedsmiddelbutik, efter at sidste eneejer har drejet nøglen om? Altså, de enkelte forbrugere skal have faktiske aktier i foretagendet, ikke bare sådan nogen pynte-nogen, som Coop opererer med. Måske skal forbrugerne direkte have ansvar for både indkøb og salg af varer. I fællesskab skulle det jo kunne virke, hvis man er tilstrækkeligt mange, der vil og kan tage det ansvar. Selv handler jeg udelukkende hos nemlig.com, og det firma drives bestemt ikke efter ovennævnte principper, men vi er afhængige af at skulle have varerne leveret.

  Svar
  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Henny

   Det er en virkelig god idé, og den svarer lidt til det flere i Facebookgruppen “Bevar Irma” fører til torvs. Jeg kan også huske dele af konceptet bag brugsforeningerne, som var gældende alle de steder, jeg boede som barn. Det kan sagtens være, det er vejen frem.

   Alfred (en tidligere adm. direktør for Irma) leder lige nu efter store investorer, og det er i følge ham lige tidligt nok med aktie-modellen. Men ingen siger, at man ikke kan kombinere de to elementer. Lige nu tror jeg på,at vi er tilstrækkeligt mange, der både kan og vil tage ansvar for butikkernes overlevelse. Jeg har ikke mange penge – men jeg vil gerne være med. Og så må jeg tage til Peter Bangsvej for at købe ind. Men pyt med det. Bussen går lige til døren.

   Jeg havde en ven, der også var afhængig af leverancer fra nemlig.com og det var lækre varer!

   Vil du evt. melde dig ind i Facebookgruppen “Bevar Irma”? Jeg ved godt, at du er hip som hap med Irma, da du ikke selv har adgang til en, men vi samler på medlemmer og målet er 100.000. Det vil svare til 10 pct. af (Stor?)Københavns voksne indbyggere. Så kan vi lægge pres på Coop. Tror vi da …

   Hvor er det i øvrigt dejligt, at du ikke bare peger fingre ad vores kamp, bare fordi du ikke selv er berørt. Hidtil har jeg troet, at det kun var Støjsenderen, der var ude med riven og ønskede at skille Jylland fra resten af Danmark. Men der tog jeg (igen) fejl.

   Svar
   • Henny Stewart
    Henny Stewart siger:

    Jeg synes, det vil være lidt forkert af mig at melde mig ind i “Bevar Irma”, når jeg nu vitterligt aldrig har sat mine ben sådan et sted.

    Omvendt er jeg da forkæmper for lokale initiativer til at bevare handelslivet, så hvorfor i alverden skulle jeg “disse” forsøgene på at beholde Irma?

    Her på lav er vi ret traurige over, at Aldi lukker (ingen vits). Mens vi handlede selv, gik turen ofte til Aldi. Bl.a. har jeg købt både pc’er og telefoner der. De havde i sin tid elektronik i en glimrende kvalitet til rimelige priser – Medion var mærket. Men vi handlede også dagligvarer der.

    Svar
    • Stegemüller
     Stegemüller siger:

     @ Henny

     Jeg har i “Bevar Irma” læst om de mange lukninger af Aldi. Gjorde I noget for at kæmpe mod det?

     Ja, Medion-computere er da helt udmærkede.

     De, der synes, vi er nogle idioter (mildt sagt) argumenterer med, at de heller ikke har en Irma, og at de da får mad alligevel, at Irma er et snob-fænomen for rige københavnere (hvilket jeg har påvist er rent vås) osv. Berlingske, som jeg ikke abonnerer på, og derfor kun kan se de øverste par linjer af skrev i går:

     “Kære københavnere, Irma-reaktionerne afslører et virkelig sjovt hverdagssnobberi. Og under billedet “På et afgørende punkt er jeg som oprindelig jyde aldrig rigtig blevet assimileret ind i det herlige københavneri. Jeg har meget sjældent været på indkøb i Irma.” Det er symptomatisk: De, der aldrig har sat deres ben i Irma, intet fatter. Og adskillige mennesker med adresse i Jylland kunne blande sig helt uden om, mm. de vil støtte os.

     Også Berlingske: “Der udbrød kollektiv københavnersorg over lukningen af Irma. Men tør bare øjnene!”. Det er noget flabet, synes jeg.

     Svar
     • Henny Stewart
      Henny Stewart siger:

      Nej, vi kæmper ikke mod storkapitalen her. Det er formålsløst. Gamle Marx beskrev jo så levende, hvordan de store hvaler sluger de mindre hvaler, indtil der ikke er så mange hvaler tilbage.

      Nu er det muligvis ikke helt tragisk, idet det er Rema1000, der har købt Aldi’s danske butikker, eller i hvert fald et antal af dem. Men vi får ikke flere Rema1000 butikker her i byen, for vi havde 3 af dem i forvejen. Men det må være træls for dem, der arbejder i Aldi. Især for dem i den nye butik, der åbnede for et par måneder siden. Der har de sat næsen op efter fast arbejde, og så lukker biksen lige med det samme.

     • Stegemüller
      Stegemüller siger:

      @ Henny

      Jeg er for ung til Marx – endelig er der noget, jeg er for ung til – så jeg kender ikke den om hvalerne. Jeg synes, det er ganske flot, at Irma-kunderne slutter sig sammen i et forsøg på at kæmpe mod storkapitalen. Måske lykkes det ikke, men vi håber. Taber vi, har vi i det mindste forsøgt.

      Jeg vil undlade at blande mig i jyske forhold, da jeg aldrig har været i en Rema eller en Aldi. Det er synd for de medarbejdere, det går ud over, og så er de ligegyldigt, om butikken hedder Aldi, Rema eller evt. Irma (hvor der skal afskediges 6-700).

  • Stegemüller
   Stegemüller siger:

   @ Andersen

   Tak for din kommentar, der lige skulle godkendes først, da du ikke tidligere har kommenteret her (spam-hensyn). Fra nu af vil du stryge lige igennem.

   Sex … Nej selvfølgelig ikke. Der er ikke noget, der er vigtige end det, vi putter i hovedet!

   Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *