Hvordan Hans hittede Grethe

Hvordan Hans hittede Grethe

Montagens mester: Christian Stentoft (1946-2016)

Hvordan Hans hittede Grethe

Det kan være hyggeligt at lytte, og det er gået op for mig hvor mange gode oplevelser, der ligger på “DR Lyd”.

Jeg startede med en podcast, der hed “37 kr. i timen” om filippinske au pairs’ vilkår hos danske værtsfamilier i Nordsjælland. “Au pair” betyder egentlig “På lige fod” – men pigerne er bestemt ikke altid på lige fod med værtsfamilien. Ingen fra værtsfamilierne ville arbejde for 37 kr. i timen.

På en eller anden måde havnede jeg derefter på P1 og fandt guldet. Jeg er ikke klar over, hvad forskellen er på en podcast og en radioudsendelse, men lad det nu være.

Det ser ud som om, Danmarks Radio i april 2023 har genudgivet en hel serie, de kalder “Stentoft hyldest”. Uha det er godt. Det er genudsendelser fra starten af 80’erne. Jeg synes, jeg husker, at jeg hørte en del af montagerne, da de blev sendt første gang. Leif Lønsmand skrev mindeordene over Christian Stentoft, der stadig kan læses på Danmarks Radios hjemmeside. Mindeordene har overskriften “En dansk radiolegende er død”.

“Hvordan Hans hittede Grethe” handler om en tækkemand og hans pige.

Det er et par nede på Falster, og udsendelsen handler om deres liv sammen og hvordan han kommer videre efter konens død. Christian Stentoft kunne kunsten at stille et lille spørgsmål og få et stort svar. Hans smører madpakker inkl. hunden Busters leverpostejmadder og Grethe hugger hovedet af haner, høns og kyllinger. Hans’ første kone falder en dag om af hjertestop, så han kommer efter 45 års samliv hjem til et tomt hus lige bortset fra kattekillingerne. Han har det svært med stilheden efter hendes død.

Ægteparret har to døve børn, og Hans overvejer, om det er en “straf” for et eller andet, måske fordi han altid arbejdede for meget og af og til først var hjemme kl. 23. Han konkluderer dog, at den bedste medicin mod samtlige livets genvordigheder er at arbejde.

Ud på frierfødder

Efter konens død beslutter han, at det ikke er godt for mennesker at leve alene, så han svarer på seks eller syv kontaktannoncer. En af kvinderne spørger ham, om de skal ses igen, men han er ligefrem og svarer ærligt: “Det skal du ikke regne med!”. Hans’ refleksion er “Hvad skal man ellers sige, når der ikke er sympati?”. Og det kan han have ret i. Da han har været enkemand ca. et  år, ringer han til Grethe, der praktisk nok lige har mistet sin mand. Og de bliver par.

Hans er 70 år. Det er ikke helt klart, hvor gammel Grethe er. Men han fortæller, at det er noget andet at være 70 end 25 år. Når man(d) er en 20 – 25-årig mand, handler det om at komme i seng med hende. Når man er 70 år, tæller det mere at stege en god kylling og at køre ture i omegnen. Grethes visioner for fremtiden er at tage børnebørnene med ud at se på fugle.

Underlægningsmusikken er “As time goes by” fremført på hammondorgel og passer perfekt til udsendelsen.

Jeg har det lidt vanskeligt med hammondorgler, da jeg voksede op med støjen fra et. Men det er en saga blot.


Har du kommentarer til artiklen?

Så er jeg glad for at modtage dem i relation til artiklen, dvs. i artiklens kommentarfelt herunder, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Jeg svarer dig også relation til artiklen, ikke på Facebook og ikke via Messenger. Det skyldes, at kommentarer og artiklen jo ellers dekobles, og så er din kommentar ikke noget værd i fremtiden. Det er ærgerligt for os begge.

Hvis du ikke tidligere har kommenteret en af mine artikler her på siden, skal din kommentar først godkendes (spamhensyn). Min responstid er under normale omstændigheder meget kort. Herefter vil du stryge lige igennem.

0 Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?

Du er mere end velkommen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *